Συντονισμένα πυρά από ΗΠΑ και Βρετανία κατά της Ρωσίας και του Ιράν, με αφορμή τη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα που φέρεται να έχουν η Μόσχα με την Τεχεράνη.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Ρωσία κινείται προς παροχή προηγμένης στρατιωτικής βοήθειας στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών. Όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για ένα γεγονός που αποτελεί μέρος της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Τεχεράνη παρέχει drones για να υποστηρίξει την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επικαλέστηκε εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας ότι η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν «ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης που μετατρέπει τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία».
Ο Κίρμπι είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν σκέφτονται να δημιουργήσουν μια γραμμή συναρμολόγησης drone στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία εκπαιδεύει Ιρανούς πιλότους στο μαχητικό Sukhoi Su-35 (με την Τεχεράνη να παραλαμβάνει το αεροπλάνο εντός του έτους). «Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την αεροπορία του Ιράν σε σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές του», υποστήριξε ο Κίρμπι.
Στόχος η απομόνωση
Οι αμερικανικές ανησυχίες για «εμβάθυνση» της στρατιωτικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έρχονται, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει το Ιράν ότι βοηθά τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ φαίνεται πως αποτελούν μέρος μιας σκόπιμης προσπάθειας των ΗΠΑ να οδηγήσουν σε παγκόσμια απομόνωση τη Ρωσία: στην περίπτωση αυτή, «στοχεύουν» αραβικά έθνη που δεν έχουν λάβει ακόμα σθεναρή στάση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία πως τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας στη σύγκρουση, προκαλώντας περικοπές από το καρτέλ του ΟΠΕΚ+ για την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου: τιμής που είναι καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Μόσχας.
Ο Λευκός Οίκος έχει υποστηρίξει επίσης πως η Ρωσία έχει στραφεί στη Βόρεια Κορέα για στρατιωτικό υλικό.
Βολές κι από Βρετανία
Η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, και προσφέρει σε αντάλλαγμα στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, δήλωσε από την πλευρά της η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.
Η Γούντγουορντ τόνισε επίσης ότι από τον Αύγουστο το Ιράν έχει μεταφέρει εκατοντάδες drones στη Ρωσία, η οποία τα χρησιμοποίησε για να «σκοτώσει αμάχους και να στοχεύσει παράνομα μη στρατιωτικές υποδομές» στην Ουκρανία. Το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει με drones τη Μόσχα και η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις της στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία προσπαθεί τώρα να αποκτήσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων», είπε η Γούντγουορντ σε δημοσιογράφους. «Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ένα πρωτόγνωρο επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης. Ανησυχούμε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει στο Ιράν περισσότερα προηγμένα στρατιωτικά μέσα, τα οποία θα επιτρέψουν στο Ιράν να ενισχύσει την οπλική του ικανότητα», είπε.
ΟΗΕ: Προς εξέταση οι πληροφορίες
Ο Κίρμπι είπε ότι οι μεταφορές όπλων παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι ΗΠΑ «θα χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή μας για να αποκαλύψουν και να διακόψουν αυτές τις δραστηριότητες».
Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τις «διαθέσιμες πληροφορίες» σχετικά με κατηγορίες ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με drones, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με δυτικές πιέσεις να στείλει ειδικούς στην Ουκρανία για να επιθεωρήσουν τα drones που καταρρίφθηκαν.
Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Ουκρανία τονίζουν ότι η προμήθεια ιρανικών drones στη Ρωσία παραβιάζει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2015 που κατοχυρώνει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση στον Γκουτέρες να στείλει εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στην Ουκρανία για να ερευνήσουν την προέλευση των drones.
Ο Γκουτέρες υπογράμμισε στην τελευταία έκθεση ότι η μεταφορά drones ή βαλλιστικών πυραύλων -με βεληνεκές άνω των 300 χλμ- από το Ιράν σε άλλη χώρα θα απαιτούσε εκ των προτέρων έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας