• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.6°C / 23.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 23.2°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%

Δέσμευση ΗΠΑ και άλλων δέκα κρατών για δράση κατά των spyware 

 • A-
 • A+

Ένα κοινό ανακοινωθέν που δεν θα κάνει την ελληνική κυβέρνηση να αισθάνεται άνετα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και καταγράφει τη δέσμευση έντεκα κρατών να υψώσουν τείχος κατά των απειλών που προέρχονται από κακόβουλα λογισμικά κατασκοπίας.

Την ώρα που το Μαξίμου παραμένει στη δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών και παρακολουθήσεων οι κυβερνήσεις κρατών όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Κόστα Ρίκα, υπογράφουν πέντε βασικές δεσμεύσεις για το πρόβλημα των Spyware.

Ανάμεσα σε άλλα οι χώρες αυτές κάνουν λόγο για την δημιουργία ισχυρών δικλείδων ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλίζεται πως η χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού «συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών». Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι θα αποτρέπουν τις εξαγωγές λογισμικού και εξοπλισμού σε χρήστες που ενδέχεται «να τα χρησιμοποιήσουν για κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο».

Το κοινό ανακοινωθέν

Εμείς, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Καναδά, της Κόστα Ρίκα, της Δανίας, της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουμε την απειλή που συνιστά η κατάχρηση του κατασκοπευτικού λογισμικού και την ανάγκη για αυστηρούς εγχώριους και διεθνείς ελέγχους όσον αφορά τη διάδοση και τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά σε όλο τον κόσμο από αυταρχικά καθεστώτα και δημοκρατίες.  Πολύ συχνά, αυτά τα ισχυρά και επεμβατικά εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση και τον εκφοβισμό αντιπάλων και τη διευκόλυνση των προσπαθειών για τον περιορισμό της διαφωνίας, τον περιορισμό των ελευθεριών της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης ή του συνεταιρίζεσθαι, τη διευκόλυνση των παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της καταστολής των πολιτικών ελευθεριών ή την παρακολούθηση ή τη στοχοποίηση ατόμων χωρίς την κατάλληλη νομική εξουσιοδότηση, εγγυήσεις ή εποπτεία.  Η κατάχρηση αυτών των εργαλείων παρουσιάζει σημαντικούς και αυξανόμενους κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της προστασίας του κυβερνητικού προσωπικού, των πληροφοριών και των πληροφοριακών συστημάτων μας.

Επομένως, έχουμε θεμελιώδες συμφέρον εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής να αντιμετωπίσουμε και να αποτρέψουμε τη διάδοση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού που έχει χρησιμοποιηθεί ή κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς, υπό το πρίσμα των βασικών μας συμφερόντων για προστασία ατόμων και οργανώσεων που διατρέχουν κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, την υπεράσπιση ακτιβιστών, αντιφρονούντων και δημοσιογράφων έναντι απειλών κατά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειάς τους, την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προάσπιση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου.  Δεσμευόμαστε, κατά περίπτωση και με την επιφύλαξη των εθνικών νομικών πλαισίων, να εφαρμόζουμε τις Κατευθυντήριες Αρχές για την κυβερνητική χρήση των τεχνολογιών παρακολούθησης και τον Κώδικα Δεοντολογίας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τους ελέγχους των εξαγωγών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για να προωθήσουμε αυτά τα συμφέροντα, συνεργαζόμαστε για την καταπολέμηση της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού και δεσμευόμαστε να:

 1. Να εργαστούμε στο πλαίσιο των αντίστοιχων συστημάτων μας για τη θέσπιση ισχυρών προστατευτικών δικλείδων ασφαλείας, ώστε να διασφαλίσουμε πως οποιαδήποτε χρήση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού από τις κυβερνήσεις μας συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών,
 2. Να αποτρέπουμε την εξαγωγή λογισμικού, τεχνολογίας και εξοπλισμού σε χρήστες που είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσουν για κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης διείσδυσης σε συστήματα πληροφοριών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές, κανονιστικές και πολιτικές προσεγγίσεις μας και τα κατάλληλα υφιστάμενα καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών,
 3. Ισχυρή ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διάδοση και την κατάχρηση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, μεταξύ άλλων για τον καλύτερο εντοπισμό και την παρακολούθηση αυτών των εργαλείων,     
 4. Στενή συνεργασία με τους εταίρους του κλάδου και τις ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών για την ανανέωση της προσέγγισής μας, την ευαισθητοποίηση και τον καθορισμό κατάλληλων προτύπων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία
 5. Να συνεργαστούμε με επιπλέον κυβερνήσεις εταίρους σε όλο τον κόσμο, καθώς και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πολιτικών μας και των αρχών ελέγχου των εξαγωγών, ώστε να μετριάσουμε συλλογικά την κακή χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού προωθώντας τη μεταρρύθμιση στον εν λόγω κλάδο, μεταξύ άλλων ενθαρρύνοντας τη βιομηχανία και τις επενδυτικές εταιρείες να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι προσπάθειές μας θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε συλλογικά για πρώτη φορά, καθώς αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές για να αποθαρρύνουμε την κακή χρήση του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή αρχών υπεύθυνης χρήσης που συνάδουν με τον σεβασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Predator, ΕΥΠ και Μητσοτάκης το ίδιο μαγαζί, με τη βούλα της PEGA
Ψηφίστηκε η έκθεση-κόλαφος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου. Οι παρακολουθήσεις οδηγούν απευθείας στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου.
Predator, ΕΥΠ και Μητσοτάκης το ίδιο μαγαζί, με τη βούλα της PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
Live η συνεδρίαση της PEGA για τις υποκλοπές: Καταθέτει η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook
Η Άρτεμις Σίφορντ, όπως αποκαλύφθηκε, είχε πέσει θύμα παρακολούθησης μέσω του Predator μέσω αρχείου εμβολιασμού της.
Live η συνεδρίαση της PEGA για τις υποκλοπές: Καταθέτει η πρώην υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Λογισμικό παρακολούθησης με «μηδενικό κλικ» εντόπισε το CitizenLab
Παρόμοιο με τα κακόβουλα προγράμματα Pegasus και Predator του ομίλου NSO ● Κατασκευαστής του η επίσης ισραηλινή QuaDream ● Χρησιμοποιήθηκε σε Βόρεια Αμερική, Κεντρική Ασία, ΝΑ Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή
Λογισμικό παρακολούθησης με «μηδενικό κλικ» εντόπισε το CitizenLab
ΕΥΡΩΠΗ
Εξώδικο-πρόκληση της Intellexa στην PEGA
Το εξώδικο μοιάζει να εκπροσωπεί το Μαξίμου και όχι την εταιρεία, που αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Επιτροπή σχολίασε ο Στ. Κούλογλου.
Εξώδικο-πρόκληση της Intellexa στην PEGA
ΕΥΡΩΠΗ
«Τα εξαιρετικά παρεμβατικά κακόβουλα λογισμικά απειλούν την ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Με «φωτογραφικό» για την ελληνική κυβέρνηση άρθρο της η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς ζητάει άμεσα λήψη μέτρων προστασίας σε εθνικά επίπεδα.
«Τα εξαιρετικά παρεμβατικά κακόβουλα λογισμικά απειλούν την ουσία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας