• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.2°C / 15.5°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.3°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.0°C
  2 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.3°C / 13.7°C
  3 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  3 BF
  67%

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δεξιά, καλωσορίζει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Alexander Grushko (στη μέση) και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Alexander Fomin πριν από τη Σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Ανανεώνουν το ραντεβού, οι διαφωνίες παραμένουν

 • A-
 • A+

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν ΝΑΤΟ και Ρωσία στην πρώτη Σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα ύστερα από δύο χρόνια. Ο γενικός γραμματέας πρότεινε τη συνέχιση του διαλόγου με μια σειρά συναντήσεις -συγκεκριμένες και προγραμματισμένες- ωστόσο η Ρωσία επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Πάντως, σύμφωνα με τον γ.γραμματέα, "δεν ήταν αρνητική".

«Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση. Αλλά γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή η συνάντηση ήταν τόσο σημαντική. Είχαμε μια πολύ σοβαρή και άμεση ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», παραδέχθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σε αυτά τα ζητήματα. Οι διαφορές μας δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν. Αλλά είναι ένα θετικό σημάδι ότι όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και ασχολήθηκαν με ουσιαστικά θέματα, ειδικά ύστερα από δύο χρόνια που αυτό δεν ήταν δυνατόν να συγκληθούν τέτοιες συναντήσεις».

Στη συνάντηση, η Ρωσία έθεσε τις προτάσεις που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της για την ασφάλειά της. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απαίτηση να σταματήσει η εισδοχή νέων μελών στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει δυνάμεις από τους ανατολικούς συμμάχους.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ από την πλευρά τους επαναβεβαίωσαν την πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. Το ΝΑΤΟ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της. Κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να απέχει από την επιθετική στάση ισχύος και τις κακόβουλες δραστηριότητες που στρέφονται κατά των Συμμάχων και να τηρεί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους Συμμάχους αλλά όπως είπε συμφωνούν στην καρδιά των αξιών του ΝΑΤΟ. «Οι Σύμμαχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραιτηθούν από την ικανότητά τους να προστατεύουν και να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον. Συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», τόνισε.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την ανάγκη να επαναλάβουν το διάλογο και να διερευνήσουν ένα χρονοδιάγραμμα μελλοντικών συναντήσεων.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να συναντηθούν εκ νέου με τη Ρωσία για να συζητήσουν λεπτομερέστερα, να θέσουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι, και να επιδιώξουν εποικοδομητικά αποτελέσματα», είπε.

Ειδικότερα, οι Σύμμαχοι θα ήθελαν να συζητήσουν συγκεκριμένους τρόπους για την αύξηση της διαφάνειας των στρατιωτικών ασκήσεων, για την πρόληψη επικίνδυνων στρατιωτικών περιστατικών και να μειώσουν τις διαστημικές και κυβερνοαπειλές. Επίσης, έχουν επίσης προσφερθεί να εξετάσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των αμοιβαίων περιορισμών στους πυραύλους και την αντιμετώπιση των πυρηνικών πολιτικών.

«Όσον αφορά τις γραμμές επικοινωνίας, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να εξετάσουν τρόπους βελτίωσης των πολιτικών και στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας και τη δυνατότητα επανίδρυσης των αντίστοιχων γραφείων μας στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Διαφωνούμε αλλά αυτό σημαίνει ότι ο διάλογός μας είναι δύσκολος, αλλά ακόμη πιο αναγκαίος», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος χαιρέτισε τις διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας και την αυριανή συνάντηση του ΟΑΣΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Θετικές, αλλά όχι αισιόδοξες, οι πρώτες συνομιλίες με τις ΗΠΑ λέει η Ρωσία
Μετρημένες οι δηλώσεις της Ρωσίας αναφορικά με το χαρακτήρα της πρώτης φάσης των επίσημων συζητήσεων με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Θετικές, αλλά όχι αισιόδοξες, οι πρώτες συνομιλίες με τις ΗΠΑ λέει η Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
«Αμεση απειλή» θεωρεί τη Ρωσία το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ
Η Συμμαχία καλείται να αλλάξει άρδην το δόγμα της, χαρακτηρίζοντας την άλλοτε συνεργάτιδα Ρωσία ως «άμεση απειλή», εντάσσοντας και την Κίνα στο κάδρο των χωρών που θα πρέπει να ανησυχούν τους συμμάχους.
«Αμεση απειλή» θεωρεί τη Ρωσία το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν βλέπει αποκλιμάκωση ο Στόλτενμπεργκ
O γ.γ. του ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμος για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης περισσότερων στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ.
Δεν βλέπει αποκλιμάκωση ο Στόλτενμπεργκ
ΕΥΡΩΠΗ
ΝΑΤΟ για Ρωσία: Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο
Τις γραπτές του προτάσεις, που βασίζονται σε τρία σημεία, παρέδωσε στη Ρωσία το ΝΑΤΟ, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. 
ΝΑΤΟ για Ρωσία: Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στέλνουν οι Σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θέτουν τις δυνάμεις τους σε ετοιμότητα στην ανατολική Ευρώπη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της ανάπτυξη στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν.
Επιπλέον πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στέλνουν οι Σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας