Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κίνα εξ αιτίας της μηδενικής ανοχής στο ζήτημα της πανδημίας, οι ελλείψεις ευρωπαίων γιατρών στο βρετανικό ΕΣΥ λόγω του Brexit και το λουτρό αίματος στην ουκρανική πόλη Μπακχμούτ συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στον τίτλο του : «Το τίμημα του Brexit : 4.000 λιγότεροι ευρωπαίοι γιατροί δουλεύουν για το βρετανικό ΕΣΥ» με το αποκλειστικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι από το δημοψήφισμα του 2016 και μετά οι ευρωπαίοι γιατροί αποφεύγουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Daily Telegraph από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Οι κινέζοι διαδηλωτές καλούν τον Σι να παραιτηθεί» με το άρθρο να τονίζει ότι το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια άνευ προηγουμένου ανυπακοή του λαού καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το lockdown επεκτείνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ρυθμίστε τους καυστήρες που παράγουν ζεστό νερό στους 60 βαθμούς Κελσίου για να μειώσετε τους λογαριασμούς».
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στον τίτλο της : «Στο Ντονμπάς, ρωσική εκατόμβη υπό το βλέμμα των ουκρανικών drones με το σχετικό ρεπορτάζ να επισημαίνει ότι κοντά στο Μπακχμούτ μια πόλη που έχει βομβαρδιστεί ανηλεώς το τελευταίο τετράμηνο από τους Ρώσους οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επισκέφθηκαν το κέντρο ελέγχου των drones από το οποίο συντονίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Γράφει ότι πέραν των επιθέσεων οι αυτόνομες πτητικές συσκευές χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ρωσικών θέσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εικόνες που έχουν ληφθεί αποδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός και ειδικά οι άπειροι στον πόλεμο νέοι που επιστρατεύθηκαν προσφάτως. Σημειώνει ακόμη ότι στη Μόσχα το Κρεμλίνο προσπαθεί να καθησυχάσει την οργή των μητέρων τα παιδιά των οποίων αποστέλλονται στα μέτωπα του πολέμου. Η Liberation από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Κίνα. Μια μεταδοτική οργή» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης πολλαπλασιάζονται λόγω της αυστηρής καραντίνας που εφαρμόζεται στα πλαίσια της πολιτικής μηδενικού Covid.
Στη Γερμανία το ενεργειακό, το Κυπριακό η μετανάστευση και οι οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία είναι τα βασικά σημεία συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου στο σημερινό φύλλο της Welt. Οι μακρόχρονες οικονομικές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις τέθηκε ως ερώτηση από τον δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας. "Η εικόνα σας για την Κύπρο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα" σπεύδει να διευκρινίσει ο Κύπριος Πρόεδρος. "Ήδη από το 2013 έχουμε προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα οι ρωσικές επενδύσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,8% των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει ότι σταδιακά απελευθερωθήκαμε από την οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία". Στην ερώτηση για τις κατηγορίες που κυκλοφόρησαν γύρω από τη φερόμενη εμπλοκή του δικηγορικού γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη στην ίδρυση στην Κύπρο των λεγόμενων ρωσικών εταιρειών-γραμματοκιβώτια, αλλά και σε ξέπλυμα ρωσικού χρήματος, ο Κύπριος πρόεδρος τις διαψεύδει κάνοντας λόγο για "αβάσιμες κατηγορίες που εδράζονται αποκλειστικά σε πολιτικές σκοπιμότητες"
Στις ΗΠΑ τέλος η Washington Post έχει κεντρικό τίτλο : «Οι κινέζοι διαδηλώνουν για την πολιτική απέναντι στην Covid» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει ότι χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν επίμονα την παραίτηση του προέδρου Σι. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα γράφει : «Πίεση για αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας