• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 24.2°C / 27.9°C
    3 BF
    49%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 22.4°C / 28.5°C
    3 BF
    54%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 24.9°C / 27.0°C
    2 BF
    44%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    27°C 24.9°C / 27.2°C
    1 BF
    30%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    4 BF
    36%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 21.8°C / 25.9°C
    2 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 22.3°C
    0 BF
    60%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    26°C 25.7°C / 25.7°C
    1 BF
    42%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.8°C / 26.0°C
    2 BF
    75%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 24.6°C
    2 BF
    69%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 22.8°C / 24.4°C
    3 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.2°C / 22.7°C
    3 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    1 BF
    64%
  • Λάρισα
    Ψιχάλες μικρής έντασης
    20°C 19.9°C / 26.1°C
    2 BF
    77%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    24°C 23.3°C / 25.1°C
    2 BF
    63%
  • Ρόδος
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 24.3°C / 24.8°C
    4 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.4°C / 27.7°C
    0 BF
    46%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 23.3°C / 24.3°C
    2 BF
    62%
  • Κατερίνη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    23°C 22.5°C / 26.7°C
    2 BF
    75%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 20.5°C
    2 BF
    71%
Dreamstime.com © Stokkete |

Δεκάδες χιλιάδες τόνοι πλαστικών στις θάλασσες του πλανήτη λόγω Covid-19

  • A-
  • A+

Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά, καθώς επιπλέον απόβλητα, συνολικού βάρους περίπου 25.900 τόνων, εκτιμάται ότι ήδη έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με νέα κινεζοαμερικανική επιστημονική μελέτη.

Αυτά τα πλαστικά είναι μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί -πέρυσι και φέτος- λόγω του κορονοϊού. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των αποβλήτων (το 87,4%) προέρχεται από τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, ενώ από μεμονωμένα άτομα προέρχεται μόνο το 7,6% και το υπόλοιπο 5% αφορά τις συσκευασίες των τεστ κορονοϊού.

Η τεράστια ποσότητα πλαστικών αυτού του είδους που παράγεται και καταναλώνεται έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά τις δυνατότητες των περισσότερων χωρών να τα ανακυκλώσουν και να τα επεξεργαστούν. Εκτιμάται ότι από την αρχή της πανδημίας έως τον Αύγουστο του 2021, 8,4 εκατομμύρια τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων είχαν παραχθεί από 193 χώρες.

Οι ερευνητές της Σχολής Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), προβλέπουν ότι τελικά σε μερικά χρόνια σχεδόν όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με την πανδημία θα έχουν καταλήξει στις παραλίες (29%) ή στους βυθούς των θαλασσών (71%).

Το 46% των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας προέρχεται από την Ασία και τις χώρες της με μεγάλο πληθυσμό (Κίνα, Ινδία κ.ά.), το 24% από την Ευρώπη, το 16% από τη Νότια Αμερική, το 8% από την Αφρική και το 5,6% από τη Βόρεια Αμερική. Οι χώρες της Ασίας κάνουν χειρότερη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων της πανδημίας σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα απόβλητα, συνήθως, καταλήγουν στις θάλασσες μέσω των μεγάλων ποταμών όπως ο Δούναβης (1.700 τόνοι αποβλήτων), ο Ινδός (4.000 τόνοι) και ο Γιανγκτσέ (3.700 τόνοι). Το 73% των αποβλήτων μεταφέρεται μέσω ασιατικών ποταμών και το 11% μέσω ευρωπαϊκών.

«Η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει σε μία αυξημένη ζήτηση για πλαστικά μιας χρήσης, εντείνοντας έτσι ένα ήδη εκτός ελέγχου παγκόσμιο πρόβλημα πλαστικών αποβλήτων. Αυτά τα πεταμένα πλαστικά μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις στον ωκεανό, να έρθουν σε επαφή με θαλάσσιους οργανισμούς και δυνητικά να τους τραυματίσουν ή να τους οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο», αναφέρουν οι ερευνητές.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών κάθε είδους και μεγέθους καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι «ελλείψει στοιχείων» δεν θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την υπόθεση παράνομων πάρτι που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.
Κλείνει η υπόθεση Partygate με απόφαση της Σκότλαντ Γιαρντ
ΚΟΣΜΟΣ
Τεστ αίματος που προβλέπει «μετα-Covid σύνδρομο» αναπτύσσουν στη Βρετανία
Εφόσον η εξέταση γίνει κατά την αρχική λοίμωξη από κορονοϊό, θα μπορεί να διαπιστώσει ποιοι ασθενείς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου.
Τεστ αίματος που προβλέπει «μετα-Covid σύνδρομο» αναπτύσσουν στη Βρετανία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Τέλος (;) στις θεωρίες συνωμοσίας, οι επιστήμονες ξέρουν πώς ξεκίνησε η πανδημία
Έπειτα από δυόμισι και πλέον χρόνια πανδημίας, με εκατομμύρια θανάτους, lockdown, μάσκες και εκστρατείες εμβολιασμού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν από πού ξεκίνησε η Covid-19.
Τέλος (;) στις θεωρίες συνωμοσίας, οι επιστήμονες ξέρουν πώς ξεκίνησε η πανδημία
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
Εννέα φωτογραφίες και 37 σελίδες κείμενο περιλαμβάνει η έκθεση της ανώτερης αξιωματούχου που δίνεται οσονούπω στη δημοσιότητα. Πρωθυπουργός: «Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, πήρα το μάθημά μου».
Πυρ ομαδόν κατά Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Partygate
ΑΦΡΙΚΗ
ΠΟΥ: Τα 2/3 του πληθυσμού της Αφρικής έχουν νοσήσει με Covid
97 φορές περισσότερα από τα καταγεγραμμένα είναι τα κρούσματα στην Αφρική από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε ο ΠΟΥ. Την ίδια στιγμή, μόλις το 16% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί πλήρως.
ΠΟΥ: Τα 2/3 του πληθυσμού της Αφρικής έχουν νοσήσει με Covid
ΚΟΣΜΟΣ
Πάνω από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έμειναν ορφανά από την πανδημία
Εκτιμάται ότι από αυτά, το 14,6% είναι παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών, το 21,8% 5-9 ετών, ενώ η πλειονότητα (63,6% ή σχεδόν δύο στα τρία) είναι ηλικίας 10-17 ετών.
Πάνω από 5,2 εκατομμύρια παιδιά έμειναν ορφανά από την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας