• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 8.9°C / 14.0°C
  3 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.9°C / 8.8°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 12.1°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 5.5°C / 12.2°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 13.2°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.7°C / 11.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
© Hanohiki | Dreamstime.com

Ανασκόπηση ξένου τύπου 1.2.2023

 • A-
 • A+

Η χθεσινή μαζική κινητοποίηση 2,8 εκατομμυρίων Γάλλων ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η τελωνειακή συμφωνία στην οποία φέρεται να καταλήγουν Βρυξέλες και Λονδίνο, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του Brexit και ο διπλασιασμός των κερδών της πετρελαϊκής εταιρίας Exxon το 2022 συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.

Στη Βρετανία οι Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έτοιμες για συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε τελωνειακή συμφωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για μια μετά το Brexit συμφωνία. Το σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αποφυγή ελέγχων ρουτίνας στα προϊόντα που προορίζονται για τη Βόεια Ιρλανδία. Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο θα άρει το αδιέξοδο του ιρλανδικού πρωτοκόλλου το οποίο επισκίασε τις σχέσεις Βρυξελλών-Λονδίνου από την εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit πριν από τρία χρόνια. Ο  Independent από την πλευρά του έχει τίτλο : «Απεργία εκπαιδευτικών : 200.000 δάσκαλοι απεργούν στην μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων τριών δεκαετιών» με το κύριο άρθρο να αναφέρει ότι συνολικά το 85% των σχολείων δεν θα λειτουργήσει σήμερα και ότι στην απεργία συμμετέχουν εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, τους σιδηροδρόμους, δημόσιοι υπάλληλοι και συνοριοφύλακες.

Στη Γαλλία η Le Monde έχει τίτλο : «Ιράν. Οι Κούρδοι θύματα μια μαζικής καταστολής» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας που μετέβησαν στο Κουρδιστάν φιλοξενούν μαρτυρίες νέων ανθρώπων, οι οποίοι εγκατάλειψαν την περιοχή για να αποφύγουν τις διώξεις του καθεστώτος της Τεχεράνης.  Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Οικονομία. Η Γαλλία καταγράφει ανάπτυξη 2,6%»  . Η Humanite από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Σύνταξη. Μη διαπραγματεύσιμη» και τονίζει ότι με 2,8 εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους χθες σε όλη τη Γαλλία ο αγώνας ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παίρνει μια νέα διάσταση. Για το ίδιο θέμα η Liberation διερωτάται στον τίτλο της : «Μεταρρύθμιση των συντάξεων. Μη διαπραγματεύσιμη ;”   

Στη Γερμανία η Handelsblatt σχολιάζει τις εξελίξεις γύρω από το “Green Deal Industrial Plan”, το πρόγραμμα επιχορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απάντηση στο αντίστοιχο αμερικανικό πρόγραμμα (IRA). Γράφει ότι «οι Βρυξέλλες θέλουν να αντιδράσουν με φορολογικές ελαφρύνσεις για ορισμένες πράσινες επενδύσεις, εξ ου και ο νόμος για τις κρατικές ενισχύσεις πρόκειται να χαλαρώσει. Η πρόεδρος της Επιτροπής φοβάται πως, χωρίς μια αποφασιστική απάντηση στο IRA, η Ευρώπη θα μείνει πίσω στην κούρσα των μελλοντικών τεχνολογιών. Ωστόσο, πρέπει να αποφευχθεί ένας πόλεμος επιχορηγήσεων». Επιπροσθέτως, εντείνονται οι φόβοι πως το σχέδιο μπορεί να διασπάσει την Ένωση. Σημειώνει ότι «πολλά κράτη-μέλη προτείνουν την απλοποίηση των κανονισμών και των διαδικασιών, αντί ενός εμπορικού πολέμου που θέτει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ευημερία της Ένωσης, καθιστώντας σαφή την απροθυμία τους να κάνουν ακριβώς αυτό που προτείνουν τώρα οι Βρυξέλλες».

Στις ΗΠΑ τέλος η Wall Street Journal έχει κεντρικό τίτλο : «Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία παραβίασε τη συμφωνία (START 2) για τα πυρηνικά απαγορεύοντας τον έλεγχο από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Η Exxon καταγράφει νέο ρεκόρ κερδών διπλασιάζοντας τα κέρδη της από τις πωλήσεις πετρελαίου».   

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση ξένου τύπου 16.3.2023
Ο κίνδυνος για παγκόσμια οικονομική κρίση μετά και τη χθεσινή κατάρρευση της ελβετική τράπεζας Credit Suisse συνιστά την κυρίαρχη είδηση στο σύνολο του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Ανασκόπηση ξένου τύπου 16.3.2023
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση ξένου τύπου 14.3.2023
Η πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου λόγω της χρεωκοπίας τριών μεγάλων τραπεζών, ο διπλασιασμός του στόλου των βρετανικών υποβρυχίων και η «νίκη» του Λίνεκερ επί του BBC συνιστούν ορισμένες από τις...
Ανασκόπηση ξένου τύπου 14.3.2023
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση ξένου τύπου 13.3.2023
Οι φόβοι για διεθνή οικονομική κρίση από την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Σίλικον Βάλει, η κορύφωση της αντιπαράθεσης γαλλικής κυβέρνησης-απεργών για το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο και τα οικονομικά...
Ανασκόπηση ξένου τύπου 13.3.2023
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση ξένου τύπου 9.3.2023
Η διαμάχη ΕΕ-Βρετανίας για το ξενοφοβικό μεταναστευτικό νομοσχέδιο του Ρίσι Σουνάκ, οι συνεχιζόμενες μαζικές κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων απέναντι στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μαζική...
Ανασκόπηση ξένου τύπου 9.3.2023
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση ξένου τύπου 8.3.2023
Οι πληροφορίες της αμερικανικής αντικατασκοπείας ότι φιλο-ουκρανική ομάδα ανατίναξε τον αγωγό Nord Stream τον Σεπτέμβριο, η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία για το νέο ξενοφοβικό μεταναστευτικό νόμο...
Ανασκόπηση ξένου τύπου 8.3.2023
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση ξένου τύπου 7.3.2023
Η σημερινή μαζική απεργία στη Γαλλία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η τεράστια ρύπανση που προκαλούν οι μαζικές εκπομπές μεθανίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και η απόφαση των Ουκρανών να μην εγκαταλείψουν το...
Ανασκόπηση ξένου τύπου 7.3.2023

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας