• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
Dreamstime.com

Φτωχότερες χώρες ξοδεύουν 5 φορές περισσότερα για το χρέος από ό,τι στην κλιματική κρίση

 • A-
 • A+
Πλούσιες χώρες, που δίνουν χρηματοδοτήσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής με... δάνεια, καλούνται να σταματήσουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να ακυρώσουν ή να αναδιαρθρώσουν χρέη

Χώρες με χαμηλότερο εισόδημα ξοδεύουν πέντε φορές περισσότερα για το χρέος από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με την Charity.

Ειδικότερα, στοιχεία δείχνουν ότι 34 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου δαπανούν ετησίως 29,4 δισ. δολάρια για πληρωμές των χρεών τους και 5,4 δισ. δολάρια για μέτρα σχετικά με την κλιματική κρίση.

Η Ουγκάντα ​​ανακοίνωσε δαπάνες 537 εκατ. δολ. μεταξύ 2016 και 2020, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από διεθνείς φορείς και χορηγούς, σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα και την προσαρμογή των υποδομών της χώρα. Ωστόσο, το πόσο των 107,4 εκατ. κάθε χρόνο φαίνεται μικρό μπροστά σε αυτά των πληρωμών εκτός των συνόρων τους για το χρέος, που θα ανέλθουν σε 739 εκατ. δολ.  το 2021 φτάνοντας το 1,35 δισ. το 2025.

Δεν είναι η μόνη χώρα που πρέπει να βρει κι άλλο χρήμα για να πληρώσει τους τόκους τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σημειώνει η φιλανθρωπική οργάνωση. Μέχρι το 2025, η Jubilee Debt Campaign εκτιμά ότι τα 34 κράτη θα ξοδεύουν επτά φορές περισσότερα για πληρωμές του χρέους από ό,τι για τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Να ακυρώσουν χρέη οι πλούσιες χώρες που ακόμα αποφεύγουν τις ευθύνες τους»

«Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα δίνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούσιες χώρες, τράπεζες και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε μια εποχή που χρειάζονται απεγνωσμένα πόροι για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης», τόνισε η επικεφαλής της καμπάνιας, Heidi Chow.

«Στη Γλασκώβη, τα πλούσια ρυπογόνα έθνη πρέπει να σταματήσουν να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα μέσω επιχορηγήσεων, αλλά και να ακυρώσουν χρέη» προτείνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Τα τελευταία 20 χρόνια διεθνείς φορείς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ) έχουν ενθαρρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου να χρηματοδοτούν αναπτυξιακά έργα χρησιμοποιώντας τραπεζικά δάνεια και ομόλογα.

Οι δανειολήπτες περίμεναν ότι τα επιτόκια θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα ενέπνεαν εμπιστοσύνη λόγω των τακτικών αποπληρωμών. Ωστόσο, οι φτωχότερες χώρες εξακολουθούν να πληρώνουν τακτικά περισσότερο από 10% τόκο σε δάνεια σε σύγκριση με ένα μέσο όρο 1,5 έως 2,5%, που καταβάλλουν οι πλούσιες χώρες.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έλεγξε τις πληρωμές χρέους των 34 και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που δείχνουν σχέδια για το το τι θα αναμενόταν να δαπανήσουν εάν λάμβαναν διεθνή χρηματοδότηση και τι θα επένδυαν από τους δικούς τους εγχώριους πόρους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, τα στοιχεία για τις δαπάνες μπορεί να υπερεκτιμούνται, επειδή η εξαγγελία ενός κράτους για το τί σχεδιάζει να ξοδέψει για την κλιματική κρίση δεν συνεπάγεται και την εφαρμογή της.

«Δίνουν χρηματοδοτήσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής με... δάνεια»

Υπενθυμίζεται ότι οι πλούσιες χώρες είχαν δεσμευτεί στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης το 2009 να δώσουν χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. 

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Αλόκ Σάρμα δήλωσε μέσα στην εβδομάδα πως ο στόχος θα επιτευχθεί το 2023. Ωστόσο, η Jubilee Debt Campaign τόνισε πως η χρηματοδότηση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής για το κλίμα είναι δάνεια σε μια κλίμακα της τάξης πάνω από τα δύο τρίτα, «αυξάνοντας περαιτέρω την κρίση χρέους σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα».

Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμετ Νασίντ, εκπροσωπώντας το Climate Vulnerable Forum (με 48 χώρες και ένα δισεκατομμύριο κατοίκους) σημείωσε πως πολλές χώρες κατακλύζονται από τα χρέη στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε, η κλιματική αλλαγή μπορεί να «εξαφανίσει» ένα νησί ή μια χώρα και μπορεί να μην υφίστανται στο μέλλον για να μπορούν να πληρώνουν, οπότε είναι λογικό οι χώρες να ζητήσουν αναδιάρθρωση των χρεών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Όσα κρούσματα της Όμικρον ανακοίνωσε συνολικά το ECDC, εντόπισε μόνο η Δανία
Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν 183 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής, ενώ προηγουμένως το ECDC είχε καταγράψει182 κρούσματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συν τη Νορβηγία και την...
Όσα κρούσματα της Όμικρον ανακοίνωσε συνολικά το ECDC, εντόπισε μόνο η Δανία
ΕΥΡΩΠΗ
Επεισοδιακή διαδήλωση στο Βέλγιο για περιοριστικά μέτρα και εμβολιασμούς
Η μεγάλη πλειονότητα των χιλιάδων διαδηλωτών που έλαβαν μέρος, πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία! Ελευθερία!».
Επεισοδιακή διαδήλωση στο Βέλγιο για περιοριστικά μέτρα και εμβολιασμούς
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες η παραλλαγή Όμικρον
Η παραλλαγή Δέλτα παραμένει η επικρατούσα στα κρούσματα Covid-19 στη χώρα, ανέφερε η επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών {CDC).
Σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες η παραλλαγή Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Έκλεισε η συμφωνία για νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία
Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» θα συμμετέχει κι επισήμως στην κυβέρνηση της χώρας με τους Σοσιαλιστές να βγάζουν «λαγό από το καπέλο» αφότου επιβίωσαν από την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.
Έκλεισε η συμφωνία για νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΥΡΩΠΗ
Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία από την Τρίτη
Οι ταξιδιώτες που θα θέλουν να μεταβούν στη Βρετανία θα οφείλουν να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την αναχώρησή τους με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής Όμικρον...
Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος στη Μεγάλη Βρετανία από την Τρίτη
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Μέτωπο δυτικών κρατών κατά Ταλιμπάν για στοχευμένες δολοφονίες
Κοινή δήλωση υπογράφουν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, εκφράζοντας την ανησυχία τους για καταγγελίες περί στοχευμένων δολοφονιών και εξαφανίσεων στο...
Μέτωπο δυτικών κρατών κατά Ταλιμπάν για στοχευμένες δολοφονίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας