Η πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου λόγω της χρεωκοπίας τριών μεγάλων τραπεζών, ο διπλασιασμός του στόλου των βρετανικών υποβρυχίων και η «νίκη» του Λίνεκερ επί του BBC συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ο πρωθυπουργός επιτυγχάνει συμφωνία για τα υποβρύχια για να αντιμετωπίσει νέα απειλή» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι ο Ρίσι Σουνάκ ετοιμάζεται να διπλασιάσει το στόλο των βρετανικών υποβρυχίων προειδοποιώντας παράλληλα ότι «μια δύσκολη και επικίνδυνη δεκαετία βρίσκεται μπροστά μας». Το ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι ο Σουνάκ αφού προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη Δύση η Ρωσία και η Κίνα έκλεισε τη συγκεκριμένη συμφωνία για τα υποβρύχια τα οποία θα χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε παράλληλα ότι τα χρόνια της παγκόσμιας ασφάλειας παρήλθαν και για το λόγο αυτό η χώρα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Λίνεκερ-BBC 1-0. Το BBC δέχεται κριτική καθώς o σταρ (της εκπομπής) Match of the Day επιστρέφει» με το σχετικό ρεπορτάζ να σημειώνει ότι ο ειδησεογραφικός κολοσσός δέχθηκε δριμεία κριτική για τη στάση του απέναντι στον πλέον ακριβοπληρωμένο παρουσιαστή. Ο ίδιος ο Λίνεκερ δήλωσε πάντως πολύ ευχαριστημένος με την επιστροφή της εκπομπής του που μετρά σχεδόν τρείς δεκαετίες.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Συντάξεις . Κρίσιμη εβδομάδα στην Εθνοσυνέλευση» και στο κύριο άρθρο σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μπορν θέλει να αποφύγει την προσφυγή στο νομοθετικό διάταγμα 49.3 με το οποίο μπορεί να υιοθετήσει τον επίμαχο νόμο χωρίς την ύπαρξη πλειοψηφίας. Από την πλευρά τους 13 συνδικάτα ζητούν να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσιο διάλογο. Στο άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Γιατί η ηλιακή ενέργεια απογειώνεται παντού πλην της Γαλλίας» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι η ηλιακή ενέργεια το κόστος της οποίας έχει μειωθεί είναι ο νικητής της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρο τον πλανήτη, ωστόσο στη Γαλλία δεν έχει εφαρμοσθεί στο βαθμό που αυτό έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. H La Croix από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ισραήλ, το ξάφνιασμα» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ένα ισχυρό κίνημα που εναντιώνεται στη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου εντείνεται με τους Ισραηλινούς να ανησυχούν για τη δημοκρατία τους.
Στη Γερμανία η Handelsblatt σχολιάζει ότι μετά το κόψιμο της δημοφιλούς αθλητικής εκπομπής του Γκάρι Λίνεκερ, κατόπιν των επικρίσεών του κατά του νομοσχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση, το BBC δέχθηκε δριμεία κριτική και, εν τέλει, o πρώην ποδοσφαιριστής και παρουσιαστής της εκπομπής “Match of the Day” επέστρεψε στη θέση του. «Δεν είναι μόνο η ηγεσία του BBC που έχει χάσει την ανοχή να σέβεται δυσάρεστες απόψεις. Ο πολιτικός διάλογος σε πολλές χώρες πάσχει από την ίδια μισαλλοδοξία, στην οποία έχει συμβάλει κυρίως η πολιτική πόλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σχολιάζει το δημοσίευμα. Προσθέτει ότι η επιστροφή του. Λίνεκερ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ανακωχή. Το επαγγελματικό ρεπορτάζ και η ελευθερία της γνώμης καταδικάζονται ως αντίθετα μόνο σε εκείνα τα αυταρχικά κράτη που περιέγραψε κάποτε ο Τζορτζ Όργουελ».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Οι μετοχές των τραπεζών διολισθαίνουν παρά τις κινήσεις των ΗΠΑ για να καλμάρουν τις αγορές» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι η πτώχευση δυο μεγάλων τραπεζών μέσα σε τρία 24ωρα αύξησε τους φόβους για μια διευρυμένη οικονομική κρίση οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές τουλάχιστον 24 τραπεζών παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι απολύτως ασφαλείς.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας