• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.2°C
  0 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  0 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ

 • A-
 • A+
Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος είναι εξαιρετικά δυσοίωνη για το άμεσο μέλλον του πλανήτη, καθώς δείχνει τον ραγδαίο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα και της θάλασσας, της στάθμης των ωκεανών και των ακραίων φυσικών φαινομένων ● Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015, ανεπαρκής εξαρχής, εφαρμόζεται ελλιπώς και δεν αποφέρει αποτελέσματα και έτσι η φετινή συνεδρίαση στη Γλασκόβη είναι εξαιρετικά κρίσιμη για ουσιαστικά μέτρα.

Οχι ότι δεν το ξέραμε, άλλωστε αυτές τις μέρες αρκεί να βγεις από το σπίτι σου ή να ανοίξεις την τηλεόραση για να σου φύγει κάθε αμφιβολία γύρω από το αν υφίσταται ή όχι η υπερθέρμανση του πλανήτη και τι τρομακτικές επιπτώσεις έχει ήδη η κάψα αυτή στη φλεγόμενη καθημερινότητά μας. Ακόμη κι έτσι όμως, τα πρώτα συμπεράσματα που διέρρευσαν χτες από τη νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, την πρώτη ύστερα από επτά χρόνια, δείχνουν ότι παρά τα υποτυπώδη μέτρα μείωσης των καυσαερίων και τις μεγαλόστομες συμφωνίες για ταχύτερη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη επιταχύνεται ραγδαία και η κατάσταση είναι σαφώς απειλητικότερη απ’ ό,τι ώς τώρα νομίζαμε.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή του ΟΗΕ που αποτελείται από χιλιάδες ειδικούς επιστήμονες τονίζει πως η -«ασυζητητί ανθρωπογενής», για να μην ξεχνιόμαστε- άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου (σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή) γύρω στο 2030, δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από τις εκτιμήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μια περιοχή μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι πλημμύρες έχουν ήδη γίνει συχνότερες.

Στην έκθεση, που υιοθετήθηκε από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, θεωρείται πλέον βέβαιο πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα συνεχιστεί πολύ πέραν του ορίου του ενάμιση βαθμού -που είναι ένα από τα όρια-κλειδιά της Συμφωνίας του Παρισιού- ακόμη κι αν ο κόσμος κατόρθωνε με κάποιο μαγικό τρόπο και εκμηδένιζε τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά ακόμη κι αν έμενε η άνοδος στον +1,5 βαθμό Κελσίου, αυτό θα ήταν αρκετό ώστε οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα να αυξηθούν με «άνευ προηγουμένου» τρόπο σε όρους έκτασης, συχνότητας, εποχών του έτους και πληττόμενων ζωνών, όπως προειδοποιεί η Διακυβερνητική.

Ορισμένες συνέπειες της ανόδου της θερμοκρασίας είναι σε κάθε περίπτωση «μη αναστρέψιμες», επιμένουν οι συντάκτες της έκθεσης. Με το λιώσιμο των πάγων των πόλων, η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να ανεβαίνει για «αιώνες, ακόμη και χιλιετίες». Η θάλασσα, η στάθμη της οποίας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά από το 1900, θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 50 εκατοστά μέχρι το 2100, ακόμη και με +2 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί εδώ ότι η τελευταία έκθεσή της δημοσιεύτηκε το 2014: έκτοτε έχουν μεσολαβήσει τα τρία θερμότερα έτη από την αρχή των μετρήσεων (2016, 2019, 2020), ενώ η παγκόσμια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,1 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ολα τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς τη Γλασκόβη, όπου τον Νοέμβριο θα συνεδριάσουν οι ηγέτες ολόκληρου του κόσμου στο πλαίσιο της διάσκεψης «COP-26». Μάλιστα αρκετές μεγάλες δυτικές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, η βρετανική και η αμερικανική, έσπευσαν χτες να εκδώσουν ανακοινώσεις με τις οποίες επαναλαμβάνουν τα γνωστά ευχολόγια περί διεθνούς συνεργασίας για τη διάσωση του πλανήτη.

Αλλά τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά: ενώ με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού θα έπρεπε να μειώσουμε τις εκπομπές του CO2 κατά το ήμισυ μέχρι το 2030 για να παραμείνουμε στον +1,5 βαθμό Κελσίου, στην πραγματικότητα μόνον οι μισές από τις συμβεβλημένες κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις τους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προηγούμενη σειρά δεσμεύσεων, που είχαν αναληφθεί μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, θα οδηγούσαν σ’ έναν κόσμο με +3 βαθμούς Κελσίου, εφόσον γίνονταν σεβαστές, όμως με τον σημερινό ρυθμό ο κόσμος οδεύει ολοταχώς προς τους +4 ή τους +5 βαθμούς Κελσίου!

Με άλλα λόγια η περιβόητη συμφωνία, από την οποία ως γνωστόν είχε αποχωρήσει μονομερώς ο Τραμπ και που εξακολουθεί να υπονομεύεται φανερά ή κρυφά από μια σειρά από άλλα μεγάλα βιομηχανικά κράτη, που κατά τα άλλα την έχουν υπογράψει, έχει ήδη αποτύχει στην πράξη και πρέπει να αντικατασταθεί από μια πολύ τολμηρότερη παγκόσμια συνθήκη.

Παρ’ όλο που η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί προς το παρόν μόνο κατά 1,1 βαθμό Κελσίου, ο κόσμος βλέπει με τα μάτια του τις δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε την υδρόγειο από τη συνήθως παγωμένη και «άκαυστη» Σιβηρία (όπου έχουν καεί ήδη πάνω από 50 εκατομμύρια στρέμματα, με τους καπνούς να έχουν φτάσει ώς τον βόρειο Πόλο!) μέχρι την Καλιφόρνια και από την Εύβοια και τη Σικελία ως τη μακρινή Μαδαγασκάρη. Αλλά μήπως και η τεχνολογικά προηγμένη Βόρεια Ευρώπη δεν πνίγηκε φέτος το καλοκαίρι από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες, τις μεγαλύτερες εδώ και έναν αιώνα, με εκατοντάδες νεκρούς;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Σε «αχαρτογράφητο έδαφος» ο πλανήτης: Η πιο ζεστή επταετία στην Ιστορία
Τα χρόνια από το 2015 ως το 2021 θα καταγραφούν ως τα επτά θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν αρχεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και...
Σε «αχαρτογράφητο έδαφος» ο πλανήτης: Η πιο ζεστή επταετία στην Ιστορία
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Στηρίζει τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και προπαγανδίζει τη συμφωνία των 3,5 τρισ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Λουιζιάνα και διέταξε την αποστολή ομοσπονδιακής βοήθειας, για τη συνδρομή των τοπικών προσπαθειών αντιμετώπισης της κατάστασης που προκλήθηκε από...
Στηρίζει τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια και προπαγανδίζει τη συμφωνία των 3,5 τρισ.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν μια αύξηση των αναφορών για ρεκόρ καιρικών και κλιματικών φαινομένων, ειδικά για τη ζέστη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Θερίζει» ο καύσωνας στον ΒΔ Ειρηνικό - Τον συνδέουν με εκατοντάδες θανάτους
Μόνο στη Βρετανική Κολομβία αναφέρθηκαν 486 «ξαφνικοί και απροσδόκητοι θάνατοι» μεταξύ Παρασκευής και Τρίτης, με Καναδά, Όρεγκον και Ουάσινγκτον να βιώνουν θερμοκρασίες ρεκόρ όλων των εποχών.
«Θερίζει» ο καύσωνας στον ΒΔ Ειρηνικό - Τον συνδέουν με εκατοντάδες θανάτους
ΚΟΣΜΟΣ
Η παρά Φύσιν ανθρωπότητα
Ενα από τα πιο ηχηρά «καμπανάκια» ενάντια στην ανθρώπινη εκμετάλλευση της Φύσης χτύπησε χτες, ύστερα από τρία χρόνια συστηματικών μελετών, η ομάδα 145 ειδικών για τη Βιοποικιλότητα από 59 χώρες του ΟΗΕ...
Η παρά Φύσιν ανθρωπότητα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο «Χάρβεϊ» εξασθενεί, ο Τραμπ... με τίποτα!
Ο ήλιος ξαναβγήκε δειλά χτες στο πολύπαθο Τέξας καθώς ώρα με την ώρα εξασθενεί ο «Χάρβεϊ», που άρχισε ως τυφώνας τέταρτης κατηγορίας και τα ξημερώματα αναμενόταν να υποβαθμιστεί σε απλή καταιγίδα, πλήττοντας...
Ο «Χάρβεϊ» εξασθενεί, ο Τραμπ... με τίποτα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας