• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 15.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 14.7°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.9°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.9°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 16.8°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.8°C / 16.8°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.4°C / 18.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.3°C / 13.8°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.7°C / 15.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
AP Photo/Aaron Favila

Πώς οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν» την εξαγωγή πρώτων υλών για εμβόλια του Covid-19

 • A-
 • A+

Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να άνοιξαν την συζήτηση για την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων ενάντια στον Covid-19, ωστόσο δίνουν προτεραιότητα στους κατασκευαστές υλικών, που παράγονται στη χώρα και είναι απαραίτητα για τις δόσεις, προκειμένου να καταπολεμήσουν την πανδημία στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική κυβέρνηση μπλοκάρει την εξαγωγή πολύτιμων πρώτων υλών για την παρασκευή των εμβολίων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτό ενισχύει τις ανισότητες στην πρόσβαση στο εμβόλιο διεθνώς, σύμφωνα με συνεντεύξεις με προμηθευτές, κατασκευαστές και εμπειρογνώμονες.

Την περασμένη Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την παραίτηση την παραίτηση της χώρας του από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού προκαλώντας ενθουσιασμό και ελπίδα την επιτάχυνση της παραγωγής, γιατί εάν μια τέτοια κίνηση εγκρινόταν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα επέτρεπε σε άλλες χώρες να κάνουν τα δικά τους εμβόλια.

Ωστόσο, η απελευθέρωση της πατέντας δεν σημαίνει παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας ούτε λύνει ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα: την αυξανόμενη έλλειψη σε όλο τον κόσμο υλικών και εξοπλισμού παραγωγής. Οι ΗΠΑ έχουν τον έλεγχο σημαντικής ποσότητας αυτών των υλικών, όπως φίλτρα, σωληνώσεις και εξειδικευμένες σακούλες μιας χρήσης, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή εμβολίων.

Χώρες που πλήττονται από τον ιό και χρειάζονται επειγόντως τέτοιες προμήθειες -μεταξύ των οποίων η Ινδία, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση με γεμάτα τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία- δεν μπορούν να παράγουν εμβόλια χωρίς αυτές, ακόμη και εάν έχουν τη «συνταγή» από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρόβλημα απορρέει από την εξάρτηση των ΗΠΑ από νόμο της δεκαετίας του 1950, που ονομάζεται Defence Production Act (DPA) και δίνει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες την εξουσία να δίνουν προτεραιότητα στις παραγγελίες προμηθειών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα. Για δεκαετίες, ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για προμήθειες του στρατού καθώς για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Η διοίκηση Τραμπ επικαλέστηκε τον νόμο, ώστε να μπει η αμερικανική κυβέρνηση πρώτη στην ουρά για την αγορά εμβολίων αμερικανικής παραγωγής καθώς και άλλα προϊόντα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας. Με τη σειρά τους, οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε οποιεσδήποτε προμήθειες απαιτούνται για την κάλυψη των παραγγελιών των ΗΠΑ.

Η «Gavi», η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση, επαίνεσε τις κινήσεις του Μπάιντεν επισημαίνοντας τη δέσμευση για υποστήριξη του μηχανισμού Covax του ΠΟΥ για τη δίκαιη διανομή εμβολίων, με 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον DPA, η Συμμαχία σχολίασε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για τον στόχο της Covax είναι ο περιορισμένος εφοδιασμός παγκοσμίως, καθώς «οι έλεγχοι των εξαγωγών πρώτων υλών συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό και τελικά χρησιμεύουν μόνο για την παράταση της πανδημίας».

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, υποστήριξε πως δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής και πως όλοι οι προμηθευτές με έδρα τις ΗΠΑ συνεχίζουν να αποστέλλουν προϊόντα στο εξωτερικό, αφού δίνουν προτεραιότητα στους κατασκευαστές των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι ο επίμαχος νόμος δεν οφείλεται για τις παγκόσμιες ελλείψεις υλικών των εμβολίων και ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από την υπερβολική ζήτηση σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του επενδύει σε μια αυξημένη παραγωγή πρώτων υλών.

Κριτική λόγω αύξησης των ανισοτήτων 

Τα συστατικά εμβολίων παράγονται σε όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κίνα. Ωστόσο, ορισμένοι κορυφαίοι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Thermo Fisher Scientific Inc (TMO.N), και Danaher Corp (DHR.N) Cytiva και Pall, εδρεύουν στις ΗΠΑ. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια το μερίδιο των υλικών και του εξοπλισμού εμβολίων που κατασκευάζονται στην Αμερική.

Όμως, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι μέσω του DPA οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα τεράστιο σύστημα παραγωγής εμβολίων, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε δόσεις για τους Αμερικανούς και αυξάνοντας τα έσοδα για τις εγχώριες φαρμακευτικές.

Περίπου το 45% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Όμως, δεκάδες άλλες χώρες, από τη Νότια Αφρική, τη Γουατεμάλα, την Ταϊλάνδη, έχουν εμβολιάσει περίπου 1% ή λιγότερο του πληθυσμού τους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Κατασκευαστές εμβολίων σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων της ινδικής Serum Institute, της μεγαλύτερης μονάδα παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, έχουν ασκήσει κριτική στον νόμο.

Στα τέλη Απριλίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Serum, Αντάρ Πουναουάλα, κάλεσε «εκ μέρους της βιομηχανίας εμβολίων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών» την Αμερική να μην κρατάει τις πρώτες ύλες. «εάν θέλουμε να ενωθούμε πραγματικά στην καταπολέμηση αυτού του ιού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ο Μπάιντεν τόλμησε ό,τι αποφεύγει η Ευρώπη
Ενθουσιώδης υποδοχή της πρότασης Μπάιντεν για άρση προστασίας των πατεντών στα εμβόλια κατά της Covid-19 από τον ΠΟΥ ● Κατά τάσσεται ένα κλαμπ πλούσιων κρατών ● Πρόθυμες εμφανίζονται Κίνα και Ρωσία.
Ο Μπάιντεν τόλμησε ό,τι αποφεύγει η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες παρενέργειες εμβολίων Covid-19 στο μικροσκόπιο του EMA
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι εξετάζει αναφορές για την εμφάνιση σπάνιων παρενεργειών έπειτα από χορήγηση των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna.
Νέες παρενέργειες εμβολίων Covid-19 στο μικροσκόπιο του EMA
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΠΑ: Δωρίζουν 1 δισ. δόσεις σε άλλες χώρες και ζητούν να φτάσουν στο 70% οι εμβολιασμοί
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διπλασιάζουν την αγορά των εμβολίων της Pfizer έναντι του Covid-19, προκειμένου να δωρίσουν συνολικά 1,1 δισεκατομμύριο δόσεις σε άλλες...
ΗΠΑ: Δωρίζουν 1 δισ. δόσεις σε άλλες χώρες και ζητούν να φτάσουν στο 70% οι εμβολιασμοί
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πίτσα σε πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης για τον ανεμβολίαστο Μπολσονάρο
Αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας, λέει ο σοφός λαός, και τελικά αυτό ισχύει στη Νέα Υόρκη, όπου ο νόμος ισχύει για όλους. Και για τον πρόεδρο της Βραζιλίας, που το πρώτο βράδυ στην αμερικανική...
Πίτσα σε πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης για τον ανεμβολίαστο Μπολσονάρο
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για πλήρη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech
Όπως αναμενόταν, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA ενέκρινε πλήρως -και όχι μόνο λόγω έκτακτης ανάγκης- τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού για όλους τους πολίτες ηλικίας 16...
«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για πλήρη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Covid-19: Εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στις ΗΠΑ
Τα πρόσωπα το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων είναι εξασθενημένο θα μπορούν στο εξής να λαμβάνουν τρίτη δόση των εγκεκριμένων εμβολίων έναντι του νέου κορονοϊού, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία τους...
Covid-19: Εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας