Οι κατηγορίες πρώην κορυφαίου συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα για τα πάρτι της Ντάουννινγκ Στριτ, η έναρξη πωλήσεων βρετανικών όπλων στην Ουκρανία και η διαρκώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα στην Κίνα συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς έντυπου τύπου.
Στη Βρετανία ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ο Κάμινγκς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα για το πάρτι στο Νο 10» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο πρωτοσύμβουλος του πρωθυπουργού την περίοδο 2019-2020 κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι ψεύδεται αναφορικά με το πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία την στις 20 Μαίου του 2020 και πρόσθεσε ότι ο γραμματέας του πρωθυπουργού Μάρτιν Ρέινολντς είχε οργανώσει το πάρτι προτρέποντας μάλιστα τους καλεσμένους να φέρουν το ποτό τους μαζί. Ο Κάμινγκς πρόσθεσε μάλιστα ότι ό ίδιος είπε στον Ρέινολντς ότι το πάρτι παραβιάζει τους κανόνες της αυστηρής καραντίνας που ίσχυε τότε. Στο έτεροι πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία» με το κύριο άρθρο να αναφέρει ότι το Λονδίνο άρχισε την αποστολή αντιαρματικών όπλων στο Κίεβο σε απάντηση της όλο και πιο απειλητικής στάσης που τηρεί η Μόσχα στο ουκρανικό ζήτημα.
Στη Γαλλία η Le Monde γράφει στον κεντρικό της τίτλο : «Ενέργεια, μεταφορές : Πως θα εξέλθουμε (από την εξάρτηση ) του πετρελαίου» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης θέτει επιτακτικά την ανάγκη να σταματήσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Προσθέτει ότι το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων και ότι η ηλεκτροκίνηση κερδίζει διαρκώς έδαφος στα οχήματα όχι όμως και στις αερομεταφορές οι οποίες θα παραμείνουν για πολύ καιρό ακόμη εξαρτημένες από τα ορυκτά καύσιμα. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Προεδρικές η Μαρίν Λεπεν λιγότερο ακραία και πιο εύθραυστη» και στο κύριο άρθρο σημειώνει ότι μόλις το 40% των Γάλλων σύμφωνα με δημοσκόπηση θεωρεί πλέον ότι ο Λεπέν εκφράζει την ξενοφοβική άκρα δεξιά.
Στη Γερμανία η ΤΑΖ αναφέρεται στο θάνατο του Αλέκου Φασιανού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Όπως χαρακτηριστικά γράφει, ο εκλιπών «θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους. Εμπνεύστηκε κυρίως από την ελληνική λαϊκή τέχνη και την αρχαία ελληνική μυθολογία. Δούλεψε όμως και με βυζαντινά θέματα, αν και οι πολύχρωμοι πίνακές του ελάχιστα κοινά έχουν με τη βυζαντινή λιτότητα. Πολλά από τα έργα του κοσμούν δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης μιας τοιχογραφίας σε σταθμό του μετρό στην Αθήνα. Εκτός όμως από τη ζωγραφική και τη λιθογραφία, εικονογράφησε βιβλία, σχεδίαζε θεατρικά κοστούμια και σκηνικά, ενώ ασχολήθηκε και με τη γλυπτική». Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τίθεται σε εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung που επισημαίνει : «Όπως και η ίδια η πολιτική μοίρα του Τζόνσον, η διαμάχη για τα γλυπτά φουντώνει εκ νέου και πάλι», σχολιάζει χαρακτηριστικά τις πρόσφατες εξελίξεις η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι «οι Times, που ανέκαθεν υποστήριζαν να παραμείνουν τα λεγόμενα „Ελγίνεια Μάρμαρα" στη Μεγάλη Βρετανία, ζήτησαν πρόσφατα την επιστροφή τους και προσθέτει ότι οι καιροί και οι συνθήκες έχουν αλλάξει».
Στις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν κεντρικό τίτλο : «Credit Suisse : Ο Χόρτα Οσάριο παραιτείται από επικεφαλής» και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι το στέλεχος της ελβετικής τράπεζας παραιτήθηκε καθώς αποκαλύφθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες της καραντίνας. Οι New York Times από την πλευρά τους γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : «Ανησυχία στην Κίνα καθώς ο πληθυσμός της θα μειωθεί σύντομα» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι η υπογεννητικότητα στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη αυξήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά πυροδοτώντας μια δημογραφική κρίση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας