• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.8°C
  4 BF
  95%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  26%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 27.7°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 24.8°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  52%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η πλανητική υπερθέρμανση απειλεί με εκτοπισμό το 1/3 του πληθυσμού της Γης

 • A-
 • A+

Πυκνώνουν τα σκοτεινά σύννεφα πάνω από το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα φέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, τις επόμενες δεκαετίες, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Εάν ο τρέχων ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη παραμείνει ανεξέλεγκτος, θα ωθήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους εκτός «κλιματικού ορίου», δηλαδή πέρα από το εύρος θερμοκρασιών που είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής, με αποτέλεσμα να εκτεθούν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε επικίνδυνες θερμές συνθήκες τις επόμενες δεκαετίες, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability.

Η πρόβλεψη της μελέτης αφορά ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα δεν θα έχει καταφέρει να εμποδίσει την πλανητική θερμοκρασία να φτάσει τους 2,7 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2090. Σ' αυτό το μέλλον, η υπερθέρμανση σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα εκτίθεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες με το βιοτικό του επίπεδο και το προσδόκιμο ζωής του να σημειώνουν ραγδαία πτώση.

Φωτογραφία αρχείου © Bartlomiej Kopczynski | Dreamstime.com

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ήδη μέχρι το 2030 περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βρίσκονται έξω από το κλιματικό όριο, ζώντας σε μέσες θερμοκρασίες 29 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες.

Ο Τίμοθι Λέντον, ένας από τους δύο κύριους συγγραφείς της μελέτης, είπε ότι το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να βρεθεί σε κλιματικές συνθήκες που δεν υποστηρίζουν την «ανθρώπινη ανάπτυξη».

«Πρόκειται για μια βαθιά αναμόρφωση της κατοικησιμότητας της επιφάνειας του πλανήτη και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση του τόπου διαμονής των ανθρώπων», δήλωσε ο Λέντον, διευθυντής του Ινστιτούτου Πλανητικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Exeter.

Σύμφωνα με την έκθεση, το όριο περιλαμβάνει μέρη όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από 13 C έως 27 C . Έξω από αυτό τo περιθώριο, οι συνθήκες τείνουν να είναι πολύ ζεστές, πολύ κρύες ή πολύ ξηρές.

Η μελέτη επεσήμανε ότι ενώ λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται επί του παρόντος σε επικίνδυνη ζέστη, με μέσες θερμοκρασίες 29 C ή υψηλότερες, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη θέσει περισσότερους από 600 εκατομμύρια ανθρώπους εκτός του κλιματικού ορίου.

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο

Από την ανεξέλεγκτη άνοδο της θερμοκρασίας κινδυνεύουν πρώτες χώρες όπως η Ινδία, η Νιγηρία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν, αφού βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» της κλιματικής αλλαγής λόγω και του μεγάλου τους πληθυσμού, αναφέρει η μελέτη.

Το σύνολο του πληθυσμού ορισμένων χωρών, όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, καθώς και μικρά νησιά που ήδη κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα αντιμετωπίσουν επίσης άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες.

Στο χειρότερο σενάριο, εάν η Γη θερμανθεί κατά 3,6 C ή ακόμα και 4,4 C μέχρι το τέλος του αιώνα, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα βρισκόταν εκτός της κλιματικής θέσης, μπαίνοντας σε μια κατάσταση που η μελέτη αποκαλεί «υπαρξιακό κίνδυνο».

Ακόμη, η διαβίωση εκτός του κλιματικού ορίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, καθώς η έκθεση σε θερμοκρασίες άνω των 40 C μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά αν η υγρασία βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα που το σώμα δεν θα μπορεί πλέον να ισοσταθμίσει τη θερμοκρασία που χρειάζεται για να διατηρήσει τις κανονικές του λειτουργίες.

Φωτογραφία αρχείου

AP PHOTO

Λίμνη που έχει στερέψει εντελώς στη Σερβία

AP PHOTO

Η υπερβολική ζέστη θα μειώσει επίσης τις αποδόσεις και τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και θα αυξήσει τις συγκρούσεις και την εξάπλωση ασθενειών, προειδοποιεί η μελέτη.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η θέρμανση πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα καταστροφικές και δυνητικά μη αναστρέψιμες αλλαγές. Καθώς η έκταση των περιοχών εντός του κλιματικού ορίου συρρικνώνεται την ώρα που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, ένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού θα εκτίθεται όλο και πιο συχνά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες, οι καταιγίδες, οι πυρκαγιές και οι καύσωνες.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με μέτρα για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή προς την καθαρή ενέργεια, όμως ο χρόνος ψαλιδίζεται διαρκώς.

AP Photo/Mark Schiefelbein

«Κάθε κλάσμα αλλαγής θα κάνει τη διαφορά», είπε ο Λέντον. «Για κάθε 0,1 C υπερθέρμανσης πάνω από τα σημερινά επίπεδα, περίπου 140 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα εκτίθενται σε επικίνδυνη θερμοκρασία», εξήγησε.


Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχει 66% πιθανότητα η θερμοκρασία του πλανήτη να ξεπεράσει το φράγμα των 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, τουλάχιστον μία φορά.

«Έχουμε καθυστερήσει τόσο να αντιμετωπίσουμε σωστά την κλιματική αλλαγή που τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο που για να επιτύχουμε τον ρυθμό αλλαγής που χρειαζόμαστε πρέπει να κάνουμε πενταπλάσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή να επιταχύνουμε κατά πέντε φορές την αφαίρεση του λιγνίτη από την παγκόσμια οικονομία», εξήγησε ο Λέντον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Τον πιο «καυτό» Οκτώβρη στην ιστορία της «είδε» φέτος η Ευρώπη
Ο πιο ζεστός στην ευρωπαϊκή ιστορία ήταν ο Οκτώβρης του 2022, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και της κλιματικής αλλαγής Copernicus.
Τον πιο «καυτό» Οκτώβρη στην ιστορία της «είδε» φέτος η Ευρώπη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
ΕΕ: Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει τα τελευταία πιο θερμά χρόνια στην ιστορία
Ο Κοπέρνικος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Κλίμα, ανακάλυψε ότι η κλιματική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τη θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία. •Το 2021 η πέμπτη θερμότερη χρονιά στην ιστορία.
ΕΕ: Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει τα τελευταία πιο θερμά χρόνια στην ιστορία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σχεδόν βέβαιο το σπάσιμο του φράγματος των 1,5 C την επόμενη 5ετία
Κατά 98% την επόμενη 5ετία θα σημειωθεί η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ολιγωρεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σχεδόν βέβαιο το σπάσιμο του φράγματος των 1,5 C την επόμενη 5ετία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για τους ωκεανούς το 2022
Η μέση θερμοκρασία των ωκεανών της Γης το 2022 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα που χρονολογούνται από το 1958, σύμφωνα με έρευνα.
Υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ για τους ωκεανούς το 2022
ΚΟΣΜΟΣ
Περιβαλλοντική «βόμβα» η καύση των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να εκπέμψει 3,5 τρισ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου, απελευθερώνοντας περισσότερες εκπομπές από όσες έχουν εκλυθεί από τη βιομηχανική επανάσταση.
Περιβαλλοντική «βόμβα» η καύση των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ολο και θερμότερη η Γη
Η ανθρωπότητα πρόκειται να φτάσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης, το αισιόδοξο όριο που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σε μια δεκαετία.
Ολο και θερμότερη η Γη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας