Η συνεχιζόμενη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κίνα συνιστά την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η διαμάχη στους κόλπους των Βρετανών βουλευτών για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και η πρωτοφανής κακοκαιρία που πλήττει 30 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Στη Βρετανία ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Προειδοποίηση του Σουνάκ για την Κίνα καθώς ο Σι συνεχίζει την καταστολή των διαδηλώσεων» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι Βρετανός πρωθυπουργός, στην πρώτη σημαντική του ομιλία για την εξωτερική πολιτική της χώρας, του τόνισε ότι η «χρυσή εποχή» των σχέσεων με την Κίνα έχει παρέλθει. Ο Σουνάκ εξέφρασε την στήριξή τους στους διαδηλωτές και υπογράμμισε ότι η Κίνα θέτει σε δοκιμασία συστηματικά τις αξίες και τα συμφέροντά μας προσθέτοντας ότι δημοσιογράφος του BBC κρατήθηκε από την κινεζική αστυνομία. Η iPaper από την πλευρά της έχει τίτλο : «Η ανταρσία των Τόρις για τα αιολικά πάρκα νέα απειλή για την εξουσία του πρωθυπουργού» με το κύριο άρθρο να σημειώνει, μεταξύ άλλων ότι ο Μπόρις Τζόνσον και οι Λιζ Τρας τάσσονται με την ομάδα των Συντηρητικών βουλευτών οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία νέων αιολικών πάρκων αφήνοντας το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής ήττας του Σουνάκ στο ζήτημα αυτό.
Στη Γαλλία η Le Monde έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Στην Κίνα μια άνευ προηγουμένου έκρηξη θυμού όλο και περισσότερο πολιτική» και στο κύριο άρθρο τονίζει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής στην Covid προσλαμβάνει μια νέα τροπή σε πολλές πόλεις τις τελευταίες ημέρες. Υπογραμμίζει ότι παρά τον κίνδυνο σύλληψής τους οι διαδηλωτές εξακολουθούν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του καθεστώτος για πρώτη φορά από την καταστολή της πλατείας Τιεν αν Μεν το 1989. Τονίζει ότι οι διαδηλωτές καλύπτουν τα πρόσωπά τους με λευκές κόλλες χαρτιού για να μην καταγράφονται από την αστυνομία και προσθέτει ότι η παρούσα υγειονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Σι από το 2012 οπότε ανήλθε στην εξουσία. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Αυτοκίνητο. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα παραμένουν μια πολυτέλεια».
Στη Γερμανία η «Süddeutsche Zeitung» γράφει για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα : «Η κινεζική ηγεσία αγνοούσε πάντα τον κορωνοϊό. Πίστευε ότι ήταν πιο δυνατή από την πανδημία και μπορούσε να δημιουργήσει μια νησίδα σχεδόν δέκα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στον πλανήτη για 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, μια ζώνη χωρίς μόλυνση, θωρακισμένη και ελεγχόμενη. Κάτι τέτοιο δείχνει φυσικά υπερβολική αυτοπεποίθηση που ταιριάζει σε ένα σύστημα που θέλει να έχει τον έλεγχο και να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Έτσι, ο κόσμος γίνεται μάρτυρας ενός κλασικού δράματος. Πρέπει δηλαδή να παραδεχθεί ότι η γη τελικά δεν είναι επίπεδη».
Στις ΗΠΑ τέλος η εφημερίδα USA Today έχει τίτλο : «30 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται στο πέρασμα ενός μεγάλου συστήματος καταιγίδων» και επισημαίνει ότι το μετεωρολογικό φαινόμενο έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση 10.000 αεροπορικών πτήσεων τα τελευταία 24ωρα. Οι New York Times από την πλευρά τους έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η αναταραχή στην Κίνα συνιστά μια νέα δοκιμασία για την παγκόσμια οικονομία» με το κύριο άρθρο να αναφέρει ότι οι διαδηλώσεις στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη πυροδοτούν μια παγκόσμια οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας