• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 17.4°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 14.7°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 13.8°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  0 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.9°C
  1 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.8°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  76%
© Chumphon Whangchom | Dreamstime.com

Τα καυτά χρόνια του πλανήτη

 • A-
 • A+
Είναι πλέον ξεκάθαρο. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με όλο και περισσότερες μέρες με αυξανόμενη ζέστη, ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης.

Απανωτά ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών και προβλέψεις για διπλασιασμό ακραίων θερμών ημερών συνθέτουν ένα σκηνικό που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα πριν να είναι αργά.

Επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συλλέγουν συνεχώς δεδομένα από όλο τον πλανήτη με την ανησυχία να είναι έκδηλη.

Η Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) κατέγραψε πρόσφατα πως η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2021 στην ξηρά και τη θάλασσα ήταν η υψηλότερη για μήνα Ιούλιο στα παγκόσμια αρχεία που χρονολογούνται από το 1880 καταγράφοντας παγκόσμια θερμοκρασία 0,93 °C, πάνω από το μέσο όρο.

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες έχουν διπλασιαστεί

Ανάλυση του BBC που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος καθώς φανερώνει πως ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον, οι καυτές μέρες συμβαίνουν πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν.

Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών συνέβαιναν περίπου 14 μέρες ετησίως. Όμως αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010-2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο. Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.

BBC

Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων»", δήλωσε ο δρ Φριντερίκε Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Όσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές μας (άνθρακα), τόσο καλύτερα θα είμαστε, αλλιώς όχι μόνο τα περιστατικά ακραίας ζέστης θα γίνονται ολοένα πιο σοβαρά και συχνά, αλλά επίσης η επείγουσα ανταπόκριση και η αποκατάσταση θα δυσκολεύουν», ανέφερε ο ερευνητής του κλίματος δρ Σίχαν Λι της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος της Οξφόρδης.

Βιώσαμε το θερμότερο καλοκαίρι στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι που μόλις τελείωσε ήταν το πιο ζεστό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus αναφορικά με την κλιματική αλλαγή. 

Ξεπέρασε σχεδόν κατά ένα βαθμό Κελσίου η μέση θερμοκρασία των τριών καλοκαιρινών μηνών (Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου), εκείνη της περιόδου 1991-2020.

AP Photo/Sergio Rodrigo

«Αυτό το καθιστά το πιο ζεστό καλοκαίρι», με μικρή διαφορά (0,1 βαθμό Κελσίου) από τα καλοκαίρια του 2010 και του 2018, αναφέρει η υπηρεσία.

Τα ζώα αλλάζουν σχήμα για να αντέξουν στις ακραίες θερμοκρασίες

Αρκετά ζώα αλλάζουν σχήμα στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μερικά είδη που επιβιώνουν σε θερμότερα κλίματα έχουν εξελιχθεί ιστορικά για να έχουν μεγαλύτερα ράμφη ή αυτιά για να απαλλαγούν από υψηλές θερμοκρασίες ευκολότερα.

Ανάπτυξη 4 ως 10% παρατηρείται σε αρκετά είδη παπαγάλων στην Αυστραλία, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πιέσεις στον Μπάιντεν να δράσει για το κλίμα - «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία»
Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν προειδοποιούν ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, τόσο πολιτικά όσο και επιστημονικά, για τις ΗΠΑ να λάβουν δραστικά μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που συντελούν στην...
Πιέσεις στον Μπάιντεν να δράσει για το κλίμα - «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία»
ΚΟΣΜΟΣ
Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο στην ξηρασία και τους ανέμους
Ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο, ο καθηγητής Οικολογίας των Πυρκαγιών στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, προειδοποιεί πως ο αυξημένος...
Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο στην ξηρασία και τους ανέμους
ΚΟΣΜΟΣ
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος δείχνει τον ραγδαίο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα και της θάλασσας, της στάθμης των ωκεανών και των ακραίων φυσικών φαινομένων.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Θερίζει» ο καύσωνας στον ΒΔ Ειρηνικό - Τον συνδέουν με εκατοντάδες θανάτους
Μόνο στη Βρετανική Κολομβία αναφέρθηκαν 486 «ξαφνικοί και απροσδόκητοι θάνατοι» μεταξύ Παρασκευής και Τρίτης, με Καναδά, Όρεγκον και Ουάσινγκτον να βιώνουν θερμοκρασίες ρεκόρ όλων των εποχών.
«Θερίζει» ο καύσωνας στον ΒΔ Ειρηνικό - Τον συνδέουν με εκατοντάδες θανάτους
ΕΥΡΩΠΗ
Ηχηρή έκκληση 126 βραβευμένων με Νόμπελ στη G7 για το κλίμα
Λίγες μέρες πριν την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, ένας πρωτοφανείς αριθμός κατόχων Νόμπελ ζητούν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν επειγόντως δράση γιατί ο χρόνος εξαντλείται.
Ηχηρή έκκληση 126 βραβευμένων με Νόμπελ στη G7 για το κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ
«Προσοχή στο κενό»: Το μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ για τη διάσκεψη για το κλίμα
Ένα βίντεο με επικριτικό ύφος έδωσε στη δημοσιότητα η νεαρή ακτιβίστρια με αφορμή τη διήμερη τηλεδιάσκεψη των παγκόσμιων ηγετών για την κλιματική αλλαγή.
«Προσοχή στο κενό»: Το μήνυμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ για τη διάσκεψη για το κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας