Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές εταιρείες πωλούσαν κατασκοπευτικό λογισμικό και τεχνολογία παρακολούθησης στην Ινδονησία, η οποία δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ.
Η έρευνα του Εργαστηρίου Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ επίσημων κυβερνητικών φορέων και υπηρεσιών στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και των NSO, Candiru, Wintego και Intellexa, μιας κοινοπραξίας εταιρειών που ιδρύθηκε αρχικά από έναν πρώην Ισραηλινό στρατιωτικό τουλάχιστον από το 2017.
Η γερμανική εταιρεία FinFisher, αντίπαλος των ισραηλινών εταιρειών, της οποίας η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τη φημολογούμενη στόχευση επικριτών της κυβέρνησης στο Μπαχρέιν και την Τουρκία, βρέθηκε επίσης να έχει στείλει τέτοιες τεχνολογίες στην Ινδονησία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα εργαλεία κατασκοπευτικού λογισμικού έχουν σχεδιαστεί για να είναι κρυφά και να αφήνουν ελάχιστα ίχνη με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός περιπτώσεων κατάχρησης αυτών των εργαλείων κατά της κοινωνίας των πολιτών με τον κίνδυνο για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ατιμωρησία.
Η έκθεση ανέφερε «πολυάριθμες εισαγωγές ή αναπτύξεις spyware μεταξύ 2017 και 2023 από εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες στην Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Αστυνομίας της Ινδονησίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνοχώρου και Κρυπτογράφησης».
Σημειώνεται πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι, της προσωπικής ασφάλειας και της ελευθερίας της αυθαίρετης κράτησης έχουν συρρικνωθεί στην Ινδονησία.
Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί στην Ινδονησία από τότε που ο πρώην στρατηγός Πραμπόβο Σουμπιάντο εξελέγη πρόεδρος τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ίδιος -θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο- έχει κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων στο Ανατολικό Τιμόρ και τη Δυτική Παπούα, όπου οι ιθαγενείς αγωνίζονται για ανεξαρτησία από την Ινδονησία από τη δεκαετία του 1960. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες εναντίον του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας