Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η νέα αποτροπιαστική επίθεση του Ισραήλ σε βάρος αμάχων αμάχων, που περίμεναν στην ουρά για φαγητό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 112 Παλαιστίνιοι, ενώ οι νεκροί από την αρχή του πολέμου ξεπέρασαν και επίσημα τους 30.000.
Ισραηλινά πυρά εναντίον του πλήθους κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων και το ποδοπάτημα που ακολούθησε χθες προκάλεσαν χάος, με τον απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας να αναφέρει επίσης 760 τραυματίες. Γιατρός στο νοσοκομείο Ας Σίφα δήλωσε πως Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων πολιτών, που προσπαθούσαν να φτάσουν στα φορτηγά.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το νέο μακελειό σε βάρος ατόμων, «που χρειάζονταν απελπιστικά ανθρωπιστική βοήθεια». «Οι θάνατοι αυτοί είναι εντελώς απαράδεκτοι», έγραψε στο Twitter. «Το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του ΔΑΔ (σ.σ. διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου)», πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασε απευθύνοντας έκκληση για «αλήθεια, δικαιοσύνη και τήρηση του διεθνούς δικαίου».
Η επίθεση έφτασε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον επικεφαλής του, Αντόνιο Γκουτέρες, να δηλώνει σοκαρισμένος» και να ζητά «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες. Όμως, σύμφωνα με το Al Jazeera, o εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δεν έκανε λόγο για σφαγή αλλά για ένα αποτρόπαιο περιστατικό, που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να φτάσουμε στον δράστη. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πολλές φορές τον εκπρόσωπο για το ποιον ακριβώς καταδικάζει και γιατί δεν δείχνει το Ισραήλ.
Στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Οργανισμού η Αλγερία έφερε σχέδιο ψηφίσματος που εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» των 15 κρατών μελών, επισημαίνοντας τις ευθύνες των ισραηλινών δυνάμεων που «άνοιξαν πυρ». «Δεκατέσσερα μέλη υποστηρίζουν το κείμενο», σημείωσε ο Ριάντ Μανσούρ.
Όμως, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν να κατονομαστεί το Ισραήλ και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. «Τα μέρη εργάζονται για να υπάρξει διατύπωση ώστε να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια δήλωση», είπε ο αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε όλα τα γεγονότα» ισχυρίστηκε, διαβεβαιώνοντας πως θέλει να υπάρξει διατύπωση που θα εγγυάται ότι θα γίνουν «οι απαραίτητες επαληθεύσεις» για τις «ευθύνες».
Παλαιστίνιος πρέσβης: Η σφαγή είναι απόδειξη του παραλυμένου Σ.Α.
Από την άλλη, ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Ριάντ Μανσούρ, συναντήθηκε νωρίτερα με την πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ», και είπε πως την «παρακάλεσε» να επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα καταδίκης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πει ‘αρκετά’», συνέχισε. «Αν έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων σφαγών (...) αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός» σημείωσε.
«Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, δεκάδες άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες στα κεφάλια» τόνισε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν πυροβόλησαν «στον αέρα για να περιορίσουν το πλήθος επειδή επικρατούσε σύγχυση και χάος», αλλά «στόχευαν και σκότωναν εσκεμμένα». Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι στρατιώτες του σκότωσαν εσκεμμένα άμαχους, κάνοντας λόγο για «περιορισμένα» πυρά εναντίον πλήθους που είχε πλησιάσει και τους «απειλούσε» και διαβεβαιώνοντας ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού, ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.
«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους», σχολίασε ο Ριάντ Μανσούρ στη σκιά του τρίτου βέτο των ΗΠΑ προ ημερών, που εμπόδισε απόφαση για άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα χειροτερεύει μέρα τη μέρα. Είμαστε αντιμέτωποι πλέον με καταστροφή άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Νικολά ντε Ριβιέρ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπενθυμίζω: το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αναλάβει όλες τις ευθύνες του», πρόσθεσε, καλώντας για ακόμη για φορά να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Ο ΟΗΕ ακόμη περιμένει στοιχεία για τις καταγγελίες του Ισραήλ κατά UNRWA
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο ΟΗΕ ανέφερε ότι ακόμη αναμένει πειστήρια από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για τις καταγγελίες τους προ ενός μήνα για εμπλοκή 12 μελών του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο εκπρόσωπος του Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε χθες πως η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων (Office of Internal Oversight, OIOS) επιδιώκει να συγκεντρώσει επιπρόσθετα στοιχεία και να «τα συγκρίνει με το υλικό που συγκέντρωσαν και κρατούν οι ισραηλινές αρχές», το οποίο «αναμένει να λάβει σύντομα».
Παρότι «μέχρι σήμερα, το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει καμιά απόδειξη» στην υπηρεσία για τη φερόμενη εμπλοκή των εργαζομένων της στην επίθεση, 16 χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους, που αθροιστικά ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια δολάρια, τόνιζε πρόσφατα ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, προειδοποιώντας πως εξαιτίας αυτού, οι δραστηριότητές της σε όλη την περιοχή θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα «από τον Μάρτιο».
Ο ΟΗΕ απέπεμψε αμέσως τους υπαλλήλους του που κατηγορήθηκαν και άρχισε να διενεργεί εσωτερική έρευνα. Ο Γκουτέρες παράλληλα ανέθεσε σε ανεξάρτητη ομάδα υπό την προεδρία της πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Κατρίν Κολονά αποστολή αξιολόγησης της UNRWA και της «ουδετερότητάς» της.
Στελέχη της OIOS πρόκειται να ταξιδέψουν στο Ισραήλ προκειμένου να τους δοθούν στοιχεία από τις αρχές.
Πάνω από 30 ΜΜΕ ζητούν προστασία των δημοσιογράφων
Στο μεταξύ πάνω από τριάντα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων του κόσμου, εξέφρασαν χθες την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που εργάζονται υπό ακραίες συνθήκες, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να τους «προστατεύουν», όπως και τους υπόλοιπους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν τα ΜΜΕ, από το ξέσπασμα του πολέμου έχουν σκοτωθεί 94 δημοσιογράφοι, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων, 89, ήταν «Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό» κατά τη διάρκεια αυτής που είναι η πιο θανατηφόρα σύρραξη για τη δημοσιογραφική κοινότητα που «έχει καταγραφεί ποτέ».
«Για σχεδόν πέντε μήνες, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των ΜΜΕ στη Γάζα —η κυριότερη πηγή πληροφόρησης στο πεδίο στον παλαιστινιακό θύλακο— εργάζονται υπό συνθήκες άνευ προηγουμένου» και «συνεχίζουν να μεταδίδουν ειδήσεις παρά τον πολύ σοβαρό κίνδυνο» για τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους, τονίζεται στο κείμενο που συνυπογράφεται μεταξύ άλλων από το BBC, τη New York Times, το Der Spiegel, αλλά και τη Haaretz.
Συνεχίζουν τη δουλειά τους «παρά την απώλεια των οικογενειών τους, φίλων τους και συναδέλφων τους, την καταστροφή των σπιτιών τους και των γραφείων τους, τους συνεχείς εκτοπισμούς, τις διακοπές των επικοινωνιών και τις ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων», υπογραμμίζεται στην ανοικτή επιστολή, που υπογράφεται επίσης από τα πρακτορεία ειδήσεων Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) και Reuters, καθώς και την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων (WAN-IFRA).
«Οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και οι ισραηλινές αρχές πρέπει να τους προστατεύουν ως τέτοιους δυνάμει του διεθνούς δικαίου», προστίθεται στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο «αυτοί που ευθύνονται για οποιεσδήποτε παραβιάσεις» πρέπει «να λογοδοτήσουν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας