Ο κίνδυνος για παγκόσμια οικονομική κρίση μετά και τη χθεσινή κατάρρευση της ελβετική τράπεζας Credit Suisse συνιστά την κυρίαρχη είδηση στο σύνολο του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία η Daily Telegraph έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η κατάρρευση των μετοχών της ελβετικής τράπεζας πυροδοτεί φόβους για νέα παγκόσμια κρίση» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση με τους διεθνείς εταίρους της χθες το βράδι προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας οικονομικής καταστροφής των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης. Επισημαίνει ότι η Credit Suisse αναγκάστηκε να ζητήσει τη στήριξη της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς οι μετοχές της κατέγραψαν πτώση 30%. Ο Independent από την πλευρά του έχει κεντρικό τίτλο : «Ο Χαντ για τον προϋπολογισμό «πίσω στη δουλειά» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τον προϋπολογισμό του 2023 ο οποίος καταγράφει μείωση του πληθωρισμού και περιλαμβάνει δωρεάν φροντίδα παιδιών και περικοπές στους φόρους που επιβάλλονται στις συντάξεις. Τόνισε δε ότι η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση.
Στη Γαλλία η Liberation έχει κεντρικό τίτλο : «Συντάξεις. Η ώρα της αλήθειας» με το κύριο άρθρο να σημειώνει ότι καθώς οι Γάλλοι πολίτες συνεχίζουν τις διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η αρμόδια επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης συμφώνησε για το νομοσχέδιο ωστόσο η υιοθέτησή του από τους βουλευτές παραμένει αμφίβολη. Η Le Monde από την πλευρά της διερωτάται στο πρωτοσέλιδό της : «ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα χάσει τελικώς τον έλεγχο του πληθωρισμού;” και στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι η FED θα εξετάσει το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων της στις 22 Μαρτίου χωρίς μάλιστα ο επικεφαλής της Ζερόμ Πάουελ να αποκλείει το ενδεχόμενο να μην αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της.
Στη Γερμανία η Handelsblatt τονίζει επιπλέον πως μετά τις εξελίξεις με τη Silicon Valley Bank, οι συνθήκες στον τραπεζικό κλάδο επιδεινώνονται και η δυσπιστία προς τους θεσμούς επιστρέφει. «Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση της Credit Suisse. Ο Αμάρ Αλ Κουντάιρι, πρόεδρος της Saudi National Bank, "ευθύνεται" για την πτώση της μετοχής της Credit Suisse, αφ’ ότου δήλωσε ότι η τράπεζά του, ως βασικός μέτοχος δεν θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό της στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ακόμη και αν το ήθελε, διότι ρυθμιστικοί λόγοι την εμπόδιζαν να το πράξει. Ο Σαουδάραβας τραπεζίτης αναφέρθηκε έτσι απλώς σε κάτι που είναι γεγονός. Αυτό δεν μπόρεσε να αλλάξει τη δραματική αντίδραση των επενδυτών, με την εξέλιξη της υπόθεσης να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα της Credit Suisse».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Οι φόβοι για κρίση στο τραπεζικό σύστημα καθίστανται παγκόσμιοι καθώς οι χρηματαγορές υποχωρούν λόγω των πιθανών κινδύνων» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει κριτική για την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley και θέτει εν αμφιβόλω τους τρόπους με τους οποίους η FED αντιμετωπίζει τις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η FED να αναθεωρήσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας