• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.7°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.7°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.0°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.4°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  95%

→ Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε αμερικανικά όπλα - φωτ. από τις 15/2/2022

AP Photo/Vadim Ghirda, File

Οι ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών στη Δύση δοκιμάζουν τον εφοδιασμό της Ουκρανίας

 • A-
 • A+

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις ελλείψεις στρατιωτικού οπλισμού και πυρομαχικών που παρατηρούνται στις χώρες της Δύσης. Πρόκειται για κρίσιμες προμήθειες, όπως είναι οι οβίδες πυροβολικού που αποτελούν βασικό πυλώνα μιας μάχης. Η περιορισμένη παραγωγικής δυνατότητα των εταιρειών, οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό και τo χάος με βασικά υλικά που παρατηρείται στις αλυσίδες εφοδιασμού –ειδικά στα τσιπ υπολογιστών–σηματοδοτούν ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την αναπλήρωση κρίσιμων στρατιωτικών εφοδίων. 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, όταν η Ουάσιγκτον παρήγγειλε 1.300 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger για να αντικαταστήσουν τους πυραύλους που στάλθηκαν στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon (της αμυντικής εταιρείας που τους κατασκευάζει) απάντησε με νόημα: «Θα πάρει λίγο χρόνο».

Παράλληλα, το Παρίσι έστειλε 18 οβιδοβόλα Caesar στο Κίεβο –το ένα τέταρτο της συνολικής προμήθειας πυροβολικού υψηλής τεχνολογίας–, ωστόσο η γαλλική εταιρεία Nexter θα χρειαστεί περίπου 18 μήνες για να κατασκευάσει νέα.

Ο Ψυχρός Πόλεμος και το «μάθημα»

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές τονίζουν ότι οι ελλείψεις που παρατηρούνται αντανακλούν τον εφησυχασμό της Δύσης για πιθανές απειλές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που όμως τώρα γίνεται εμφανείς, καθώς υπάρχει η επιθυμία για στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. Τονίζουν επίσης με νόημα ότι τα όπλα υψηλής τεχνολογίας έχουν επισκιάσει τη σημασία της διατήρησης του βασικού «πακέτου» στρατιωτικού εξοπλισμού. 

«Η Ουκρανία ήταν ένα μάθημα για το πώς ο πόλεμος εξακολουθεί να κερδίζεται μέσω των κλασικών μέσων του πυροβολικού, των χερσαίων στρατευμάτων και της κατοχής», είπε ο Τζέιμι Σι, πρώην διευθυντής του σχεδιασμού πολιτικής του ΝΑΤΟ, τώρα συνεργάτης στο Chatham House, μια δεξαμενή σκέψης στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μοιραία, οι ελλείψεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν δραματικά την ικανότητα της Δύσης να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία. Η συνολική ετήσια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών των ΗΠΑ στην Ουκρανία, για παράδειγμα, θα διαρκέσει λιγότερο από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον Alex Vershinin, ειδικό στις προμήθειες των ΗΠΑ που λέει ότι η σύγκρουση σηματοδοτεί «την επιστροφή του βιομηχανικού πολέμου».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι οι δυτικές χώρες θα δυσκολευτούν να εξαπολύσουν έναν παρατεταμένο πόλεμο συγκρίσιμο με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, επειδή τα πολεμικά τους αποθέματα είναι «ανεπαρκή για τις απειλές που αντιμετωπίζουμε». Σε έναν εικονικό πόλεμο πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο έμεινε από πυρομαχικά μετά από οκτώ ημέρες.

Οι προϋπολογισμοί και τα όπλα τελευταίας τεχνολογίας

Κανείς δεν πιστεύει ότι η Δύση πρόκειται να εξαντλήσει τα κύρια όπλα της προμηθεύοντας την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού που παραδόθηκε στην Ουκρανία παραμένει διαθέσιμο ή θα μπορούσε να αντικατασταθεί με παρόμοια συστήματα. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας πέρυσι ήταν 66 δισ. δολάρια, ενώ ο συνδυασμένος προϋπολογισμός των μελών του ΝΑΤΟ είναι πάνω από 1,1 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των δαπανών του ΝΑΤΟ αφορούσε προηγμένα συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, που δεν έχουν αναπτυχθεί από τη Δύση σε αυτή τη σύγκρουση. Μεγάλο μέρος της δυτικής άμυνας τα τελευταία 20 χρόνια έχει επικεντρωθεί στη Μέση Ανατολή, αντί να προετοιμαστεί για μάχες βαρέων αρμάτων μάχης και πυροβολικού, όπως αυτές στην Ουκρανία.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση παραδέχεται ότι όλα τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία «δεν καταλήγουν στα σωστά χέρια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ιράν παραδέχεται ότι προμήθευσε με drones τη Ρωσία, αλλά... πριν από τον πόλεμο
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ διέψευσε ότι έχει στείλει πυραύλους.
Το Ιράν παραδέχεται ότι προμήθευσε με drones τη Ρωσία, αλλά... πριν από τον πόλεμο
ΕΥΡΩΠΗ
Το ταμείο είναι… μείον
Ο πολυδιαφημισμένος «κουμπαράς« της ΕΕ που σκοπό έχει να βοηθήσει τις χώρες να αντικαταστήσουν τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία αδυνατεί ολοένα και περισσότερο να εκπληρώσει την αποστολή του.
Το ταμείο είναι… μείον
ΕΥΡΩΠΗ
Πλησιάζει η ώρα για την αποστολή των τεθωρακισμένων από Ελλάδα στην Ουκρανία
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι μια συμφωνία για κυκλική ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού με την Ελλάδα και την Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Πλησιάζει η ώρα για την αποστολή των τεθωρακισμένων από Ελλάδα στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ανοιχτή η Μόσχα για έλεγχο της Ζαπορίζια από την ΙΑΕΑ
Θα κάνουμε «ό,τι χρειαστεί, ώστε ειδικοί της IAEA να δώσουν μια αληθινή αξιολόγηση των καταστρεπτικών ενεργειών της ουκρανικής πλευράς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Ανοιχτή η Μόσχα για έλεγχο της Ζαπορίζια από την ΙΑΕΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέο πακέτο όπλων προς το Κίεβο δρομολογούν οι ΗΠΑ
Το πακέτο θα εκτοξεύσει στα 8,8 δισ. δολάρια τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Κίεβο, από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε ουκρανικό έδαφος, στις 24 Φεβρουαρίου.
Νέο πακέτο όπλων προς το Κίεβο δρομολογούν οι ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας