Η επικείμενη προσάρτηση περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας στη Ρωσία, το ένα και μοναδικό πρόστιμο που επιβλήθηκε τελικώς στον Μπόρις Τζόνσον για τα δεκάδες κορονοπάρτι και η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει τη Γαλλία συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οργή καθώς ο Τζόνσον τη γλιτώνει από το (σκάνδαλο) Rartygate με ένα μόνο πρόστιμο» και στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει ότι βουλευτές και σύμβουλοι του πρωθυπουργού φέρονται εξοργισμένοι μετά την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιάρντ ότι ο Τζόνσον δέχθηκε μόλις ένα χρηματικό πρόστιμο από τα 126 που έπρεπε να πληρώσει για τα δεκάδες πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικίας μεσούντος του lockdown. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η έρευνα που κόστισε στο βρετανικό κράτος 460.000 λίρες θα δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα της ερχόμενη εβδομάδα. Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Η χημική μόλυνση χειροτερεύει την επιδημία παχυσαρκίας με το αποκλειστικό ρεπορτάζ να σημειώνει ότι οι τοξίνες που περιέχουν τα διάφορα χημικά επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει την παχυσαρκία».
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της : «Ουκρανία : Το αδιέξοδο του διαλόγου Μακρόν-Πούτιν» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα θα απελάσει 34 Γάλλους, Ισπανούς και Ιταλούς διπλωμάτες την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην περιοχή του Ντονμπάς. Σημειώνει ότι η Γαλλία επιθυμεί να διατηρήσει ανοικτό το δίαυλο επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος προς το παρόν παραμένει ερμητικά κλειστός σε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία. Στο άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Η ξηρασία στη Γαλλία ξαναζωντανεύει τον πόλεμο του νερού» με το σχετικό ρεπορτάζ να σημειώνει η έλλειψη βροχοπτώσεων και οι θερμοκρασίες ρεκόρ προκαλούν στη Γαλλία μια από τις μεγαλύτερες λειψυδρίες που έχουν ποτέ καταγραφεί.
Στη Γερμανία η Bild γράφει ότι το ρεκόρ πληθωρισμού αναζωπυρώνει τη συζήτηση για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και στα 70 χρόνια, παρότι ήδη έχει δρομολογηθεί αύξηση από τα 65 στα 67 έως το 2029. “Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί. Η Γερμανία έχει ήδη σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι ακάλυπτες”, δήλωσε στην εφημερίδα ο Γκούντερ Σναμπλ από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ένας από τους τρεις γνωστούς οικονομολόγους που υποστηρίζουν τη συνταξιοδότηση στα 70. “Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα επιτρέψει οι συνταξιούχοι να ανακηρυχθούν κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού και παράγοντες οικονομικού κινδύνου”, σχολιάζει Tagesspiegel ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις της Άνια Πιλ από το διοικητικό συμβούλιο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, η οποία μίλησε στη Neue Osnabrücker Zeitung: υποστηρίζοντας ότι "Δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από μια άτολμη προσπάθεια μείωσης των παροχών εις βάρος των εργαζομένων. Όμως ο πληθωρισμός δεν καταπολεμάται κατ’ αυτόν τον τρόπο.”
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει τμήματα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «το Κρεμλίνο τοποθετεί στις περιοχές αυτές αξιωματούχους-τοποτηρητές και επιχειρεί να επιβάλλει ως επίσημο νόμισμα το ρούβλι, με υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο να δηλώνει ότι «οι περιοχές αυτές έχουν μια άξια θέση στους κόλπους της ρωσικής οικογένειας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας