• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 10.3°C / 14.5°C
    3 BF
    76%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 10.9°C / 13.6°C
    2 BF
    83%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.7°C / 16.0°C
    3 BF
    72%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.9°C / 11.9°C
    1 BF
    54%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 11.3°C
    2 BF
    81%
  • Βέροια
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 11.0°C / 13.7°C
    2 BF
    63%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 10.1°C
    2 BF
    76%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.5°C / 13.5°C
    2 BF
    76%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 10.1°C / 11.9°C
    1 BF
    87%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.4°C / 14.5°C
    4 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.7°C / 10.7°C
    2 BF
    66%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 14.3°C / 14.3°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 11.1°C / 11.2°C
    1 BF
    78%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 9.5°C / 13.3°C
    1 BF
    74%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.8°C / 15.8°C
    2 BF
    84%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.3°C / 13.8°C
    2 BF
    76%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    0 BF
    77%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.7°C / 14.4°C
    1 BF
    73%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    1 BF
    72%
© Ritu Jethani | Dreamstime.com

Καμπανάκι για το κλίμα: οι ακολουθούμενες πολιτικές οδηγούν μαθηματικά σε καταστροφή

  • A-
  • A+

Τρεις πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αρμόδιοι για την περιβαλλοντική πολιτική προειδοποιούν ότι το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και τις πολιτικές που τελικά ακολουθούν για το κλίμα είναι τεράστιο και μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον του πλανήτη.

Για πρώτη φορά σε κοινό άρθρο τους στον βρετανικό Guardian, οι τρεις πρώην διευθυντές της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Μάικλ Ζάμιτ Κουτάχαρ, Ίβο ντε Μπουρ και Κριστιάνια Φιγέρες, μιλούν για τις καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας αυτής της αποτυχίας να αντιστοιχηθούν οι εθνικές δεσμεύσεις με συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές.

Όπως επισημαίνουν, κατ' αρχάς στη σύνοδο κορυφής Cop26 τον περασμένο Νοέμβριο, οι χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν σχέδια για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - το όριο ασφάλειας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει δεσμεύσεις που θα περιορίσουν τις θερμοκρασίες κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, οι πολιτικές και τα μέτρα που εγκρίθηκαν και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 2,7 βαθμών Κελσίου, δηλαδή πολύ πέρα από το όριο της σχετικής ασφάλειας, και ενδεχομένως έως και 3,6 βαθμούς. Αυτό θα έχει, τονίζουν, «καταστροφικές» επιπτώσεις, με τη μορφή ακραίων καιρικών συνθηκών, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και μη αναστρέψιμες αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα.

Όπως επισημαίνουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στο 2022, που περιγράφηκε ως «άτλαντας ταλαιπωρίας», η εκτεταμένη καταστροφή ενδέχεται να επέλθει εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι μυριάδες αναφορές ακραίων καιρικών συνθηκών που έχουμε δει το 2022 υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», γράφουν. «Όσο περαιτέρω προχωρά η κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο πορευόμαστε προς ένα μέλλον με περισσότερες κατεστραμμένες σοδειές και περισσότερη επισιτιστική ανασφάλεια, μαζί με μια σειρά από άλλα προβλήματα, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι απειλές για την ασφάλεια των υδάτων, η ξηρασία και η ερημοποίηση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα άλλες πιεστικές κρίσεις».

Οι ενέργειες των ανεπτυγμένων χωρών ήταν μέχρι στιγμής «απογοητευτικές», τονίζουν, λόγω της αποτυχίας τους να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα και γιατί δεν διαθέτουν χρηματοδότηση σε φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, προσθέτουν.

Ο Ιούνιος σηματοδοτεί την 50ή επέτειο της διάσκεψης της Στοκχόλμης, όταν εκπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο αποφάσισαν για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια κατάσταση του περιβάλλοντος ήταν αιτία ανησυχίας και ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής δράση για την επίλυση προβλημάτων όπως η ρύπανση, η απώλεια ειδών, η υποβάθμιση των γαιών και η εξάντληση πόρων.

Η επέτειος, τονίζουν, θα πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να ανανεώσουν την αποφασιστικότητά τους, πριν να είναι πολύ αργά, γράφουν οι πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ. «Η ταχέως μεταβαλλόμενη οικονομία σημαίνει ότι ένα μέλλον με ασφάλεια για το κλίμα είναι επίσης ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία. Η βούληση των πολιτών -ειδικά μεταξύ των νέων- να δουν την κλιματική αλλαγή να περιορίζεται είναι σαφής. Καθώς θυμόμαστε τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης, χρειαζόμαστε τους ηγέτες των χωρών να θυμηθούν ποιες είναι οι δυνατότητες της δράσης μέσω της συνεργασίας ακόμη και σε περιόδους αναταραχής. Πρέπει να δούμε τους ηγέτες να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για την κλιματική αλλαγή, προς το συμφέρον των ανθρώπων, της ευημερίας και του πλανήτη», προσθέτουν.

Καθώς οι κυβερνήσεις παλεύουν με τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, οι τρεις πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν μια ταχεία κίνηση προς την καθαρή ενέργεια, η οποία είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα. «Πολλοί εταιρικοί παράγοντες κατανοούν την ανάγκη για έγκαιρη δράση σε αυτό το μέτωπο. Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει ακόμα να δώσουν κίνητρα για τη μετάβαση», αναφέρουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Έκθεση ορόσημο για την κλιματική αλλαγή εγκρίνεται από τον ΟΗΕ
Οι χώρες μέλη συναντήθηκαν δια αντιπροσώπων για να συζητήσουν διεξοδικά πάνω σε μία επιστημονική έκθεση η οποία θέτει στο επίκεντρο τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, ορίζοντας άμεσα καθήκοντα για εκείνες.
Έκθεση ορόσημο για την κλιματική αλλαγή εγκρίνεται από τον ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Να διωχθούν οι πετρελαϊκές για τα διαχρονικά ψέματα για την κλιματική αλλαγή
Οργανωμένη εκστρατεία ψεμάτων για τους κινδύνους της πλανητικής υπερθέρμανσης και των επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων διεξήγαγαν επί σειρά δεκαετιών οι πολυεθνικές ορυκτών καυσίμων, κατήγγειλε ο γγ. του ΟΗΕ.
ΟΗΕ: Να διωχθούν οι πετρελαϊκές για τα διαχρονικά ψέματα για την κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: «Είμαστε σε πόλεμο με τη φύση, πρέπει να κάνουμε ειρήνη»
Δραματικές εκκλήσεις εκ μέρους της επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του ΟΗΕ, Ίνγκερ Άντερσεν, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για την προστασία της βιοποικιλότητας (COP15) με προεδρεύουσα την Κίνα.
ΟΗΕ: «Είμαστε σε πόλεμο με τη φύση, πρέπει να κάνουμε ειρήνη»
ΑΦΡΙΚΗ
«Συνεργασία ή κατάληξη στην κλιματική κόλαση» το τελεσίγραφο Γκουτέρες στην COP27
Σε δριμείς και δραματικούς τόνους απευθύνθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους ηγέτες των χωρών κατά τη διάρκεια της έναρξης των διαδικασιών της COP27, στην Αίγυπτο. «Συλλογικό σύμφωνο ή συλλογική...
«Συνεργασία ή κατάληξη στην κλιματική κόλαση» το τελεσίγραφο Γκουτέρες στην COP27
ΚΟΣΜΟΣ
Στο τραπέζι της COP27 οι αποζημιώσεις φτωχών χωρών λόγω κλιματικής αλλαγής
Το θέμα μπαίνει για πρώτη φορά στην ατζέντα μιας συνόδου κορυφής για το κλίμα • Τα τελευταία οκτώ χρόνια αποτέλεσαν την πιο «καυτή» 8ετία που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Στο τραπέζι της COP27 οι αποζημιώσεις φτωχών χωρών λόγω κλιματικής αλλαγής
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: «Καπνός» μέχρι και το 1/3 των παγετώνων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ως το 2050
Το 1/3 θα εξαφανιστεί «όποιο κι αν είναι το κλιματικό σενάριο», σύμφωνα με την οργάνωση του ΟΗΕ που ζητά να μειωθούν άμεσα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να διατηρηθούν τα 2/3.
ΟΗΕ: «Καπνός» μέχρι και το 1/3 των παγετώνων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco ως το 2050

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας