• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.5°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  72%
EPA / LAURENT GILLIERON
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίκληση του δρος Τέντρος στο... φιλότιμο της Δύσης

 • A-
 • A+
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επισήμανε στις ισχυρές χώρες του πλανήτη πως δεν μπορούν να ετοιμάζονται για διανομή τρίτης δόσης εμβολίων στους πολίτες τους, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες τρίτων χωρών δεν έχουν λάβει ούτε πρώτη δόση

Στα παλιά τους τα παπούτσια θα γράψουν πιθανότατα τα πλουσιότερα κράτη τη βαρυσήμαντη έκκληση για μορατόριουμ στη χορήγηση ενισχυτικών τρίτων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, που τους απηύθυνε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Κατανοώ την ανησυχία όλων των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους λαούς τους από την παραλλαγή Δέλτα. Δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε χώρες, που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας εμβολίων, να χρησιμοποιήσουν ακόμα περισσότερο», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, καθώς διευρύνεται διαρκώς το εμβολιαστικό χάσμα ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν μπορέσει να χορηγήσουν ώς τώρα μόλις 1,5 δόση για κάθε 100 κατοίκους λόγω τραγικών ελλείψεων, όταν οι χώρες υψηλού εισοδήματος χορηγούν σχεδόν 100 δόσεις αντίστοιχα, παρέχοντας -δυνητικά- ολοκληρωτική εμβολιαστική κάλυψη στους πληθυσμούς τους αφού κατάφεραν να εξασφαλίσουν κοντόφθαλμα, εγωιστικά και με τον... παρά τους τη μερίδα του λέοντος των ζωτικών σκευασμάτων. «Ενόσω εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ακόμα για τις πρώτες τους δόσεις, ορισμένες πλούσιες χώρες κινούνται προς τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων. Μέχρι στιγμής, περισσότερες από τέσσερα δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως. Πάνω από το 80% έχει πάει σε χώρες υψηλού, ανώτερου και μεσαίου εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το μισό του πληθυσμού της υφηλίου», επισήμανε ο δρ Τέντρος.

«Συνεπώς ο ΠΟΥ ζητά μορατόριουμ στις ενισχυτικές δόσεις μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Σεπτέμβρη, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας. Για να συμβεί αυτό χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων, ιδιαίτερα μιας χούφτας χωρών και εταιρειών που ελέγχουν την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων», είπε με νόημα ο επικεφαλής του οργανισμού στην πιο ισχυρή παρέμβασή του ώς τώρα. Εχει επανειλημμένα καυτηριάσει την «τερατώδη» εμβολιαστική ανισότητα στον κόσμο, που είναι «οικονομικά, επιδημιολογικά και ηθικά» αυτοκαταστροφική, αφού παρατείνει τον κίνδυνο ανάδυσης νέων -και ενδεχομένως πιο ανθεκτικών στα εμβόλια- παραλλαγών του νέου κορονοϊού, συνιστώντας «το μεγαλύτερο εμπόδιο για να τελειώσει η πανδημία και να υπάρξει ανάκαμψη από την Covid-19».

Ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσία να επιβάλει μορατόριουμ, ενώ πολλά κράτη εξακολουθούν να αψηφούν τις περισσότερες εκκλήσεις του, όπως την επείγουσα δωρεά περισσότερων δόσεων και την άρση της προστασίας των πατεντών προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οπως αναφέρθηκε μάλιστα, ο οργανισμός δεν διαθέτει πλήρη δεδομένα και επιστημονικές αποδείξεις για το κατά πόσον είναι -τόσο σύντομα- αναγκαίες, αλλά και αποτελεσματικές για τον περιορισμό της πανδημίας συνολικά οι τρίτες δόσεις σε πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους. Υπάρχει άλλωστε διχογνωμία για το θέμα στην επιστημονική κοινότητα, με αρκετούς ειδικούς να μην κρύβουν τον σκεπτικισμό τους, θεωρώντας πως πρόκειται για πρόωρη απόφαση, όπως πιστεύουν επίσης κι οι αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.

Οσοι τις επιζητούν φουριόζικα -όχι μόνο κυβερνήσεις, αλλά κι οι άμεσα ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές εταιρείες- επικαλούνται ορισμένες έρευνες που δείχνουν ότι η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται μετά από κάποιους μήνες (πάνω-κάτω έξι), χωρίς ωστόσο να έχει τεκμηριωθεί κάτι τέτοιο σε μαζική κλίμακα, τουλάχιστον προς το παρόν. Με αφορμή την καταιγιστική επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα και την προστασία ειδικά των ευπαθών ομάδων, την επίμαχη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε άτομα άνω των 60 ετών εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ. Από την 1η Αυγούστου η Ουγγαρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που τις χορηγεί -και μάλιστα δίχως ηλικιακά ή άλλα κριτήρια- σε όσους έκαναν τη δεύτερη δόση τουλάχιστον τέσσερις μήνες νωρίτερα. Γερμανία και Γαλλία θα τις προσφέρουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες από Σεπτέμβρη, ενώ Βρετανία και ΗΠΑ ετοιμάζονται να κάνουν ανάλογο βήμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
(Ξανα)εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε!
Η «Ομικρον» σαρώνει, κι όσο περνούν οι μέρες θα σαρώνει ακόμα περισσότερο, προειδοποιεί το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ● Βασικότερο όπλο μας, οι επαναληπτικές δόσεις.
(Ξανα)εμβολιαστείτε γιατί χανόμαστε!
ΑΦΡΙΚΗ
Οι πλούσιες χώρες θερίζουν όσα έσπειραν
Στον βρόντο έπεσε η έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαπόζα, στα κράτη του κόσμου να αποσύρουν τις σπασμωδικές, όσο και επιστημονικά αστήρικτες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Οι πλούσιες χώρες θερίζουν όσα έσπειραν
ΚΟΣΜΟΣ
Αλαζονική άρνηση των ισχυρών στην έκκληση του ΠΟΥ
Κανείς δεν έπεσε απ’ τα σύννεφα με το μεγαλοπρεπέστατο «όχι» που έσπευσαν εμμέσως πλην σαφώς να πουν στον ΠΟΥ πλούσια και ισχυρά κράτη, απορρίπτοντας τη δραματική έκκλησή του για μορατόριουμ στη χορήγηση...
Αλαζονική άρνηση των ισχυρών στην έκκληση του ΠΟΥ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κορονοϊός επελαύνει, χιλιάδες εμβόλια λήγουν και καταστρέφονται εντός Ε.Ε.
Η Κομισιόν πανηγυρίζει για το ποσοστό εμβολιασμού, όμως χιλιάδες εμβόλια μένουν αδιάθετα και λήγουν, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών ατονεί.
Ο κορονοϊός επελαύνει, χιλιάδες εμβόλια λήγουν και καταστρέφονται εντός Ε.Ε.
ΚΟΣΜΟΣ
Αδιανόητη η αισχροκέρδεια των φαρμακοβιομηχανιών
Ληστρικά πανάκριβες είναι οι δόσεις εμβολίων κατά της Covid που μοσχοπουλάνε οι φαρμακοβιομηχανίες σε όλη την υφήλιο, καθιστώντας δυνητικά την παγκόσμια διανομή των ζωτικών σκευασμάτων «την πιο θανάσιμη...
Αδιανόητη η αισχροκέρδεια των φαρμακοβιομηχανιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας