• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.8°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.0°C / 24.4°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.4°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 22.1°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.4°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.2°C / 25.8°C
  0 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.3°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.5°C / 25.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 25.9°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 21.0°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  51%

O γ.γ. τoυ ΝΑΤΟ

Olivier Hoslet, Pool via AP

Κινητικότητα στο ΝΑΤΟ για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

 • A-
 • A+
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για μια «κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία και για τη συλλογική μας ασφάλεια σε έναν πιο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο κόσμο».
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν αύριο (Τρίτη) οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της συμμαχίας.

«Κατά τη διάρκεια ερχόμενου μήνα θα συναντηθούμε εδώ στις Βρυξέλλες, και αύριο, θα προεδρεύσω ψηφιακών συναντήσεων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πορείας για την εμπλοκή μας στο Αφγανιστάν και των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ωστόσο, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν και στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως επεσήμανε, «αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη Συμμαχία μας και για τη συλλογική μας ασφάλεια σε έναν πιο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο κόσμο, χρειαζόμαστε τη διατλαντική ενότητα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που στέκονται ισχυρά μαζί στο ΝΑΤΟ. Έτσι, ο στόχος της πρωτοβουλίας μας για το ΝΑΤΟ του 2030 είναι να προετοιμάσουμε τη συμμαχία μας για το μέλλον. Τους τελευταίους μήνες, οι σύμμαχοι έχουν διαβουλευτεί στενά και εποικοδομητικά. Έχουμε ακόμη κάποια δουλειά να κάνουμε. Με κάθε τρόπο που πρέπει να λάβουμε φιλόδοξες και μελλοντοστραφείς αποφάσεις».

«Πρώτον, θα ενισχύσουμε την ενότητα μας, ξεκινώντας διαβούλευση για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας να την άμυνα και συμφωνώντας να αναπτύξουμε το επόμενο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για να χαράξουμε μια κοινή πορεία για το μέλλον», τόνισε.

Δεύτερον, επεσήμανε την πρόθεση των συμμάχων να συζητήσουν για την επένδυση στην ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού υποδομής και των επικοινωνιών. «Θα λάβουμε επίσης αποφάσεις για να βελτιώσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και να θέσουμε τα πρότυπα όσον αφορά την κατανόηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων στην ασφάλεια λόγω της αλλαγής του κλίματος», επεσήμανε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Τρίτον, εξήγησε πως οι σύμμαχοι σκοπεύουν να συζητήσουν το πώς θα διαδραματίσουν από κοινού «μεγαλύτερο ρόλο στη διαφύλαξη της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας, να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας και να σφυρηλατούμε νέες και να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τους εταίρους μας».

Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι «όλες αυτές οι εργασίες θα απαιτήσουν συνεχή επένδυση στην άμυνα μας. Είμαστε στο σωστό δρόμο με επτά συνεχόμενα χρόνια αυξήσεων από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική. Χρειαζόμαστε περισσότερα. Πρέπει επίσης να ξοδέψουμε περισσότερα μαζί.

Η κοινή επένδυση είναι πολλαπλασιαστής ισχύος, είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε την κοινή μας ασφάλεια. Και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και επίλυσης τόσο στους δικούς μας ανθρώπους όσο και σε κάθε πιθανό αντίπαλο», επεσήμανε.

Όπως τόνισε «το ΝΑΤΟ φέρνει κοντά, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, για να υπερασπιστούμε το 1 δισεκατομμύριο των πολιτών μας», κατέληξε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Για Ρωσία και Λευκορωσία

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της Λευκορωσίας και του περιστατικού με το αεροσκάφος της Ryanair, o Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε τα εξής: «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν μια πολύ ισχυρή δήλωση, με την οποία μεταδίδουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα και καταδικάζουμε έντονα την αναγκαστική προσγείωση μη στρατιωτικών αεροσκαφών στο Μινσκ. Επιπλέον, καλούμε σε μια ανεξάρτητη, διεθνή έρευνα. Και δηλώνουμε επίσης ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι μόνο κάτι που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, αλλά αποτελεί και μια άμεση επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στον ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο».

»Ως εκ τούτου, ζητούμε επίσης την άμεση απελευθέρωση για και τους δύο που συνελήφθησαν κατά την εξαναγκαστική προσγείωση, και δηλώνουμε επίσης σαφώς ότι χαιρετίζουμε την απόφαση πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης αεροσκαφών της Λευκορωσίας στον εναέριο χώρο τους. Και φυσικά χαιρετίζουμε επίσης τις αποφάσεις και τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιδρούν από κοινού με σαφή συντονισμό, αλλά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβάλλουν επίσης και κυρώσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο Γενς Στόλτεμπερκ δήλωσε τα εξής: «εξετάζουμε συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας εδώ στο ΝΑΤΟ και αποφασίσαμε να περιορίσουμε την πρόσβαση του προσωπικού της Λευκορωσίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ με βάση την εκτίμησή μας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στην έδρα.

Σε, ό,τι αφορά τη Ρωσία, αυτό που βλέπουμε είναι ένα μοτίβο ρωσικής συμπεριφοράς όπου η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες από συμβατικά έως πυρηνικά οπλικά συστήματα. Όμως όχι μόνο αυτό, αλλά η Ρωσία ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια σε γείτονες στη Γεωργία και την Ουκρανία, αυξάνοντας ή συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί τον Ντόμπας και την ανατολική Ουκρανία και να προσαρτά παράνομα την Κριμαία. Και έκτοτε έχουμε δει περισσότερη ρωσική στρατιωτική παρουσία στον βορρά στη Βαλτική Θάλασσα, το Καλίνινγκραντ, τη Μαύρη Θάλασσα», σημείωσε.

«Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το NΑΤΟ τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεων του και επίσης έχουμε αναπτύξει μονάδες στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Η Γερμανία ηγείται μιας εξ αυτών στη Λιθουανία. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Και το ΝΑΤΟ υπάρχει για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, και είμαστε εκεί για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο ότι εάν επιτεθεί σ ένα σύμμαχο, ολόκληρη η Συμμαχία θα είναι εκεί. Και, με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε τον πόλεμο, διατηρούμε την ειρήνη», εξήγησε.

«Εμείς, συνεχίζουμε, φυσικά, και αυτό που ονομάζουμε διπλή προσέγγισή μας στη Ρωσία, που σημαίνει ότι παρέχουμε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα, αλλά ταυτόχρονα εργαζόμαστε για ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι θετικός για να επιδιώξουμε μια καλύτερη σχέση με τον γείτονα, αλλά και επειδή ακόμη και αν δεν έχουμε ποτέ βελτιωμένη σχέση με τη Ρωσία, είναι σημαντικό να διαχειριστούμε μια δύσκολη σχέση με τη Ρωσία, με διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες, μείωση κινδύνου, καθώς και για περιστατικά και θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών», κατέληξε.

ΕΥΡΩΠΗ
«Δεχτήκαμε στη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν»
«Ως Αφγανή νιώθω προδομένη. Μην αφήσετε τη χώρα μου στα χέρια των Ταλιμπάν», ήταν τα λόγια της μοναδικής Αφγανής ανταποκρίτριας των Βρυξελλών στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ● Αιχμές κατά ΗΠΑ από τον...
«Δεχτήκαμε στη χώρα μας το ΝΑΤΟ και τώρα πάμε πίσω στο μηδέν»
ΚΟΣΜΟΣ
«Απειλή» για το ΝΑΤΟ η Κίνα – Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν...
Η Κίνα βρέθηκε στο στόχαστρο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωνε ότι η χώρα του επέστρεψε σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς τη Μόσχα.
«Απειλή» για το ΝΑΤΟ η Κίνα – Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ επέστρεψαν...
ΕΥΡΩΠΗ
Στόλτενμπεργκ: Στο χαμηλότερο σημείο οι σχέσεις με Ρωσία, προκλήσεις ασφάλειας από Κίνα
Τις προκλήσεις για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία που αντιπροσωπεύουν οι σχέσεις με Κίνα και Ρωσία επεσήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Στόλτενμπεργκ: Στο χαμηλότερο σημείο οι σχέσεις με Ρωσία, προκλήσεις ασφάλειας από Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ
Ανησυχία στη Δύση για τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας
Η απόσταση που χωρίζει τις Δυτικές χώρες από τη Ρωσία και την Κίνα και η πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες ανησυχεί τον Γενικό Γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας που βλέπει «νέους...
Ανησυχία στη Δύση για τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Λευκορωσία ευχαριστεί την Τουρκία του Ερντογάν
Την Τουρκία ευχαρίστησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας για την παρέμβασή της στο ΝΑΤΟ όσον αφορά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair.
Η Λευκορωσία ευχαριστεί την Τουρκία του Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμάκωση... στο όνομα της αποκλιμάκωσης!
Με εκκλήσεις προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα ουκρανορωσικά σύνορα και να αποσύρει τα στρατεύματά της ολοκληρώθηκε χθες αργά το βράδυ η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Κλιμάκωση... στο όνομα της αποκλιμάκωσης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας