Τουλάχιστον τρεις χώρες, μέλη του Συμβουλίου, «έσπασαν» τη «σιωπηρή διαδικασία» αναφέρουν τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πηγές του Σ.Α. οι χώρες είναι η Κίνα, η Ινδία και η Ιρλανδία. Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν και πότε θα παρουσιαστεί από τη Βρετανία το νέο προσχέδιο για το οποίο απαιτείται ομοφωνία.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου το νέο προσχέδιο που παρουσίασαν την Πέμπτη οι Βρετανοί ήταν σαφώς βελτιωμένο σε σύγκριση με αυτό της Τετάρτης. Χρησιμοποιεί τη φράση «το Σ.Α. καταδικάζει..» αναφερόμενο στις ανακοινώσεις που έγιναν για τα Βαρώσια στις 20 Ιουλίου, χωρίς όμως για μια ακόμη φορά να κατονομάζει αυτούς που τις έκαναν, δηλαδή την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.
Οι χώρες που «έσπασαν» την «σιωπηρή διαδικασία» ζητούν να υπάρχει αναφορά σε «παραβίαση» των προηγούμενων ψηφισμάτων του για τα Βαρώσια τη ώρα που η έκφραση που χρησιμοποιεί το τελευταίο βρετανικό προσχέδιο αναφέρει πως «το Σ.Α. εκφράζει βαθιά λύπη σε σχέση με μονομερείς δραστηριότητες, οι οποίες είναι αντίθετες με τα προηγούμενα ψηφίσματα και ανακοινώσεις του».
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, και επιμένει ότι αυτά πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992), ανέφερε σήμερα η Ναμπίλα Mασραλί, αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις ανακοινώσεις Τατάρ και τις αντιδράσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο Ασφαλείας.