• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 36.5°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.0°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 32.6°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.7°C / 35.7°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.2°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.5°C / 35.5°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.4°C / 35.4°C
  4 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 34.4°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  0 BF
  29%

«Καμπανάκι» Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για τα ορυκτά καύσιμα

 • A-
 • A+

Καμία επένδυση σε εξόρυξη και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αν είναι να διατηρηθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών από το 2050, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να κλείσουν το χάσμα ανάμεσα στην ρητορική και την πραγματικότητα.

Ξεχάστε από τώρα κάθε σχέδιο εκμετάλλευσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Ξεχάστε τις πωλήσεις αυτοκινήτων θερμικού κινητήρα μετά το 2035: αυτά είναι τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του στόχου της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα και για να δοθεί μία ευκαιρία στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 ° C, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.

Ο δρόμος είναι «στενός», αλλά ακόμη «εφικτός» και υπόσχεται «τεράστια οφέλη», τόσο σε επίπεδο απασχόλησης, όσο και σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης ή υγείας, σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας που δημοσιεύει σήμερα, έξι μήνες πριν από την Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα (COP26) των Ηνωμένων Εθνών, οδικό χάρτη που θα μπορεί να συνοδεύσει αυτήν την πορεία προς το 2050.

Η «ουδετερότητα άνθρακα», δηλαδή ο τερματισμός της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου τα οποία ο πλανήτης δεν μπορεί να απορροφήσει σημαίνει ριζική αλλαγή του ενεργειακού τοπίου με την επιταχυνόμενη μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πέραν των προγραμμάτων που ξεκίνησαν ήδη το 2021, η πορεία προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα σημεία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ταχεία πτώση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για το άνοιγμα κανενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου πέραν όσων έχουν λάβει έγκριση».

Σε ό,τι αφορά τον άνθρακα, το πλέον επιβλαβές ορυκτό καύσιμο, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί, ο κόσμος πρέπει να κηρύξει το τέλος των αποφάσεων επένδυσης σε νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίθετα, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να φθάσει στην ουδετερότητα άνθρακα ήδη από το 2040. Γεγονός που επιβάλλει την εγκατάσταση μέχρι το 2030 δυνατοτήτων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας τετραπλάσιων σε σχέση με το 2020, έτος καταγραφής ρεκόρ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Για το 2050, η Υπηρεσία προβλέπει ότι το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και μεγάλο μέρος του υπολοίπου από την πυρηνική ενέργεια. Τα ορυκτά καύσιμα δεν θα παράγουν πλέον παρά το ένα πέμπτο της ενέργειας, έναντι των τεσσάρων πέμπτων σήμερα.

Αλλά για να γίνει αυτό, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με θερμικό κινητήρα θα πρέπει να σταματήσουν από το 2035. Οι υπολογισμοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας συμπίπτουν με τους υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Transport & Environment. Ωστόσο στην πράξη, οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν βρίσκονται στο σημείο αυτό, αν και ορισμένοι εμφανίζονται πιο προχωρημένοι.

Η ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα πρέπει επίσης να αυξηθεί κατά 4% ετησίως ήδη από αυτήν την δεκαετία, δηλαδή με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τις δύο περασμένες δεκαετίες.

Μαχαίρι στην βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και προκλήσεις

«Οι διαστάσεις και η ταχύτητα που απαιτούν οι επιβεβλημένες για την επίτευξη του κρίσιμου και εξαιρετικού χαρακτήρα στόχου προσπάθειες --η βέλτιστη ευκαιρία μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C -- είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα», παραδέχεται ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Φάτιχ Μπιρόλ.

«Η τοποθέτηση του κόσμου στην τροχιά αυτή απαιτεί ισχυρή δράση εκ μέρους των κυβερνήσεων, με την υποστήριξή τους από ακόμη πιο σημαντική διεθνή συνεργασία», σύμφωνα με τον οικονομολόγο, την ώρα που περί τα 785 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Συνολικά, η πορεία αυτή θα σήμαινε ότι οι επενδύσεις στο ενεργειακό τομέα σε ετήσια βάση μέχρι το 2030 θα έφθαναν τα 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα πρόσθετε 0,4 ποσοστιαία μονάδα ετήσιας ανάπτυξης στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας με βάση ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα προβλήματα δεν λείπουν και οφείλονται στην μεγάλη μερίδα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, η ανάγκη για σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι αναγκαία στις νέες τεχνολογίες, αλλά είναι συγκεντρωμένα σε μικρό αριθμό χωρών, είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης εάν η αγορά δεν οργανωθεί, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τέλος, το σενάριο που διαμορφώνει την πορεία προς το 2050 βασίζεται εν μέρει σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Το 2050, περί το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα προέρχεται από τεχνολογίες που σήμερα βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επίδειξης: εξελιγμένες μπαταρίες, πολύ ανταγωνιστικό υδρογόνο, αλλά και συστήματα σύλληψης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CCS), λύση που αποτελεί θέμα συζητήσεων μεταξύ των ειδικών του Κλίματος.

Ο Ντέιβ Τζόουνς, του think tank Ember, που ειδικεύεται στην Ενέργεια, βλέπει στον οδικό χάρτη την πλήρη μεταστροφή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο οποία ήταν προσανατολισμένη προς τα ορυκτά καύσιμα μέχρι πριν από 5 χρόνια: «πραγματικό μαχαίρι φυτεμένο στην βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΣΜΟΣ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
Περίπου 7.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που διεξάγεται στη Λισαβόνα, ανάμεσα στους οποίους αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν τα Ηνωμένα Έθνη τους ωκεανούς
ΕΥΡΩΠΗ
Βρυξέλλες: Επιχείρηση «σώστε τις μέλισσες»!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα τον πολυαναμενόμενο νόμο της για την προστασία των οικοσυστημάτων, ο οποίος επιδιώκει να σταματήσει την ανησυχητική τάση σε όλη την ήπειρο, που αφορά το θάνατο των...
Βρυξέλλες: Επιχείρηση «σώστε τις μέλισσες»!
ΚΟΣΜΟΣ
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το κλίμα στη Βόνη
Οι συνομιλίες της Βόνης διεξήχθησαν εν μέσω υποκριτικών ισχυρισμών αλλά και κατηγοριών, πως οι χώρες της Ευρώπης επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το κλίμα στη Βόνη
ΚΟΣΜΟΣ
Ακρίβεια και πόλεμος δεν δικαιολογούν την κλιματική αδράνεια, τονίζουν οι ειδικοί
Οι κυβερνήσεις των χωρών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις και την άνοδο των τιμών της ενέργειας ως δικαιολογία για να μείνουν πίσω στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.
Ακρίβεια και πόλεμος δεν δικαιολογούν την κλιματική αδράνεια, τονίζουν οι ειδικοί
ΚΟΣΜΟΣ
Καμπανάκι για το κλίμα: οι ακολουθούμενες πολιτικές οδηγούν μαθηματικά σε καταστροφή
Τρεις πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ, αρμόδιοι για την περιβαλλοντική πολιτική προειδοποιούν ότι το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και τις πολιτικές που τελικά ακολουθούν για το κλίμα είναι τεράστιο...
Καμπανάκι για το κλίμα: οι ακολουθούμενες πολιτικές οδηγούν μαθηματικά σε καταστροφή
ΚΟΣΜΟΣ
Νέο ζοφερό ρεκόρ στους δείκτες-κλειδί της κλιματικής κρίσης το 2021
Οι τέσσερις βασικοί δείκτες της κλιματικής αλλαγής έφτασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας οδηγεί την ανθρωπότητα στην καταστροφή.
Νέο ζοφερό ρεκόρ στους δείκτες-κλειδί της κλιματικής κρίσης το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας