• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.7°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 30.0°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.2°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.3°C / 28.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 27.0°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  77%
© Ritu Jethani | Dreamstime.com

Καμπανάκι για το κλίμα: οι ακολουθούμενες πολιτικές οδηγούν μαθηματικά σε καταστροφή

 • A-
 • A+

Τρεις πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αρμόδιοι για την περιβαλλοντική πολιτική προειδοποιούν ότι το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και τις πολιτικές που τελικά ακολουθούν για το κλίμα είναι τεράστιο και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον του πλανήτη.

Για πρώτη φορά σε κοινό άρθρο τους στον βρετανικό Guardian, οι τρεις πρώην διευθυντές της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Μάικλ Ζάμιτ Κουτάχαρ, Ίβο ντε Μπουρ και Κριστιάνια Φιγέρες, μιλούν για τις καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας αυτής της αποτυχίας να αντιστοιχηθούν οι εθνικές δεσμεύσεις με συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές.

Όπως επισημαίνουν, κατ' αρχάς στη σύνοδο κορυφής Cop26 τον περασμένο Νοέμβριο, οι χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν σχέδια για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - το όριο ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δεσμεύσεις που θα περιορίσουν τις θερμοκρασίες κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, οι πολιτικές και τα μέτρα που εγκρίθηκαν και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 2,7 βαθμών Κελσίου, δηλαδή πολύ πέρα από το όριο της σχετικής ασφάλειας, και ενδεχομένως έως και 3,6 βαθμούς. Αυτό θα έχει, τονίζουν, «καταστροφικές» επιπτώσεις, με τη μορφή ακραίων καιρικών συνθηκών, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και μη αναστρέψιμες αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.

Όπως επισημαίνουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στο 2022, που περιγράφηκε ως «άτλαντας ταλαιπωρίας», η εκτεταμένη καταστροφή ενδέχεται να επέλθει εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι μυριάδες αναφορές ακραίων καιρικών συνθηκών που έχουμε δει το 2022 υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», γράφουν. «Όσο περαιτέρω προχωρά η κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο πορευόμαστε προς ένα μέλλον με περισσότερες κατεστραμμένες σοδειές και περισσότερη επισιτιστική ανασφάλεια, μαζί με μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι απειλές για την ασφάλεια των υδάτων, η ξηρασία και η ερημοποίηση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα άλλες πιεστικές κρίσεις».

Οι ενέργειες των ανεπτυγμένων χωρών ήταν μέχρι στιγμής «απογοητευτικές», τονίζουν, λόγω της αποτυχίας τους να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα και γιατί δεν διαθέτουν χρηματοδότηση σε φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, προσθέτουν.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της διάσκεψης της Στοκχόλμης, όταν εκπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο αποφάσισαν για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια κατάσταση του περιβάλλοντος ήταν αιτία ανησυχίας και ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής δράση για την επίλυση προβλημάτων όπως η ρύπανση, η απώλεια ειδών, η υποβάθμιση των γαιών και η εξάντληση πόρων.

Η επέτειος, τονίζουν, θα πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να ανανεώσουν την αποφασιστικότητά τους, πριν να είναι πολύ αργά, γράφουν οι πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ. «Η ταχέως μεταβαλλόμενη οικονομία σημαίνει ότι ένα μέλλον με ασφάλεια για το κλίμα είναι επίσης ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία. Η βούληση των πολιτών -ειδικά μεταξύ των νέων- να δουν την κλιματική αλλαγή να περιορίζεται είναι σαφής. Καθώς θυμόμαστε τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης, χρειαζόμαστε τους ηγέτες των χωρών να θυμηθούν ποιες είναι οι δυνατότητες της δράσης μέσω της συνεργασίας ακόμη και σε περιόδους αναταραχής. Πρέπει να δούμε τους ηγέτες να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για την κλιματική αλλαγή, προς το συμφέρον των ανθρώπων, της ευημερίας και του πλανήτη», προσθέτουν.

Καθώς οι κυβερνήσεις παλεύουν με τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, οι τρεις πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν μια ταχεία κίνηση προς την καθαρή ενέργεια, η οποία είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα. «Πολλοί εταιρικοί παράγοντες κατανοούν την ανάγκη για έγκαιρη δράση σε αυτό το μέτωπο. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει ακόμα να δώσουν κίνητρα για τη μετάβαση», αναφέρουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Κλιματικοί πρόσφυγες: Αυξάνονται διαρκώς, αλλά δεν τους αναγνωρίζει ο κόσμος
Τι είναι η κλιματική προσφυγιά και πώς ορίζεται • Τι ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες • Υπολογίζεται ότι τα επόμενα 30 χρόνια 143 εκατ. άνθρωποι μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γη...
Κλιματικοί πρόσφυγες: Αυξάνονται διαρκώς, αλλά δεν τους αναγνωρίζει ο κόσμος
ΕΥΡΩΠΗ
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
Οι πρωτοφανείς καύσωνες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τόνισε ο Γκουτέρες • Κόκκινος συναγερμός σε χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
Περίπου 7.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
ΚΟΣΜΟΣ
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το κλίμα στη Βόνη
Οι συνομιλίες της Βόνης διεξήχθησαν εν μέσω υποκριτικών ισχυρισμών αλλά και κατηγοριών, πως οι χώρες της Ευρώπης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το κλίμα στη Βόνη
ΚΟΣΜΟΣ
Νέο ζοφερό ρεκόρ στους δείκτες-κλειδί της κλιματικής κρίσης το 2021
Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή.
Νέο ζοφερό ρεκόρ στους δείκτες-κλειδί της κλιματικής κρίσης το 2021
ΑΦΡΙΚΗ
Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ξηρασίας λέει ο ΟΗΕ
Στο επίκεντρο των φαινομένων ερημοποίησης των δασικών εκτάσεων βρίσκεται η Αφρική, με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Λατινή Αμερική να ακολουθούν. Τουλάχιστον 2,3 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από...
Η κλιματική αλλαγή πολλαπλασιάζει τα φαινόμενα ξηρασίας λέει ο ΟΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας