• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.1°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 3.0°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.5°C
  5 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.3°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 2.1°C
  0 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  61%
Photo 209558773 © Stanislav Sukhin | Dreamstime.com

Για «χάος» από τους ανεξέλεγκτους συνδυασμούς εμβολίων προειδοποιεί ο ΠΟΥ

 • A-
 • A+

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων σχετικά με μελέτες που αφορούν συνδυασμούς δόσεων διαφορετικών εμβολίων, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζει ότι αυτά τα «ταιριάσματα» θα πρέπει να αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των κατά τόπους υγειονομικών υπηρεσιών και καλεί τον κόσμο να μην προβεί ατομικά σε τέτοιες ενέργειες. 

«Πρόκειται για κάπως επικίνδυνη τάση», δήλωσε η Soumya Swaminathan στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις. «Θα είναι μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη ή μια τέταρτη δόση».

Η Swaminathan χαρακτήρισε μάλιστα «ζώνη χωρίς δεδομένα» ένα τέτοιο σενάριο, αργότερα ωστόσο ανασκεύασε μέσω Twitter, τα σχόλιά της.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων», ανέφερε στη σχετική ανάρτηση και πρόσθεσε ότι «αναμένονται δεδομένα από μελέτες συνδυασμού και αντιστοίχισης διαφορετικών εμβολίων - πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλειά τους».

Ορισμένες μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα από την ανάμιξη εμβολίων από διαφορετικούς παρασκευαστές, αλλά όλες αυτές οι έρευνες βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να τα στηρίξουν. Η ανάμιξη εμβολίων θεωρείται ως επιλογή σε ορισμένες χώρες όπου η προσφορά σε κάποια συγκεκριμένα εμβόλια (βλ. AstraZeneca) είναι χαμηλή. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας κατάστασης όπου τα άτομα θα αποφασίζουν μόνα τους ποια εμβόλια θα κάνουν και σε τι απόσταση μεταξύ τους, χωρίς καθοδήγηση από τις δημόσιες αρχές υγείας.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι το εμβόλιο της Pfizer/BionTech θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη δόση μετά από μια αρχική με AstraZeneca, εάν αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Μια κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη για να διερευνήσει τη χρήση του σχήματος των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer. Η μελέτη επεκτάθηκε πρόσφατα προκειμένου να συμπεριλάβει και τα εμβόλια Moderna Inc και Novovax Inc.

Τα σχόλια ήρθαν καθώς το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν από κοινού Pfizer και BioNTech ως επιλογή δεύτερης δόσης για άτομα που εμβολιάστηκαν την πρώτη φορά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού στο Βιετνάμ βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, με λιγότερα από 300.000 άτομα μέχρι τώρα πλήρως εμβολιασμένα. Μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει το εμβόλιο ιικού φορτίου της AstraZeneca και την περασμένη εβδομάδα παρείχε 97.000 δόσεις τύπου mRNA των Pfizer / BioNTech. «Τα εμβόλια Pfizer θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση με AstraZeneca 8-12 εβδομάδες πριν», ανέφερε η κυβέρνηση.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ισπανίας και της Νότιας Κορέας, έχουν ήδη εγκρίνει μια τέτοια ανάμιξη δόσεων κυρίως λόγω ανησυχιών για σπάνιες και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις στο αίμα που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός Pfizer-AstraZeneca ήταν εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματικός, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΣΜΟΣ
Αισιοδοξία για τα εμβόλια της Novavax και της AstraZeneca έναντι της «Ο»
Έρευνες δείχνουν αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Novavax και του σκευάσματος της AstraZeneca κατά του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού.
Αισιοδοξία για τα εμβόλια της Novavax και της AstraZeneca έναντι της «Ο»
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες παρενέργειες εμβολίων Covid-19 στο μικροσκόπιο του EMA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι εξετάζει αναφορές για την εμφάνιση σπάνιων παρενεργειών έπειτα από χορήγηση των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna.
Νέες παρενέργειες εμβολίων Covid-19 στο μικροσκόπιο του EMA
ΚΟΣΜΟΣ
Πολύτιμα εμβόλια, μεγάλα μερίσματα για τους μετόχους των φαρμακευτικών
Τρεις από τις κορυφαίες εταιρείες παρασκευής εμβολίων Covid μοίρασαν 26 δισ. δολάρια στους μετόχους, ποσό ικανό να καλύψει τον εμβολιασμό της Αφρικής.
Πολύτιμα εμβόλια, μεγάλα μερίσματα για τους μετόχους των φαρμακευτικών
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο μεταδοτική, πιο φονική η βρετανική παραλλαγή
Το στέλεχος B117 επιφέρει, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, μεγαλύτερο ιικό φορτίο ● Ερευνες δείχνουν ότι τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και AstraZeneca είναι αποτελεσματικά έναντι της συγκεκριμένης...
Πιο μεταδοτική, πιο φονική η βρετανική παραλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
Ρεπορτάζ από αμερικανικά και γερμανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ανακρίβειες στους ισχυρισμούς του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca και προσπάθεια υπερτιμολόγησης των εμβολίων της στην Ε.Ε. από τις Pfizer/BioNTech.
Νέες, περίεργες πληροφορίες για τις φαρμακοβιομηχανίες
ΕΥΡΩΠΗ
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν
Μετά τα 200 εκατομμύρια δόσεις από την αμερικανογερμανική κοινοπραξία, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν άλλα 300 εκατομμύρια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη.
Επιπλέον δόσεις από Pfizer/BioNTech και Moderna εξασφάλισε η Κομισιόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας