• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.2°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  94%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  6 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.0°C
  4 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  5 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  7 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  6 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 16.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.8°C / 20.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.4°C
  4 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  93%
AP Photo / Martin Mejia
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διπλωματία σε... δόσεις

 • A-
 • A+
Την ώρα που οι πλούσιες χώρες «μονοπωλούν» για τους πληθυσμούς τους τα δυτικής παρασκευής -και μετ’ εμποδίων παραγωγής- εμβόλια κατά του κορονοϊού, η Κίνα και η Ρωσία διευρύνουν τη γεωπολιτική επιρροή τους, μέσω της διάθεσης των σκευασμάτων τους σε αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες ● Θύματα του «εμβολιαστικού εθνικισμού» η διεθνής πρωτοβουλία COVAX και 130 χώρες, που δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση

«Διπλωματία της μάσκας», «διπλωματία των εμβολίων», «κινεζικός ιός», «εμβολιαστικός εθνικισμός». Η πανδημία εισάγει νέους όρους στις διεθνείς σχέσεις και οι χειρισμοί της δημιουργούν τώρα καινούργια πεδία δοκιμών για τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Πλέον, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -που λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης θα έπρεπε να αποτελεί δημόσιο αγαθό- έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα εμπορεύματα διεθνώς και, ταυτόχρονα, «εργαλείο» της διεθνούς διπλωματίας.

Κι έτσι, αντί η επιτακτική ανάγκη για ανάσχεση της πανδημίας να ωθήσει σε διεθνή συνεργασία απέναντι στο κοινό κακό, πυροδοτεί μια κούρσα ανταγωνισμού «ήπιας ισχύος», επιρροής και γοήτρου.

Η υγειονομική εσωστρέφεια των ΗΠΑ και της Ε.Ε. -που αρχικά έσπευσαν να δεσμεύσουν τις μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων δυτικών φαρμακευτικών κολοσσών και τώρα, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στην παραγωγή, δείχνουν να «κυνηγούν την ουρά» τους- έχει μοιραία αφήσει ελεύθερο το «τερέν» σε άλλους «παίκτες».

Είτε σε παρασκευαστές και εξαγωγείς δικών τους εμβολίων (Κίνα, Ρωσία) είτε σε παρασκευαστές ευρείας κλίμακας (Ινδία) είτε -σε μικρότερη έκταση- σε αγοραστές με μεγάλο πια απόθεμα σκευασμάτων (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Αναντίρρητα, το προβάδισμα σε διεθνές επίπεδο έχουν το Πεκίνο και η Μόσχα…

Κερδισμένες στα σημεία

Μέσω ενός «πλέγματος» διμερών -υπογεγραμμένων ή προς ολοκλήρωση- συμφωνιών για τη διάθεση των εμβολίων τους, η Κίνα και η Ρωσία ενισχύουν ήδη υφιστάμενες συμμαχίες. Ρίχνουν «δίχτυα» για τη δημιουργία νέων.

Ενισχύουν το στρατηγικό τους έρεισμα από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έως την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Πλέον, προχωρούν και σε συμφωνίες για συμπαραγωγή των σκευασμάτων τους, σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και στρατηγικούς δεσμούς με τις συμβαλλόμενες χώρες.

Η συγκυρία προβάλλει για αμφότερες ως «χρυσή ευκαιρία», κόντρα στη δυτική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των... εξ Ανατολών εμβολίων.

Η μεν Κίνα αποκτά ακόμη ένα ισχυρό όπλο για να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τους αρχικούς της χειρισμούς στην πανδημία, να επεκτείνει το εύρος πολυεπίπεδων συνεργασιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και να ενισχύσει τη θέση της διεθνώς, απέναντι στις ΗΠΑ.

Η δε Ρωσία αποκτά ένα επιπλέον εργαλείο διπλωματικής μόχλευσης έναντι της Ουάσινγκτον, των Βρυξελλών και συνδυαστικά του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας με την ευκαιρία εμπράκτως στην Ε.Ε. τον διττό ρόλο που μπορεί να έχει το Κρεμλίνο: του υπονομευτή της ενότητάς της και της αξιοπιστίας της στην περιφέρειά της (βλ. τα εμβολιαστικά περιθωριοποιημένα Δυτικά Βαλκάνια και τα κράτη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης) ή/και του στρατηγικού εταίρου.

Κινεζο-ρωσική σύμπραξη

Αλλάζοντας έτι περαιτέρω τους όρους του «παιχνιδιού», το Πεκίνο και η Μόσχα λέγεται ότι προωθούν πλέον σχέδια συνδυαστικής χορήγησης εμβολίων τους, σε δύο διαδοχικές δόσεις, δυνητικά αποτελεσματικών κατά των παραλλαγμένων -και πιο μεταδοτικών- στελεχών του κορονοϊού.

Στο επίκεντρο της κυοφορούμενης σύμπραξης φέρονται να είναι το ρωσικό Sputnik V και το κινεζικό, μίας δόσης σκεύασμα Convidicea, το οποίο αναπτύσσουν από κοινού ο βιοτεχνικός κολοσσός CanSino Biologics και το Ινστιτούτο Βιολογικής Μηχανικής της Κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ερευνών.

Πρόκειται για δύο εμβόλια ίδιας τεχνολογίας, που βασίζονται σε τροποποιημένους αδενοϊούς (όπως και το σκεύασμα των AstraZeneca/Οξφόρδης, που επίσης θα δοκιμαστεί συνδυαστικά με το Sputnik V). Φημολογείται, μάλιστα, ότι η κινεζική CanSino έχει ήδη συμφωνήσει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών με τον ρωσικό φαρμακευτικό κολοσσό Petrovax Pharm.

Οι δύο πλευρές ήδη συνεργάστηκαν στις άρτι -και επιτυχώς, κατά το Πεκίνο και τη Μόσχα- ολοκληρωθείσες δοκιμές του Convidicea, με προοπτική μηνιαίας παραγωγής 10 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου επί ρωσικού εδάφους.

Τυχόν, δε, επιτυχία της σινο-ρωσικής σύμπραξης στον συνδυασμό των εμβολίων εκτιμάται ότι, μέσω των επιμέρους συμφωνιών με τρίτες χώρες, θα ενισχύσει -εκτός του γεωπολιτικού ειδικού βάρους και βάθους των δύο χωρών- και το (σήμερα πενιχρό) «οπλοστάσιο» αναπτυσσόμενων και φτωχότερων κρατών στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Ηθική αποτυχία»

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε καίριο πλήγμα για την πλούσια Δύση, που συνεχίζει να αντιδρά στρουθοκαμηλίζοντας, και στις κατηγορίες για «εμβολιαστικό εθνικισμό» αλλά και στις εκκλήσεις χωρών, στις τάξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, να ανασταλούν οι πατέντες των φαρμακευτικών εταιρειών, προκειμένου να αυξηθεί παγκοσμίως η παραγωγή εμβολίων και να πέσουν οι τιμές τους.

Στο μεσοδιάστημα, οι κατ’ όνομα πολυμερείς προσπάθειες καρκινοβατούν, με αποτέλεσμα 130 χώρες στον πλανήτη να μην έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση! H διεθνής πρωτοβουλία COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη δίκαιη διανομή εμβολίων κατάφερε μόλις την περασμένη Τετάρτη να παραδώσει την πρώτη, μικρή παρτίδα. Παραλήπτρια ήταν η Γκάνα...

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι το COVAX (για το οποίο έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί μόνο δυτικής κατασκευής εμβόλια) μετά βίας θα μπορέσει μέχρι το καλοκαίρι να καλύψει εμβολιαστικά το 3% του πληθυσμού στα φτωχότερα κράτη. Περίοδο, κατά την οποία οι πλουσιότερες χώρες θα έχουν ήδη πετύχει ή θα είναι κοντά στο να πετύχουν συλλογική ανοσία, με εμβολιασμένο πια περί το 70% του πληθυσμού τους.

Βρισκόμαστε «στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας», προειδοποίησε νέτα-σκέτα στα τέλη Ιανουαρίου ο ΠΟΥ. Εκτοτε, η Κίνα έσπευσε να δηλώσει έτοιμη να συνεισφέρει με 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της το COVAX (ενόσω τρεις κινεζικές εταιρείες αναμένουν την έγκριση αιτημάτων τους για ένταξη στον διεθνή μηχανισμό).

Οι δε επτά πλουσιότερες χώρες των G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) δεσμεύτηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο COVAX στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οχι όμως μονομιάς, αλλά σε δόσεις…

Πολυμέρεια στα λόγια

«Το να δοθούν χρήματα είναι καλό, όμως εάν οι πλούσιες χώρες αγοράσουν ταυτόχρονα όλα τα εμβόλια, δεν βοηθά», σχολίασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Γι’ αυτό και τις «παρακαλώ, όταν απευθύνονται στις παρασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων για να αγοράσουν περισσότερα εμβόλια, να βεβαιώνονται ότι δεν υπονομεύουν το COVAX».

Στον αέρα παρέμεινε, εν τω μεταξύ, η όψιμη έκκληση του Γάλλου προέδρου Μακρόν από βήματος της (τηλε)Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, την περασμένη εβδομάδα, για άμεση διάθεση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. του 5% των προμηθειών τους σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες. Διαφορετικά, αυτές θα στραφούν «στην Κίνα ή στη Ρωσία», προειδοποίησε, «και η δύναμη της Δύσης, των Ευρωπαίων και των Αμερικανών θα είναι όχι πραγματικότητα, αλλά μια ιδέα».

Πρωταγωνιστές και «κομπάρσοι»

Κίνα

Με την ώθηση του κρατικού μηχανισμού του Πεκίνου, τα εμβόλια των κινεζικών εταιρειών ήδη διατίθενται σε πάνω από 25 χώρες, ανάμεσά τους η Σερβία και η χώρα-μέλος των «27» Ουγγαρία. Μόνο το σκεύασμα της κρατικής Sinopharm διατίθεται σε 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, των ΗΑΕ, του Πακιστάν, της Σιέρα Λεόνε και της Ζιμπάμπουε. Τις προάλλες ανακοινώθηκε και δωρεά 300.000 δόσεων της Sinopharm στην Αίγυπτο. Η Sinovac έχει συμβόλαια με την Τουρκία, τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Ενώ η CanSino υπέγραψε με το Μεξικό, πριν καν πάρει άδεια έκτακτης χρήσης για το μονής δόσης Convidicea. Σε τελικές φάσεις δοκιμών βρίσκονται παράλληλα και άλλα κινεζικά εμβόλια. Ενώ, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε συμφωνίες συμπαραγωγής με άλλες χώρες.

Ρωσία

Αποτελεσματικότητα κοντά στο 92%, φτηνό και εύκολο στη μεταφορά και διανομή του, το Sputnik V (το ένα από τα τρία που έχει εγκρίνει η Ρωσία) έχει λάβει άδεια χρήσης ή/και χορηγείται σε 18 χώρες: από τη Βολιβία, την Παραγουάη και τη Βενεζουέλα έως την Αλγερία, τα ΗΑΕ, το Ιράν, την Παλαιστίνη, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Εχει ήδη κατακλύσει την Ουγγαρία και τη Σερβία, με την οποία η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει συμπαραγωγή στα τέλη του έτους. Με το ρωσικό εμβόλιο φλερτάρει ανοιχτά και η Τσεχία. Το δε Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) δήλωσε έτοιμο να διαθέσει στην Ε.Ε. 100 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Τον Μάρτιο, εν τω μεταξύ, το Μεξικό θα αρχίσει τη χορήγηση 7,4 εκατομμυρίων δόσεων που έχει παραλάβει (αργότερα αναμένει άλλα 16 εκατ. δόσεις). Σειρά έχει τον Μάιο η 55μελής Αφρικανική Ενωση, που εξασφάλισε από τη Μόσχα 300 εκατομμύρια δόσεις. Συνολικά, η Ρωσία κάνει λόγο για παραγγελίες 1,2 δισεκατομμυρίου δόσεων. Το RDIF βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για συμπαραγωγή του Sputnik V με την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Ινδία

Το Serum Institute της Ινδίας, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, παράγει καθημερινά 2,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης. Χάρη στους φρενήρεις αυτούς ρυθμούς, το Νέο Δελχί έχει τη δυνατότητα να δίνει δωρεάν παρτίδες σε φτωχούς γείτονες, προμοτάροντας και το ινδικό εμβόλιο Covivax, αλλά πρωτίστως τη γεωπολιτική ατζέντα του στην περιφέρεια της χώρας, όπως στο Νεπάλ, το Μπανγκλαντές και στη Σρι Λάνκα, όπου ανταγωνίζεται κατά μέτωπο την Κίνα.

Ισραήλ

Υπό το βάρος σωρείας επικρίσεων για αθέτηση των -εκ του διεθνούς δικαίου και ως κατοχική δύναμη- υποχρεώσεών του απέναντι στους Παλαιστινίους, το Ισραήλ -για την ακρίβεια το γραφείο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νετανιάχου- ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας σχέδιο αποστολής πλεονασμάτων εμβολίων στα παλαιστινιακά εδάφη και σε άλλες χώρες. Μέλη του υπουργικού συμβουλίου δήλωσαν πλήρη άγνοια. Ισραηλινά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η κίνηση συνδέθηκε με αξιώσεις διπλωματικών ανταλλαγμάτων. Τελικά, δύο ημέρες μετά, η απόφαση του (υπόδικου για διαφθορά) Νετανιάχου μπήκε επίσημα στον «πάγο», καθώς ο γενικός εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για υπέρβαση των πρωθυπουργικών αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, έναν μήνα πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές στη χώρα. Κουβέντα δεν έχει επισήμως ακουστεί, εν τω μεταξύ, για τις πρόσφατες διαρροές ότι το Ισραήλ χρηματοδότησε τη διανομή ρωσικών εμβολίων στη Συρία, στο πλαίσιο συμφωνίας -με μεσολάβηση της Μόσχας- ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στη Δαμασκό για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

ΗΑΕ

Τίγκα στα πετροδολάρια κι εσχάτως στα αγορασμένα από το εξωτερικό εμβόλια κατά του COVID-19, τα ΗΑΕ προωθούν μεθοδικά -εκτός από το εθνικό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού (το δεύτερο ταχύτερο, μετά το Ισραήλ, στον κόσμο)- και δωρεές περισσευούμενων δόσεων της Sinopharm σε στρατηγικούς και εμπορικούς εταίρους. Ηδη τα Εμιράτα έχουν μοιράσει από 50.000 δόσεις στις Σεϊχέλες και την Αίγυπτο. Η Μαλαισία, πάντως, απέρριψε την προσφορά, επικαλούμενη γραφειοκρατικούς λόγους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αργία μήτηρ πάσης... ανοσίας;
Μόλις το 31,7% του πληθυσμού της Ρωσίας έχει μέχρι σήμερα λάβει και τις δυο δόσεις ενός από τα συνολικά τέσσερα διαθέσιμα, όλα εγχώριας παρασκευής εμβόλια.
Αργία μήτηρ πάσης... ανοσίας;
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ξανά σε τροχιά σύγκρουσης Κίνα – Δύση για τον κορονοϊό
Δοκιμάζονται εκ νέου οι ήδη ταλαιπωρημένες σχέσεις της Κίνας με τις ισχυρές χώρες του δυτικού κόσμου, οι οποίες συνεχίζουν να εκτοξεύουν πυρά κατά του Πεκίνου για καθυστερημένη αντίδραση στην πανδημία, αλλά...
Ξανά σε τροχιά σύγκρουσης Κίνα – Δύση για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας