Οι πιέσεις αντιπολίτευσης και συνδικάτων προς την βρετανική κυβέρνηση να φορολογήσει επιτέλους τα κολοσσιαία κέρδη των εταιρών ενέργειας, οι δυσκολίες του μαζικού εξηλεκτρισμού της Γαλλίας και το πρόβλημα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία o Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Εκκλήσεις για αύξηση της φορολόγησης, μετά την ανακοίνωση «ανήθικων» ρεκόρ κερδών από την Shell» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι η κυβέρνηση Σουνάκ δέχεται πιέσεις προκειμένου να αναθεωρήσει την φορολόγηση των εταιριών ενέργειας καθώς η πετρελαϊκή εταιρία ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη της τα τελευταία 115 χρόνια που έφτασαν τα 40 δισεκατομμύρια για το 2022 λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών στα ορυκτά καύσιμα που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γράφει ακόμη ότι αντιπολίτευση και συνδικάτα κατηγορούν την Ντάουνινγκ Στριτ ότι αφήνει ανεξέλεγκτες τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων. Σε άλλο αποκλειστικό πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Αφγανοί πρόσφυγες λαμβάνουν εντολή να εγκαταλείψουν το Λονδίνο» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι εκατοντάδες Αφγανοί πρόσφυγες οι οποίοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διέμεναν στο δυτικό Λονδίνο έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μετακομίσουν στο Γουέδερμπι στο δυτικό τμήμα της πόλης Λίντς.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει κεντρικό τίτλο : «Στη Γαλλία η ιλιγγιώδης πρόκληση του να γίνουν όλα ηλεκτρικά» με το κύριο άρθρο να σημειώνει ότι η ανάγκη δραστικής μείωσης την κατανάλωσης ενέργειας που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα απαιτεί ένα μαζικό και επιταχυνόμενο σχέδιο εξηλεκτρισμού. Επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να απαντήσει στα σχέδια της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου για την κούρσα της πράσινης ενέργειας. Η Liberation από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η επιστροφή του χασάπη» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Σύρος δικτάτορας χάρις στην προστασία της Μόσχας και της Τεχεράνης, και πλουτίζοντας από το εμπόριο ναρκωτικών και τον πόλεμο στην Ουκρανία προσπαθεί να ανακτήσει τη θέση του διεθνή σκηνή.
Στη Γερμανία η Handelsblatt σημειώνει ότι «Το πρόβλημα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν πρέπει να υποτιμηθεί». Υπογραμμίζει ότι «ο πυρήνας του πληθωρισμού, δηλαδή οι αυξήσεις των τιμών γύρω από την ενέργεια, τα τρόφιμα και τον καπνό, θεωρούνται προειδοποιητικό σήμα, καθώς παρέμειναν σε επίπεδο ρεκόρ, αντίστοιχο με του Δεκεμβρίου. Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως, μεσοπρόθεσμα, η αύξηση των τιμών θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς. Πάντως, συνιστάται γενικότερη προσοχή στην ερμηνεία των στοιχείων, καθώς αυτά είναι ελλιπή, όπως στην περίπτωση της Γερμανίας, από την οποία δεν έχουν ενημερωθεί τα στατιστικά στοιχεία». Προσθέτει ότι «η ευρύτερη αύξηση των τιμών οφείλεται στις λεγόμενες δευτερογενείς επιδράσεις, δηλαδή στις αυξήσεις των τιμών ως απάντηση στο αυξημένο κόστος, όπως για παράδειγμα, το υψηλότερο κόστος θέρμανσης αυξάνει τις τιμές στον κλάδο της εστίασης. Αναφέρει τέλος ότι δευτερογενείς επιπτώσεις υπάρχουν και στους μισθούς, καθώς τα συνδικάτα ζητούν όλο και υψηλότερους μισθούς λόγω του υψηλότερου κόστους ζωής, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται παραπάνω το επίπεδο των τιμών».
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Για το λαό του ο Πούτιν υποστηρίζει ότι ο πόλεμος είναι δίκαιος» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να επιβεβαιώσει το λαό του ότι ο πόλεμος είναι δίκαιος σε μια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στη μάχη του Στάλινκραντ πριν από 80 χρόνια οπότε η Ρωσία νίκησε τα ναζιστικά στρατεύματα. Σημειώνει ακόμη ότι ενώ στο βομβαρδισμένο Κραματόρσκ συνεχίζεται η αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια, όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας