• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 33.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 34.0°C
  3 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 31.0°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.1°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 28.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 31.2°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.3°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 30.7°C
  4 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  44%
AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ρεκόρ εκτοπισμένων και η πείνα που έρχεται

 • A-
 • A+
Ενα εξαιρετικά ζοφερό παγκόσμιο τοπίο σκιαγραφεί η φετινή έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ● Προειδοποιήσεις και αιχμές για την Ευρώπη και γενικότερα τις πλούσιες χώρες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε σε επίπεδο - ρεκόρ τους εκτοπισμένους ανθρώπους, με τον αριθμό τους παγκοσμίως να ξεπερνά πρώτη φορά στα χρονικά το δραματικό ορόσημο των 100 εκατομμυρίων.

Η δε επακόλουθη επισιτιστική κρίση και η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση προγραμμάτων αρωγής θα μπορούσε να εξωθήσει πάρα πολλούς ακόμα να ξεριζωθούν λόγω πείνας, ειδικά στο Κέρας της Αφρικής και στο Σαχέλ, όπου την κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο ένας «φαύλος κύκλος πολλών παραγόντων»: βίαιες συγκρούσεις, ανασφάλεια, ακραίες εισοδηματικές ανισότητες, έλλειμμα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση, κακή διακυβέρνηση και, βέβαια, οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με παρατεταμένες ξηρασίες και πλημμύρες.

Τις ζοφερές αυτές διαπιστώσεις έκανε στη Γενεύη ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, στο πλαίσιο παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της υπηρεσίας «Παγκόσμιες Τάσεις», που δημοσιοποιήθηκε χθες. «Οι άνθρωποι ακόμα υποφέρουν. Δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν νερό, δεν έχουν καταφύγιο και αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή», υπογράμμισε.

«Οσα γίνονται για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης […] είναι κρίσιμης σημασίας, για να αποτραπούν περισσότεροι άνθρωποι από το να εκτοπιστούν» στο εσωτερικό της χώρας τους ή στο εξωτερικό, συμπλήρωσε. «Αν με ρωτήσετε πόσοι, δεν ξέρω. Θα είναι, πάντως, αρκετά μεγάλοι οι αριθμοί», προέβλεψε, προειδοποιώντας χωρίς περιστροφές: «Ο αντίκτυπος, αν αυτό δεν επιλυθεί σύντομα, θα ήταν ολέθριος. Είναι ήδη ολέθριος. [...] Είμαι πολύ ανήσυχος για το Σαχέλ και δεν νομίζω ότι μιλάμε αρκετά για αυτή την περιοχή που βρίσκεται, παρεμπιπτόντως, τόσο κοντά στην Ευρώπη. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ανήσυχη»…

Ο Γκράντι δεν μάσησε τα λόγια του ούτε για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά με τα οποία αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία, επισημαίνοντας την κραυγαλέα αντίθεση σε σχέση με τους πρόσφυγες από άλλες εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. «Καρφώνοντας» μάλιστα τους Ευρωπαίους ηγέτες, γνωστοποίησε ότι του έλεγαν «είμαστε γεμάτοι», όταν τους ζητούσε να δεχτούν περισσότερους Σύρους ή Αφγανούς πρόσφυγες.

«Δεν είμαι αφελής, κατανοώ πλήρως το γενικό πλαίσιο», τόνισε, για να προσθέσει όμως ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες «απέδειξε ένα σημαντικό σημείο: η άφιξη απελπισμένων ανθρώπων στα παράλια ή στα σύνορα πλουσίων χωρών είναι διαχειρίσιμη». Κοινώς, (ότ)αν θέλεις μπορείς… Σχολίασε, επίσης, τον ρόλο των πολιτικών που συνέβαλαν στο να αποδεχτούν οι πολίτες τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αντί να κραυγάζουν ως συνήθως ότι «έρχονται να σας κλέψουν τις δουλειές, να απειλήσουν την ασφάλειά σας, να καταστρέψουν τις αξίες σας».

Αιχμηρός ήταν επίσης για την εξόφθαλμα διακριτική μεταχείριση και σε επίπεδο οικονομικής γενναιοδωρίας προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, με τεράστια χρηματικά ποσά να εκταμιεύονται αμέσως για να τους βοηθήσουν, παρά τους ισχυρισμούς κυβερνήσεων ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, όταν τα Ηνωμένα Εθνη απευθύνουν έκκληση για περισσότερη οικονομική βοήθεια, ώστε να διαχειριστούν πολύ σοβαρές κρίσεις.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ανισότητα στην αντιμετώπιση. [...] Είμαστε όλοι τώρα επικεντρωμένοι πάρα πολύ στην Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία έρχεται μετά από σειρά άλλων έκτακτων αναγκών», ξεκαθάρισε ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «καρφώνοντας» ξανά χώρες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί ότι η οικονομική τους βοήθεια για την Ουκρανία θα προστεθεί επιπλέον στα ποσά που έχουν τάξει για άλλες κρίσεις. «Μέχρι στιγμής, τα νούμερα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο», είπε, θέλοντας να πιστεύει ότι τα χρήματα θα έρθουν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιστροφή του κλίματος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες
Η περίοδος... χάριτος με τα δακρύβρεχτα μηνύματα υποδοχής και φιλοξενίας από (σχεδόν) όλη την Ευρώπη πέρασε και οι ξεριζωμένοι του πολέμου στην Ουκρανία βλέπουν τώρα το πραγματικό πρόσωπο των χωρών που τους...
Αντιστροφή του κλίματος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες
ΚΟΣΜΟΣ
«Να συνεργαστούν οι ηγέτες για να επιτευχθεί ειρήνη και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τους εκτοπισμένους»
«Η φετινή χρονιά αποτελεί μια ακόμα υπενθύμιση για τη δουλειά που έχουμε, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες εξακολουθούν να μην μπορούν ή να μη θέλουν να επιλύσουν τις συγκρούσεις» τονίζει ο επικεφαλής της Υπατης...
«Να συνεργαστούν οι ηγέτες για να επιτευχθεί ειρήνη και να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τους εκτοπισμένους»
ΚΟΣΜΟΣ
Μαύρο ρεκόρ στην προσφυγιά: Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. οι ξεριζωμένοι του πλανήτη
Πρόκειται για το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κατά 10 εκατ. αυξήθηκαν οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει βίαια τα σπίτια τους από τα τέλη του 2021.
Μαύρο ρεκόρ στην προσφυγιά: Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. οι ξεριζωμένοι του πλανήτη
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 5,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 5,5 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
«Εξορία» στη Ρουάντα, το βρετανικό σύστημα ασύλου
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να φτάνουν παράτυπα με βάρκες ή και φορτηγά σε βρετανικό έδαφος θα στέλνονται στη Ρουάντα, ώστε να εξετάζεται η αίτηση ασύλου τους.
«Εξορία» στη Ρουάντα, το βρετανικό σύστημα ασύλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας