Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για το κλίμα, προειδοποίησε ο απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, σύμφωνα με αποκλειστικό του Guardian.
Πολλές χώρες παλεύουν με την ενεργειακή κρίση, ενώ πρέπει επίσης να μειώσουν επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας sτους 1,5 βαθμούς Κελσίου, τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός για να προειδοποιήσει πως ένας πόλεμος με μεγάλη χρονική περίοδο, καθιστά πολύ περίπλοκη τη διατήρηση του στόχου.
«Εξαρτάται από το τι θα συμβεί με τον πόλεμο, που θα πάει ο πόλεμος και πόσο θα διαρκέσει. Εάν ως εκ θαύματος μπορέσουμε να βρούμε με κάποιο τρόπο έναν τρόπο να επιλύσουμε ορισμένα από τα θεμελιώδη προβλήματα τους επόμενους έξι μήνες, τότε ίσως θα μπορούσαμε απλώς να επιταχύνουμε τα πάντα μαζί» σημείωσε.
Και πρόσθεσε πως όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να παραμείνουμε στον στόχο. Σύμφωνα με τον Κέρι, η συμφωνία στην περσινή διάσκεψη κορυφής για το κλίμα «COP26», θα είχε «αντιμετωπίσει κάποια μεγάλα εμπόδια» εάν αυτή διεξαγόταν στις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, αλλά υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις της.
«[Η προσπάθεια να παραμείνουμε εντός του 1,5 °C] συνάντησε ένα απροσδόκητο εμπόδιο, τον πόλεμο» δήλωσε στον Guardian. «Είμαστε πίσω, δεν βελτιώνεται με τον ρυθμό που θα έπρεπε, οι εκπομπές έχουν αυξηθεί, αλλά έχετε ακόμα χρόνο», είπε και τόνισε την ανάγκη «εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι η επιστήμη μας λέει ότι έχουμε ακόμα χρόνο, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε πολύ».
Ο Κέρι επεσήμανε ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι χώρες αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. «Οι υποσχέσεις του Cop26 δεν επρόκειτο να εκπληρωθούν ποτέ σε έξι μήνες, ή ένα χρόνο ή δύο χρόνια. Αυτές είναι υποσχέσεις για το 2030. Ένα εμπόδιο" μηνών μπορεί να είναι κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή να το ξεπεράσουμε».
«Χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από το αμερικάνικο αέριο σε σχέση με το ρώσικο»
Όπως είπε, οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου, παρά τους κλιματικούς στόχους τους, «για να βοηθήσουν τους συμμάχους να αντικαταστήσουν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, «το αέριο από τις ΗΠΑ παράγει χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα από το αέριο από τη Ρωσία, λόγω της πιο αποτελεσματικής εξόρυξης, και θα μπορούσε να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση, ενώ οι χώρες αυξάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν, έχει δεχτεί έντονες επικρίσεις από ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος, επειδή επέτρεψε την επέκταση των γεωτρήσεων φυσικού αερίου. Ο Κέρι υπεραμύνθηκε λέγοντας πως «το αέριο ήταν πάντα μέρος της μετάβασης για απομάκρυνση από ορυκτά καύσιμα και πως «πρέπει να αποφασίσουμε πόσο γρήγορα πρέπει να έχουμε την προϋπόθεση για μείωση. Ίσως 10 χρόνια, οκτώ χρόνια, ποιος ξέρει; Αλλά μακροπρόθεσμα, το φυσικό αέριο θα πρέπει να μειωθεί και να ανταποκριθεί στα πρότυπα χαμηλών εκπομπών».
«Ο πόλεμος δεν είναι το μόνο πράγμα που εμποδίζει την επιτάχυνση» είπε και αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «παραπληροφόρησης», στην «αδιαφορία» ορισμένων χωρών σε ό,τι αφορά την ανάγκη μείωσης των εκπομπών, σε «συμφέροντα να μην το κάνουν».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας