• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 25.9°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 27.1°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.6°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  5 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  6 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 30.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  2 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.1°C
  4 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  44%

Το ορυχείο χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η UNESCO σώζει τις ρουμανικές «Σκουριές»

 • A-
 • A+
Ο διαρκής, δυναμικός, ανυποχώρητος αγώνας του κινήματος κατά των εξορύξεων χρυσού και αργύρου στη Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας είναι νικηφόρος, χάρη στην παρέμβαση της UNESCO, που χαρακτήρισε την περιοχή Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο.

Πέρασε από σαράντα κύματα κυβερνητικών παλινωδιών και αυθαιρεσίας. Λοιδορήθηκε μέσω και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της μεταλλευτικής κοινοπραξίας RMGC, που υποσχόταν «επενδύσεις» και «ανάπτυξη», με ανομολόγητο «κληροδότημα» μια τεράστια οικολογική καταστροφή για τις επόμενες γενιές. Τελικά, το ογκώδες, επίμονο λαϊκό κίνημα κατά των εξορύξεων χρυσού και αργύρου στη Ρόσια Μοντάνα –τις ρουμανικές «Σκουριές»– βρήκε, έπειτα από χρόνια αγώνων, δικαίωση μέσω της UNESCO.

Κατόπιν επίσημου αιτήματος –που διαφορετικές κυβερνήσεις του Βουκουρεστίου κατέθεσαν, απέσυραν και εν τέλει επανέφεραν–, ο διεθνής εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ ενέταξε προχθές την ιστορικής σημασίας περιοχή στα όρη Απουσένι της δυτικής Τρανσυλβανίας στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και δη στη λίστα αυτών «σε κίνδυνο».

Πρόκειται για μια κομβική νίκη για την κοινωνία πολιτών της Ρουμανίας, που –με την υποστήριξη οργανώσεων, επιστημόνων και προσωπικοτήτων από το εξωτερικό– μάχονται εδώ χρόνια για την ακύρωση των σχεδίων της καναδικής μεταλλευτικής Gabriel Resources για εξορύξεις, με τη χρήση κυανίου.

Κι αυτό σε μια περιοχή που, όπως είχε πει στην «Εφ.Συν.» (βλ. αρ. φύλλου 258, 21/09/2013) ο Ρουμάνος Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Βίκτορ Μποστινάρου, «είναι για το έθνος μου κάτι σαν ταυτότητα».

Μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πλούσιας βιοποικιλότητας, αλλά και με πλούσιο σε πολύτιμα και σπάνια μέταλλα υπέδαφος, η Ρόσια Μοντάνα –μου είχε εξηγήσει τότε, σε συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο– αποτέλεσε τόπο «εκμετάλλευσης του χρυσού από την Εποχή του Χαλκού, που συνεχίστηκε στην προρωμαϊκή και στη ρωμαϊκή περίοδο – υπάρχουν έκτοτε 140 χιλιόμετρα υπόγειων στοών, μοναδικών στον κόσμο», αλλά και αφετηρία κατά τον 19ο αιώνα «της διαδικασίας απελευθέρωσης του ρουμανικού έθνους από την αυστριακή και μετέπειτα την αυστροουγγρική κυριαρχία».

Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά, η ρουμανική κοινωνία επιδιώκει να πάρει και πάλι στα χέρια της τον πλήρη έλεγχο των εδαφών. Η θεώρηση της επόμενης ημέρας, ωστόσο, διαφέρει. «Με κοινές προσπάθειες αξιωματούχων και ειδικών, η Ρόσια Μοντάνα πρέπει να γίνει πρότυπο για την ανάδειξη της κληρονομιάς, μέσω της αειφόρου ανάπτυξης», σχολίασε μέσω Facebook ο Ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις.

Ομως ο δήμαρχος της περιοχής, Εουτζέν Φούρντουι –από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της εξόρυξης–, εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος. Η απόφαση της UNESCO «δεν έχει οφέλη για την κοινότητα ή τη χώρα», τόνισε. «Ας μην ξεχνάμε ότι μπλοκάρει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού και αργύρου στην Ευρώπη», προσέθεσε, αδιαφορώντας προφανώς για το γεγονός ότι τυχόν υλοποίηση του σχεδίου θα σήμαινε βραχυπρόθεσμα την καταστροφή τεσσάρων βουνών και τον αφανισμό τριών χωριών στη Ρόσια Μοντάνα, αλλά και μακροπρόθεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή της.

Στο μεσοδιάστημα, «το συμβόλαιο εκμετάλλευσης [...] που υπεγράφη στη δεκαετία του 1990 παρέμεινε απόρρητο», μας είχε επισημάνει Βίκτορ Μποστινάρου. «Δεν γνωρίζουμε επακριβώς το περιεχόμενο, τους όρους, τα οφέλη –εάν υπάρχουν κάποια, κάτι για το οποίο αμφιβάλλω– καθώς κι άλλες εμπιστευτικές ρήτρες, που πρακτικά άφησαν έκθετο το ρουμανικό κράτος».

Η καναδική Gabriel Resources ήδη ζητά αποζημίωση ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ρουμανικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι τόση είναι η οικονομική ζημία της από τη μη εκτέλεση του έργου. Προς τούτο έχει μάλιστα προσφύγει στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID), που έχει έδρα την Ουάσινγκτον, ενώ υπάγεται και χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα. Η απόφαση εκκρεμεί...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η UNESCO σώζει τη Rosia Montana από τις εξορύξεις χρυσού
Τεράστια νίκη για τον πολύχρονο αγώνα χιλιάδων ανθρώπων στη Ρουμανία η απόφαση της UNESCO για τα χρυσορυχεία στη Rosia Montana, που εντάσσονται πλέον στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και...
Η UNESCO σώζει τη Rosia Montana από τις εξορύξεις χρυσού
ΕΥΡΩΠΗ
«Εκλεψαν» τη νίκη, θα πάρουν την εξουσία;
Οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) με ποσοστό 30% ανέτρεψαν τις προβλέψεις και κέρδισαν τις εκλογές στη Ρουμανία με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα να στοχεύει σε κυβέρνηση συνασπισμού.
«Εκλεψαν» τη νίκη, θα πάρουν την εξουσία;
ΕΥΡΩΠΗ
Από τη Μαύρη Θάλασσα οι νέοι δρόμοι των προσφύγων-μεταναστών
Με τον «βαλκανικό διάδρομο» εδώ και ενάμιση χρόνο ερμητικά κλειστό κι ενώ η Ε.Ε. επιχειρεί τώρα να ανακόψει την προσφυγική ροή και από τις βορειο-αφρικανικές ακτές προς την Ιταλία και την Ισπανία, πρόσφυγες...
Από τη Μαύρη Θάλασσα οι νέοι δρόμοι των προσφύγων-μεταναστών
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδισαν δημοψήφισμα οι Ρουμάνοι διαδηλωτές
​Ανάγκα και... κυβερνήσεις πείθονται, όπως στη Ρουμανία. Επειτα από 13 ημέρες συνεχών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Βουκουρέστι και άλλες πόλεις -τις μαζικότερες από το 1989 και τη λαϊκή ανατροπή του...
Κέρδισαν δημοψήφισμα οι Ρουμάνοι διαδηλωτές
ΕΥΡΩΠΗ
Μεταφορά υπό άκρα μυστικότητα
Για δραματική επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ΗΠΑ να μεταφέρουν ήδη υπό άκρα μυστικότητα τα πυρηνικά όπλα τους από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη Ρουμανία (!), κάνουν...
Μεταφορά υπό άκρα μυστικότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Το ΝΑΤΟ στενεύει τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία
Κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη ήταν η ρωσική ηγεσία την ώρα των φανταχτερών εγκαινίων του νέου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη βάση Ντεσεβέλου της Ρουμανίας ● «Απειλή για την ασφάλεια της...
Το ΝΑΤΟ στενεύει τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας