• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 9.9°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 13.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.1°C
  1 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.1°C / 11.5°C
  1 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 12.2°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.8°C / 9.8°C
  3 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.0°C / 13.6°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 10.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.7°C / 10.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  34%
Illustration 212046185 © Etraveler | Dreamstime.com

Επίσημα 5 εκατ., ανεπίσημα ίσως και τριπλάσιοι οι θάνατοι παγκοσμίως από covid-19

 • A-
 • A+

Λίγο πριν το επίσημο κατώφλι των πέντε εκατομμυρίων νεκρών στον πλανήτη από την εμφάνιση της πανδημίας, οι εκτιμήσεις ανεβάζουν κατά πολύ τον πραγματικό αριθμό των θανάτων από covid-19, με το διακύβευμα, σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, να είναι τα εμβόλια και η εντατικοποίηση στη χορήγησή τους.

Τα πέντε εκατομμύρια νεκροί προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι χώρες. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι με δεδομένη την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται με την covid-19, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερος.

Εξάλλου, βάσει μιας εκτίμησης του περιοδικού The Economist, η πανδημία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περίπου 17 εκατομμύρια θανάτους.

«Αυτός ο απολογισμός μου φαίνεται πιο αξιόπιστος», επισημαίνει ο Αρνό Φοντανέ, επιδημιολόγος του ινστιτούτου Παστέρ και μέλος του Γαλλικού Επιστημονικού Συμβουλίου.

Όποιος κι αν είναι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό, είναι σίγουρα μικρότερος σε σχέση με άλλες επιδημίες: εκτιμάται ότι από την ισπανική γρίπη από το 1918 ως το 1919 πέθαναν 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ σε διάστημα 40 ετών από το AIDS έχουν πεθάνει περισσότερα από 36 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ωστόσο η covid-19 «προκάλεσε πολλούς θανάτους σε μικρό χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο Ζαν-Κλοντ Μανουγκερά, ιολόγος επίσης από το ινστιτούτο Παστέρ.

Και «αυτό θα μπορούσε να είναι πιο δραματικό αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα, αρχικά με τον περιορισμό της μετακίνησης των προσώπων και στη συνέχεια με τον εμβολιασμό», σύμφωνα με τον Φοντανέ. Γενικά η εμφάνιση ενός νέου ιού γίνεται σε δύο φάσεις, εξηγεί ο καθηγητής.

Στην αρχή έχουμε την «εκρηκτική φάση της επιδημίας»: ο ιός εισβάλει σε έναν πληθυσμό, ο οποίος δεν έχει έρθει ξανά σε επαφή μαζί του. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια φάση σταθεροποίησης διότι έχει επιτευχθεί η ανοσία αγέλης, από τότε και μετά οι επιστήμονες λένε ότι ο ιός κυκλοφορεί ενδημικά.

Με την covid-19 «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των πανδημιών που καταβάλλουμε τόση προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για να επιταχύνουμε τη μετάβαση» από τη μία φάση στην άλλη, σύμφωνα με τον Φοντανέ.

Η επιτάχυνση οφείλεται στον εμβολιασμό: «επέτρεψε στον πληθυσμό να αποκτήσει ανοσία με τεχνητό τρόπο έναντι ενός ιού που δε γνώριζε και κατά συνέπεια να γίνει σε 18 μήνες αυτό που κανονικά διαρκεί τρία με πέντε χρόνια με πολλούς περισσότερους νεκρούς».

Μόνη λύση τα εμβόλια

Για τον λόγο αυτό, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το επίπεδο του εμβολιασμού σε κάθε χώρα και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που χρησιμοποιεί, προβλέπει ο επιδημιολόγος: «Αναμφίβολα, απέχουμε μερικούς μήνες από τη στιγμή που θα υπάρξει ένα στρώμα παντού. Αυτό που είναι δύσκολο να πούμε είναι αν αυτό θα είναι αρκετά παχύ. Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί. Ο στόχος που έχουμε σήμερα δεν είναι η εξάλειψή του, αλλά η προστασία από τις σοβαρές μορφές του», συνεχίζει ο Φοντανέ.

«Στόχος είναι η covid-19 να μην οδηγεί ούτε στο νοσοκομείο ούτε στο νεκροταφείο», δηλώνει ο Μανουγκερά.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι η πανδημία θα αλλάξει τελικά: τα κύματα θα σταματήσουν στις βιομηχανοποιημένες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και οι επιδημιολογικές εξάρσεις θα αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους.

«Για τις βιομηχανοποιημένες χώρες, πιστεύω ότι οδεύουμε προς εποχικές επιδημίες της covid-19, οι οποίες ίσως να είναι πιο σοβαρές από τις επιδημίες γρίπης στην αρχή», εκτιμά ο Φοντανέ, υπογραμμίζοντας ότι η συλλογική ανοσία χτίζεται σταδιακά: αυτή που προσφέρει ο εμβολιασμός προστίθεται σε αυτή που προσφέρει η νόσηση.

Άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που έχουν ισχυρές ικανότητες εμβολιασμού, ενδέχεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Εξάλλου, οι χώρες που είχαν επιλέξει τη στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων», η οποία τελικά απέτυχε λόγω της μεταδοτικότητας του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, τώρα έχουν επιδοθεί σε μια «κούρσα εμβολιασμού», σημειώνει ο Φοντανέ.

Αποτέλεσμα: η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία πλησιάζουν τα ποσοστά εμβολιασμού άλλων χωρών.

Ωστόσο, τα σενάρια για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως στην Αφρική, είναι πιο δύσκολο να προβλεφθούν.

Η «ισχυρή έξαρση» της covid-19 στην ανατολική Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι αν δεν υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, οι πληθυσμοί εκτίθενται «σε σοβαρές επιδημίες, με αντίκτυπο στο νοσοκομειακό σύστημα», τονίζει ο Φοντανέ.

Αλλά και η άνοδος των κρουσμάτων στη δυτική Ευρώπη, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, ωθεί τους επιστήμονες να είναι προσεκτικοί.

«Δεν πρέπει να υπάρχει μια ευρωκεντρική αντίληψη: σε μια πανδημία πρέπει να σκεφτόμαστε το σύνολο του πλανήτη. Και προς το παρόν η πανδημία δεν έχει σταματήσει», προειδοποιεί ο Μανουγκερά.

Αδήριτο το μέλλον λόγω των μεταλλάξεων

Βασική αιτία ανησυχίας είναι η εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών της covid-19 που θα είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

Σήμερα, επικρατεί το στέλεχος Δέλτα και έχει σχεδόν εξαλείψει τα προηγούμενα, όπως το Άλφα, ενώ δεν άφησε να εξαπλωθούν άλλα, όπως το Μι ή το Λάμδα.

Περισσότερο από την εμφάνιση ξεχωριστών παραλλαγμένων στελεχών, οι επιστήμονες αναμένουν ότι το Δέλτα ενδέχεται να μεταλλαχθεί και πιθανόν να γίνει ανθεκτικό στα εμβόλια.

«Το Δέλτα είναι το πιο διαδεδομένο στέλεχος. Οπότε στατιστικά, από αυτό ενδέχεται να εμφανιστεί ένα άλλο στέλεχος», εξηγεί ο Μανουγκερά.

Ήδη οι βρετανικές αρχές παρακολουθούν ένα υποστέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, το ΑΥ4.2. Ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

«Είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τη γονιδιακή ακολουθία» των στελεχών του νέου κορονοϊού, τονίζει ο Μανουγκερά. Αυτή θα μας επιτρέψει «να εντοπίσουμε την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών αρκετά γρήγορα και να κατανοήσουμε αν είναι πιο επικίνδυνα, πιο μεταδοτικά, αν η ανοσία (των εμβολίων) εξακολουθεί να λειτουργεί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσία: Με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού το 80% όσων νόσησαν και δήλωναν εμβολιασμένοι
Την αποκάλυψη έκανε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o ο διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.
Ρωσία: Με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού το 80% όσων νόσησαν και δήλωναν εμβολιασμένοι
ΚΟΣΜΟΣ
Κωφεύουν στις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ οι πλούσιες χώρες
Η μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων κατά της covid-19 έχει δοθεί σε χώρες με υψηλά ή άνω του μέσου εισοδήματα, ενώ στην Αφρική έχει χορηγηθεί μόλις το 2,6% των δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως.
Κωφεύουν στις προειδοποιήσεις του ΠΟΥ οι πλούσιες χώρες
ΚΟΣΜΟΣ
Έκκληση από 100 πρώην ηγέτες στην G7 για τα εμβόλια των φτωχών
Πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί καλούν την Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών να πληρώσει για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έκκληση από 100 πρώην ηγέτες στην G7 για τα εμβόλια των φτωχών
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Αντί να εμβολιάζετε παιδιά, δωρίστε εμβόλια στις φτωχές χώρες
Να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους για τον εμβολιασμό ανηλίκων κάλεσε σήμερα τις πλούσιες χώρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτρέποντάς τις να δωρίσουν τις δόσεις αυτές στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχές...
ΠΟΥ: Αντί να εμβολιάζετε παιδιά, δωρίστε εμβόλια στις φτωχές χώρες
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Νέες καταγγελίες για εκτός σειράς εμβολιασμούς στο Περού
Έρευνα μετά την αποκάλυψη δεύτερης υπόθεσης προνομιακής πρόσβασης στα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού σε περιοχή του Αμαζονίου που πληρώνει βαρύ ανθρώπινο φόρο, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.
Νέες καταγγελίες για εκτός σειράς εμβολιασμούς στο Περού
ΕΥΡΩΠΗ
Μ. Σχοινάς: Εμβόλιο, PCR και αντισώματα το τρίπτυχο του πιστοποιητικού
Αισιόδοξος ότι στο επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί συμφωνία στην Ε.Ε. για τη μορφή του διαβατηρίου εμβολιασμού, το οποίο θα είναι ίδιο για όλη την Ευρώπη, εμφανίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μ. Σχοινάς: Εμβόλιο, PCR και αντισώματα το τρίπτυχο του πιστοποιητικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας