• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    27°C 25.4°C / 29.7°C
    4 BF
    41%
  • Θεσσαλονίκη
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 26.0°C / 28.0°C
    3 BF
    44%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.2°C / 25.0°C
    3 BF
    74%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.0°C / 23.9°C
    3 BF
    50%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.0°C / 19.0°C
    1 BF
    57%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.4°C
    2 BF
    88%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    3 BF
    54%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.1°C / 25.8°C
    3 BF
    66%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 23.5°C / 26.9°C
    1 BF
    54%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.4°C / 24.8°C
    2 BF
    53%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.7°C / 24.0°C
    1 BF
    69%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    3 BF
    69%
  • Λάρισα
    Αραιές νεφώσεις
    28°C 27.9°C / 27.9°C
    3 BF
    30%
  • Λαμία
    Σποραδικές νεφώσεις
    29°C 27.5°C / 29.4°C
    2 BF
    34%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    23°C 22.8°C / 23.2°C
    5 BF
    78%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    29°C 25.8°C / 29.9°C
    2 BF
    20%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.1°C / 23.3°C
    4 BF
    76%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    28°C 27.7°C / 27.7°C
    2 BF
    51%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.1°C / 21.1°C
    1 BF
    63%
© Akesin | Dreamstime.com

Η Κίνα, ο ΠΟΥ και η νέα υποπαραλλαγή XBB.1.5

  • A-
  • A+
Εύλογη ανησυχία σε όλον τον πλανήτη για μια πιθανή εξάπλωση της πανδημίας εν αναμονή μιας αξιολόγηση κινδύνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των αμφιβολιών για τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Πεκίνο και της νέας μετάλλαξης της Όμικρον που «σαρώνει» εδώ και δύο εβδομάδες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιμένει να ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη ο κορονοϊός και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί ο συναγερμός παραμένει.

Τις τελευταίες ημέρες σοβαρούς φόβους εγείρει η XBB.1.5 της μετάλλαξης Όμικρον που «σαρώνει» εδώ και δύο εβδομάδες τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα με πολλές χώρες να αποφασίζουν την διεξαγωγή τεστ στα σύνορά τους.

Το Πεκίνο ήρε στις αρχές του Δεκεμβρίου τα μέτρα κατά της επιδημίας, τα οποία επέτρεψαν την σε μεγάλη κλίμακα προστασία του κινεζικού πληθυσμού από το 2020. Έκτοτε η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτόξευση των κρουσμάτων, ενώ οι πληροφορίες που καταφθάνουν από την ασιατική χώρα εντείνουν τον προβληματισμό κατά πόσο το σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

 

Με τις κινεζικές αρχές να μην ανακοινώνουν παρά ελάχιστο αριθμό νεκρών της Covid-19 μετά την αλλαγή της μεθόδου υπολογισμού των περιστατικών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κρύβει τον προβληματισμό του ζητώντας περισσότερη «διαφάνεια» και το Πεκίνο να απαντά με κάλεσμα προς τον ΠΟΥ για υιοθέτηση μιας «δίκαιης» θέσης κόντρα στις επικρίσεις.

«Ελπίζουμε ότι ... ο ΠΟΥ θα υιοθετήσει μία στάση που θα βασίζεται στην επιστήμη, θα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη και θα διαδραματίσει ενεργητικό ρόλο στην διεθνή ανταπόκριση στα προβλήματα της επιδημίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, η Μάι Νινγκ.

Η Μάι έδωσε την διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο κοινοποιεί «ακριβή στοιχεία και πληροφορίες» για την επιδημία της Covid-19 και τόνισε την «στενή συνεργασία» ανάμεσα στην Κίνα και τον ΠΟΥ.

Πλέον, μόνο οι άνθρωποι που πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19 περιλαμβάνονται στις κινεζικές στατιστικές.

«Οι αριθμοί που δημοσιοποιεί αυτήν την στιγμή η Κίνα υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες της νόσου ως προς τις νοσηλείες, των εισόδων στην εντατική και κυρίως ως προς τους θανάτους», δήλωνε θες ο Μάικλ Ράιαν, υπεύθυνος για την διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στον ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε συνομιλίες με Kινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.

XBB.1.5

Έχοντας περάσει σε μια νέα φάση που η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού XBB.1.5 εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

 

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, «δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5». Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, «γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων».

Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα.

Η ανάλυση του κινεζικού CDC έδειξε υπεροχή των υποστελεχών BA.5.2 και BF.7, γεγονός που σημαίνει ότι η Όμικρον παραμένει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού.

Στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, στη γηραιά ήπειρο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, χαιρετίζει «τη συμφωνία των κρατών μελών για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση σχετικά με την κατάσταση της COVID19 στην Κίνα στη χθεσινή συνεδρίαση της IPCR».

 

Με ανάρτησή της στο twitter, η ίδια, προσέθεσε ότι «η Κίνα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα με διαφάνεια για την τρέχουσα κατάστασή της. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε στενά σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμιο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τρία χρόνια κορονοϊού και ο ΠΟΥ ακόμα περιμένει απαντήσεις από την Κίνα
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζήτησε από την Κίνα -όπου εμφανίστηκε το κρούσμα μηδέν- να μοιραστεί τα δεδομένα της για την προέλευση της COVID-19 λέγοντας ότι έτσι θα διαπιστωθούν τα αίτια και οι απαρχές της πανδημίας.
Τρία χρόνια κορονοϊού και ο ΠΟΥ ακόμα περιμένει απαντήσεις από την Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ
Αλματώδης αύξηση θανάτων από Covid-19 προβληματίζει τον ΠΟΥ
Ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε πτωτική τάση - με τη συνδρομή της χαλάρωσης των μέτρων που δε βοηθούν στην απολύτως έγκυρη καταγραφή τους - οι νεκροί παρουσίασαν άλμα 21% στην Αμερική και 17% στον Δυτικό...
Αλματώδης αύξηση θανάτων από Covid-19 προβληματίζει τον ΠΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
Λαμβάνοντας υπόψη την πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19, o ΠΟΥ εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως και τριπλάσιος από τον επίσημο.
ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
Σοκάρουν τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινγκς σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τότε που ξεκίνησε ο «εφιάλτης» του κορονοϊού. Που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα στη μάχη...
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
ΚΟΣΜΟΣ
Από... Π.Ο.Υ. ήρθε τελικά ο κορονοϊός;
Επανέλεγχο της μελέτης που υποδεικνύει πως ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε εκτός Κίνας και δη στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019 ζήτησε ο ΠΟΥ, καθώς κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις προς τον οργανισμό να...
Από... Π.Ο.Υ. ήρθε τελικά ο κορονοϊός;
ΕΥΡΩΠΗ
Επιμένει γερμανικό πανεπιστήμιο για σύνδεση της Covid-19 με τη Γουχάν
Παρά τα περί του αντιθέτου συμπεράσματα του ΠΟΥ, έρευνα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, παρουσιάζει ενδείξεις ότι ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να προήλθε από ατύχημα σε εργαστήριο της κινεζικής μεγαλούπολης.
Επιμένει γερμανικό πανεπιστήμιο για σύνδεση της Covid-19 με τη Γουχάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας