«Οποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί. Επίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα» φέρεται να προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν προκειμένω για το καυτό θέμα της Ταϊβάν: προφανώς το κορυφαίο στην ατζέντα της συνολικά πέμπτης και δίωρης σε διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στον πλανήτη.
Η κρίσιμη συνομιλία έγινε στο φόντο μιας χαώδους κατάστασης στη διεθνή σκηνή -από τις γεωπολιτικές αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία έως τις πληθωριστικές τάσεις στην οικονομία και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση- την ώρα που οι ΗΠΑ και η Κίνα ακολουθούν ξεχωριστά μια επικίνδυνη «χορογραφία» ενός κλιμακούμενου ανταγωνισμού λεπτών ισορροπιών.
«Λάδι στη φωτιά» των διαταραγμένων σε πολλαπλό επίπεδο διμερών σχέσεων ρίχνουν πάντως τα φερόμενα σχέδια της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, να επισκεφθεί την Ταϊβάν εντός του Αυγούστου. Προοπτική κατά της οποίας έχει σαφώς προειδοποιήσει το Πεκίνο, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση -και δη από τόσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ- θα συνιστούσε παραβίαση της «κόκκινης γραμμής».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας