Σε διπλή «περικύκλωση» από ΗΠΑ και Ρωσία, με διακύβευμα ένα νέο status ασφαλείας στη Γηραιά Ηπειρο και φόντο την ουκρανική κρίση, δείχνει να βρίσκεται πλέον η Ε.Ε. και κυρίως το νέο ηγετικό τρίπτυχο Παρίσι-Βερολίνο-Ρώμη, από την οποία επιχειρεί, παρά τον διχασμό των ίδιων των «27», να εξέλθει μέσω διαλόγου.
Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει το χθεσινό «ξεπάγωμα» του «σχήματος της Νορμανδίας», με τη συνάντηση των προεδρικών συμβούλων Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, στο Παρίσι.
Θεωρητικά, ζητούμενο είναι η αναβίωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν πάρει «φωτιά τα τόπια».
Προ της συνάντησης, ο (προεκλογικών ρυθμών) Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για μια τετραμερή συνάντηση κορυφής στο «σχήμα της Νορμανδίας».
Ηδη προανήγγειλε τηλεφωνική επικοινωνία του για αύριο, Παρασκευή, με τον Ρώσο ομόλογό του -και εκ των πρωταγωνιστών της κρίσης- Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας ωστόσο χθες από βήματος της Δούμας (Κάτω Βουλής) ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, έριξε νέες «βόμβες».
Η Μόσχα, ανέφερε, δεν θέλει να επιμηκυνθούν οι συνομιλίες για την Ουκρανία και τις ρωσικές αξιώσεις περί «εγγυήσεων ασφαλείας» -ήτοι «πάγωμα» της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και απόσυρση των δυνάμεών του από τον χώρο του πρώην σοβιετικού μπλοκ- με το να συμπεριληφθούν σε αυτές η Ε.Ε. ή ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Παραμονές δε των γραπτών απαντήσεων, που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν εντός της εβδομάδας, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας προειδοποίησε εκ νέου ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί «ατέρμονες συζητήσεις» και ότι «θα προβεί στα απαραίτητα αντίποινα εάν η Δύση συνεχίσει την επιθετικότητά της».
Ανεβάζοντας εν τω μεταξύ τους τόνους, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο άφηναν χθες -διά στόματος του (εσωτερικά βαλλόμενου) Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν αφενός, της Βρετανίδας ΥΠΕΞ και πρωθυπουργικής «δελφίνου» Λιζ Τρας αφετέρου- ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων ακόμη και προσωπικά στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Θα ήταν «καταστροφικό» για τις διμερείς σχέσεις, αλλά όχι «επώδυνο» για τον Ρώσο πρόεδρο, σχολίασε σκωπτικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πάντως, η «βεντάλια» των επαπειλούμενων από τη Δύση κυρώσεων και αντίμετρων, σε περίπτωση νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία («η μεγαλύτερη εισβολή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», κατά τις χθεσινές προβλέψεις Μπάιντεν, «που θα άλλαζε τον κόσμο»), ολοένα και ανοίγει.
Στον απόηχο και της ρωσικής προειδοποίησης ότι, σε περίπτωση αποσύνδεσης της Μόσχας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT (όπως πιέζουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία), οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Μόσχα, ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να οριστικοποιήσει σχέδιο εναλλακτικής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο πέραν του ρωσικού.
Οι συζητήσεις, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, γίνονται με ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που θα έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί, στις 31 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο.
Η Ντόχα πάντως ήδη αναφέρει ότι τα περισσότερα αποθέματά της σε LNG είναι δεσμευμένα με μακροπρόθεσμες συμφωνίες, ζητώντας κατά πληροφορίες την παρέμβαση των ΗΠΑ για την αναδιανομή.
Με την ευκαιρία αυτού του «παζαριού» εν τω μεταξύ στο «τραπέζι» θα τεθούν και άλλα «καυτά» ζητήματα για τις ΗΠΑ και το Κατάρ, το οποίο βλέπει μια «χρυσή ευκαιρία» για γεωπολιτική αναβάθμιση με φόντο την επίλυση της διπλωματικής κρίσης με τη Σαουδική Αραβία και τις προνομιακές σχέσεις του εμιράτου με την Τουρκία και το Ιράν.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας