• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.7°C / 26.2°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 26.4°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  3 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 25.1°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 24.9°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 26.0°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%

Ενα από τα αρκετά νεκροταφεία για θύματα της Covid-19 που στήθηκαν κακήν-κακώς στο Περού

AP Photo / Rodrigo Abd
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέκα εκατομμύρια «κρυφοί» νεκροί από την πανδημία

 • A-
 • A+
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους θανάτους που έχει προκαλέσει, άμεσα ή έμμεσα, η Covid-19 δείχνουν πως οι συνολικοί θάνατοι μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2021 δεν είναι 5,42 εκατ. άνθρωποι, όπως προκύπτει από το άθροισμα των νεκρών που καταμέτρησαν όλες οι χώρες το ίδιο διάστημα, αλλά περίπου 14,9 εκατομμύρια ● Αίγυπτος, Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, Μπανγκλαντές, Βολιβία, Σερβία οι χώρες με τη σημαντικότερη υποκαταμέτρηση.

Σχεδόν τριπλάσιος από τον επίσημα καταγεγραμμένο είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία του νέου κορονοϊού, όπως αποκάλυψε συνταρακτικά η νέα και πιο εμπεριστατωμένη ώς τώρα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εκθεση που επιβεβαιώνει τις πρότερες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις κορυφαίων αξιωματούχων του ότι τα θύματα είναι τραγικά περισσότερα από όσα καταμετρώνται από τις αρχές, δίνοντας μια σαφώς ρεαλιστικότερη εικόνα των ολέθριων επιπτώσεων της φονικότερης υγειονομικής κρίσης εδώ και έναν αιώνα, η οποία –σύμφωνα τους επικαιροποιημένους υπολογισμούς– έχει σκοτώσει κατά προσέγγιση έναν στους 500 ανθρώπους ανά την υφήλιο ενώ συνεχίζει να αφαιρεί χιλιάδες ζωές κάθε βδομάδα.

«Νέες εκτιμήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι ο συνολικός απολογισμός θανάτων, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2021, είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια (από 13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», ανακοίνωσε χθες ο οργανισμός, όταν την ίδια περίοδο είχαν αναφερθεί παγκοσμίως 5,42 εκατομμύρια νεκροί από τον ιό. O επίσημος –και προφανώς πλασματικός– αριθμός τους σήμερα ξεπερνά τα 6,24 εκατομμύρια.

«Τα νούμερα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα λόγω του πώς αντανακλούν τη διαχείριση της κρίσης από τις αρχές σε όλο τον κόσμο, με ορισμένες χώρες –ιδιαίτερα την Ινδία– να αμφισβητούν ήδη τους πολύ υψηλότερους αριθμούς» και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό τους, παρατηρούσε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Οι αναφερθέντες θάνατοι στην Ινδία για το διάστημα 2020-2021 είναι 481.000», σημείωνε, «ο ΠΟΥ όμως υπολόγισε ότι το συνολικό νούμερο είναι 3,3 έως 6,5 εκατομμύρια»! Κατά μέσο όρο δηλαδή 4,7 εκατομμύρια –σχεδόν δεκαπλάσιοι από τον επίσημο απολογισμό και το ένα τρίτο περίπου του εκτιμώμενου διεθνούς συνόλου– κυρίως το κολασμένο δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου 2021, όταν η χώρα είχε χτυπηθεί αλύπητα από την παραλλαγή Δέλτα, με ανθρώπους να ξεψυχούν στους δρόμους από έλλειψη οξυγόνου και να αποτεφρώνονται μαζικά (και συχνά χαοτικά) σε καθημερινή βάση.

Τραγωδία

Ο εκτιμώμενος απολογισμός θυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα «είναι μια τραγωδία», τόνισε η Σαμίρα Ασμα, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων του ΠΟΥ. «Πρόκειται για συγκλονιστικό αριθμό και είναι σημαντικό για μας να τιμήσουμε τις ζωές που κόπηκαν απότομα, τις ζωές που χάσαμε. Πρέπει να καταστήσουμε υπόλογους τους εαυτούς μας και τους φορείς μας για τη χάραξη πολιτικής. Αν δεν μετράμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη φορά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία που προέκυψαν με τη βοήθεια μιας στέρεης μεθοδολογίας και μιας απολύτως διαφανούς προσέγγισης», η οποία εδράζεται στην υπερβάλλουσα θνητότητα, εξήγησε. Επιγραμματικά, η υπερβάλλουσα θνητότητα υπολογίζεται με βάση πόσο περισσότεροι άνθρωποι από όσους αναμενόταν υπό κανονικές συνθήκες πέθαναν μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια χώρα, λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία από προηγούμενα έτη προ πανδημίας. Σε αυτήν εμπεριέχονται οι θάνατοι που προκλήθηκαν άμεσα από Covid-19 αλλά και έμμεσα, λόγω της τρομερής υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας (π.χ. καθυστερήσεις χειρουργικών επεμβάσεων και χημειοθεραπείας καρκινοπαθών). Προσμετρήθηκαν επίσης παράγοντες που απέτρεψαν θανάτους στη διάρκεια της πανδημίας, όπως ο μειωμένος κίνδυνος τροχαίων και εργατικών δυστυχημάτων εξαιτίας των παρατεταμένων λοκντάουν.

Η ομάδα του ΠΟΥ –αποτελούμενη από διεθνείς εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση, μελετώντας επί μήνες δεδομένα– χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό πληροφοριών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και στατιστικά μοντέλα, ώστε να εξάγει συμπεράσματα και να υπολογίσει τους συνολικούς θανάτους όπου τα στοιχεία είναι ελλιπή. «Πάρα πολλά είναι άγνωστα», επισήμανε η Σαμίρα Ασμα, μολονότι τα δεδομένα αυτά είναι «ζωτικά για τη δημόσια υγεία». Ακόμα και προ πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 6 στους 10 θανάτους σε όλο τον κόσμο δεν καταγράφονταν.

Οπως αναφέρει η έκθεση, η μεγαλύτερη απόκλιση στην αναλογία βάσει της υπερβάλλουσας θνητότητας εμφανίζεται στην Αίγυπτο, όπου οι εκτιμώμενοι θάνατοι από Covid-19 είναι 11,6 φορές περισσότεροι από τους επίσημα καταμετρημένους. Ακολουθεί η Ινδία με 9,9 φορές περισσότερους. Στο Πακιστάν είναι 8 φορές περισσότεροι, στην Ινδονησία 7,1, στο Μπανγκλαντές 5, στη Βολιβία 4,5, στη Σερβία 4,4, στο Καζακστάν 4,2, στις Φιλιππίνες 3,6 και στη Ρωσία 3,5.

Το μεγαλύτερο ποσοστό υπερβάλλουσας θνητότητας (84%) εντοπίζεται στη νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο. Το 15% σε χώρες υψηλού εισοδήματος, το 28% σε χώρες υψηλού/μεσαίου εισοδήματος, το 53% σε χώρες μεσαίου/χαμηλού εισοδήματος και το 4% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Ο δε αριθμός των νεκρών διεθνώς είναι (αναμενόμενα) υψηλότερος στους ηλικιωμένους, αλλά και στους άνδρες (57%) σε σχέση με τις γυναίκες (43%).

«Τα λυπηρά αυτά στοιχεία δεν καταδεικνύουν μόνο τον αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και την ανάγκη για όλες τις χώρες να επενδύσουν σε πιο ανθεκτικά συστήματα υγείας που θα μπορούν να υποστηρίξουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας στη διάρκεια κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων ισχυρότερων συστημάτων υγειονομικής πληροφόρησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Αλλοι επιστήμονες επισήμαναν πως ο εκτιμώμενος απολογισμός θανάτων από Covid-19 ωχριά ακόμα μπροστά στην πανδημία της γρίπης το 1918, που υπολογίζεται πως σκότωσε έως και 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Θεωρούν όμως επαίσχυντο πως τόσα εκατομμύρια έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό έναν αιώνα και πλέον μετά, παρά την ασύγκριτη πρόοδο της ιατρικής και βέβαια την ταχύτατη ανάπτυξη εμβολίων. Προειδοποιούν επίσης για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της τωρινής πανδημίας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που πάσχουν από τη λεγόμενη μακρά Covid.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Θυμάται κανείς την πανδημία;
Μέσα στη λαίλαπα που έχουν πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, η εκτόξευση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, η φονική πανδημία έχει μπει ουσιαστικά σε δεύτερη μοίρα.
Θυμάται κανείς την πανδημία;
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 2 εκατομμύρια οι νεκροί από Covid στην Ευρώπη αναφέρει ο ΠΟΥ
Συνολικά, 2.002.058 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid από 218.225.294 κρούσματα που καταγράφηκαν από τον ΠΟΥ στην περιοχή της Ευρώπης, που εκτείνεται έως την κεντρική Ασία.
Πάνω από 2 εκατομμύρια οι νεκροί από Covid στην Ευρώπη αναφέρει ο ΠΟΥ
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
Λαμβάνοντας υπόψη την πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την Covid-19, o ΠΟΥ εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως και τριπλάσιος από τον επίσημο.
ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως οι νεκροί από την πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
Σοκάρουν τα τελευταία δεδομένα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τζονς Χόπκινγκς σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τότε που ξεκίνησε ο «εφιάλτης» του κορονοϊού. Που βρίσκεται ο κόσμος σήμερα στη μάχη...
Αγγίζουν τα έξι εκατ. οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας
ΕΥΡΩΠΗ
Φως στο τούνελ... με προϋποθέσεις
Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, επανέλαβε πως βλέπει φως στο τούνελ, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός θανάτων από Covid στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης έχει αρχίσει να...
Φως στο τούνελ... με προϋποθέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Βιάζονται πολύ ή βλέπουν μπροστά;
Eμμένει στα σχέδιά της για αλλαγή του συστήματος παρακολούθησης της πανδημίας η Ισπανία, επιδιώκοντας -με υπερβολική βιασύνη, όπως εκτιμούν αρκετοί ειδικοί- να επιστρέψει σε μια νέα… κανονικότητα.
Βιάζονται πολύ ή βλέπουν μπροστά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας