Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
3 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.6° 28.5°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 32.0°
3 BF
39%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
78%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
61%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 27.9°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 25.6°
0 BF
39%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
30°C
29.6° 29.6°
1 BF
30%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 31.1°
3 BF
55%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.9°
3 BF
58%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 26.8°
5 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.7° 27.9°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
31.4° 26.9°
0 BF
61%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.1°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 29.9°
1 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
70%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.5° 31.0°
3 BF
34%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 28.3°
2 BF
51%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 27.7°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 27.1°
1 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
Επίθεση
UK Ministry of Defence via AP

Με τη φωτιά παίζουν ΗΠΑ και Βρετανία που βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη UPD

Με τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή παίζουν ΗΠΑ και Βρετανία. Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος. Και για άλλα «μέτρα» απειλεί ο Μπάιντεν ενώ η Χαμάς απαντά πως οι δύο χώρες θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους. Καταδικάζουν Χεζμπολά και Ιράν, προειδοποιεί το Ιράκ. Σύγκληση του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία

Με τη «φωτιά» παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους σε εμπορικά και εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες ανέφεραν πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, ενώ εξαπολύουν απειλές. «Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν θεμιτούς στόχους», ανακοίνωσαν σήμερα. Το Ανώτερο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών τόνισε πως η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη. «Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να πιστέψουν πως θα ξεφύγουν από την τιμωρία των γενναίων ενόπλων δυνάμεών μας. Η χαρά του επιτιθέμενου δεν θα κρατήσει για πολύ». 

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε σήμερα «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα. Πριν την υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση ο ηγέτης της πολιτοφυλακής διαμήνυσε ότι θα δώσουν σφοδρή απάντηση. «Εμείς, ο λαός της Υεμένης, δεν ανήκουμε σε εκείνους που φοβούνται την Αμερική... Νιώθουμε άνετα με μια άμεση αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς» είπε. 

Η Χαμάς καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση υπογραμμίζοντας σε ανακοίνωση πως Ουάσινγκτον και Λονδίνο θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο στην ασφάλεια της περιοχής.

Και για άλλα «μέτρα» απειλεί ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών εναντίον θέσεων και υποδομών των ανταρτών έγιναν στο πλαίσιο «αμυντικής» επιχείρησης, που είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Ενώ η Ουάσινγκτον υποστήριζε εδώ και μήνες ότι προσπαθεί να αποφύγει μια επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πολεμικά πλοία και υποβρύχια του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται πύραυλοι, drones, καθώς και ραντάρ.

Δεν ήταν σαφές αν τα συμμαχικά πλήγματα θα απέτρεπαν τους Χούθι από τη συνέχιση των επιθέσεών τους, οι οποίες έχουν αναγκάσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου να ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος που γίνεται αισθητό σε όλο τον κόσμο μέσω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και άλλων εισαγόμενων αγαθών.

«Απαραίτητα» και «αναλογικά» τα πλήγματα λέει ο Σούνακ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», γιατί «παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (...) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι. «Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», υποστήριξε.

Kαταδικάζουν Ιράν και Χεζμπολά, προειδοποιεί το Ιράκ 

Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση καταγγέλλοντας παραβίαση της κυριαρχίας της Υεμένης και των διεθνών νόμων και κανόνων «ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτές οι αυθαίρετες επιθέσεις δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να προκαλέσουν αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή», δήλωσε ο Νασέρ Κανάνι, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολά του Λιβάνου καταδίκασε τα πλήγματα τονίζοντας πως επιβεβαιώνουν «για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Η Ρωσία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα για να συζητήσει τις επιδρομές στην Υεμένη, σύμφωνα με διπλωμάτη της Γαλλίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα.

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή και τον αντίκτυπό τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Αϊμάν Σαφάντι. Η αδυναμία να περιοριστούν οι «εξτρεμιστικές» πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την "επίθεσή" του κατά των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία προσπάθησε γρήγορα να πάρει αποστάσεις από τις επιθέσεις, καθώς αποβλέπει σε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Υεμένης, από τον οποίο ελπίζει να αποχωρήσει.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο χθες βράδυ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των επιθέσεων στην Υεμένη τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη», «κάτω τα χέρια από τη Γάζα», φώναζαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους στη Νέα Υόρκη

Οι διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ή «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Οι διαμαρτυρόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμαχίας ANSWER («Act Now to Stop War and End Racism»), που έκανε λόγο για μείζονα κλιμάκωση, που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

Κατά των Χούθι η Γαλλία - Η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στη στρατιωτική δράση εναντίον τους

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία για την προστασία πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, θα δημιουργηθεί «μια νέα επιχείρηση της ΕΕ» που θα «δρα σε μια ευρύτερη περιοχή λειτουργίας, από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο». Η κίνηση θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σήμερα έγινε γνωστό πως η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στην επίθεση κατά των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή της γείτονος, που σημείωσε ότι θα χρειαζόταν την έγκριση της Βουλής.

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο πως θα έστελνε ένα πλοίο στην περιοχή έπειτα από αιτήματα για υποστήριξη από πλοιοκτήτριες εταιρίες, αλλά δεν δεσμεύθηκε με την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποστολή, με άλλους συμμάχους της ΕΕ να φαίνονται επίσης να αποστασιοποιούνται από την πρωτοβουλία.

Από πλευράς Γαλλίας το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούθι υποστηρίζοντας ότι «με αυτές τις ένοπλες ενέργειες οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή».

Ερντογάν κατά ΗΠΑ-Βρετανίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε "θάλασσα από αίμα".

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα ακούει από διάφορους διαύλους πως οι δυνάμεις των Χούθι διεξήγαγαν μια "επιτυχή άμυνα" εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με τη φωτιά παίζουν ΗΠΑ και Βρετανία που βομβάρδισαν θέσεις των Χούθι στην Υεμένη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας