«Οι αποκαλύψεις είναι σοκαριστικές. Και εφόσον οι κατηγορίες αποδειχτούν αληθείς, τα πράγματα θα είναι δύσκολα»… Η λακωνική... προειδοποίηση του εκπροσώπου της γαλλικής κυβέρνησης, Γκαμπριέλ Ατάλ, έχει πολλούς αποδέκτες. Πρωτίστως, τους άμεσα εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο μεγατόνων, που φέρνει στο φως η πολυσυλλεκτική δημοσιογραφική έρευνα Pegasus Project.
Ενα όργιο υποκλοπών και κατασκοπίας, σε βάθος πενταετίας, με δυνητικά 50.000 «υψηλής αξίας» στόχους, σε πάνω από 45 χώρες, μεταξύ αυτών 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και συνολικά 600 πολιτικοί –συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Μακρόν και 15 μελών της κυβέρνησής του το 2019–, αντιφρονούντες, διπλωμάτες, στρατιωτικοί, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικοί ηγέτες και στελέχη επιχειρήσεων.
Με φερόμενα ως θύτες τουλάχιστον δέκα κράτη-πελάτες της ισραηλινής εταιρείας NSO, που αν και έχουν «μαύρο» ιστορικό στην καταστρατήγηση του κράτους δικαίου αναφέρονται ως αγοραστές του Pegasus: του εξελιγμένου λογισμικού της, που «αλώνει» κινητά τηλέφωνα, εν πλήρει αγνοία των κατόχων, υποκλέπτει όλα τα δεδομένα στις συσκευές και τις μετατρέπει σε εργαλείο παρακολούθησης. Και με πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον ρόλο της κυβέρνησης του Ισραήλ, επί πρωθυπουργίας Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιας και –όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα– είχε άμεση εμπλοκή στην αδειοδότηση πωλήσεων του Pegasus σε τρίτες χώρες.
Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε σε βάθος έρευνα για την υπόθεση, συγκάλεσε την Πέμπτη έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και άλλαξε το κινητό του –έστω και «προληπτικά», κατά την επίσημη εκδοχή–, λέει από μόνο του πολλά για το ειδικό βάρος των αποκαλύψεων.
Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει και η ειδική ομάδα που έσπευσε να συγκροτήσει το Ισραήλ για την εξέταση των καταγγελιών – με στελέχη από τα υπουργεία Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, καθώς και τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και τη Μοσάντ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Walla.
Με πλήθος ανακοινώσεων, εν τω μεταξύ, η NSO διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι ο Μακρόν δεν ήταν στόχος κατασκοπίας μέσω του λογισμικού της. Οτι η λίστα των υπό εξέταση 50.000 τηλεφωνικών αριθμών στη λίστα του Pegasus Project κάθε άλλο παρά πιστοποιεί υποκλοπές και παρακολουθήσεις (μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 1.500 εξ αυτών και έχουν εντοπιστεί ψηφιακά ίχνη παραβιάσεων σε 37 συσκευές). Οτι τα πάνω από 40 κράτη που είναι πελάτες της –χωρίς να τα κατονομάζει– δεσμεύονται με όρους χρήσης του λογισμικού αποκλειστικά για «νόμιμους στόχους κατά εγκληματικών και τρομοκρατικών ομάδων». Οτι οι «ψευδείς καταγγελίες» συνιστούν «πόλεμο λάσπης».
Οι αποκαλύψεις εν τω μεταξύ συνεχίζονται. Χθες, στη λίστα των υποψήφιων θυμάτων του Pegasus προστέθηκαν άτομα του στενού περιβάλλοντος του (αυτοεξόριστου στη βόρεια Ινδία) πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας