• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.0°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 20.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 21.5°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.3°C / 24.4°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  54%

Ορατές είναι οι συνέπεις της αποδάσωσης και της διάβρωσης στη λίμνη Σουέσκα στην Κολομβία

AP Photo/Fernando Vergara

Καμπανάκι ΟΗΕ: Είμαστε μακριά από τους στόχους για το κλίμα

 • A-
 • A+

Ο ΟΗΕ καλεί τις χώρες που είναι μεγάλοι ρυπαντές και ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου να υλοποιήσους τις δεσμεύσεις τους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, η ενδιάμεση έκθεση του οργανισμού για τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν «είναι κόκκινος συναγερμός για τον πλανήτη μας».

Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι τελευταίες δεσμεύσεις για το κλίμα που αναλήφθηκαν από τα συμβαλλόμενα κράτη της Συμφωνίας του Παρισιού «απέχουν πολύ μακριά» από τους στόχους και κάλεσε τις χώρες από τα λόγια να προχωρήσουν σε πράξεις.

«Το 2021 είναι ή του ύψους ή του βάθους για την παγκόσμια έκτακτη κλιματική ανάγκη. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, για να μειωθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 45% έως το 2030 σε σχέση με το 2010», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι σχεδόν 200 υπογράφοντες τη Συμφωνία για το Κλίμα του 2015, που στοχεύει στη μείωση της υπερθέρμανσης στους +2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (και εάν δυνατό στον +1,5 βαθμό Κελσίου), έπρεπε να υποβάλουν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις τους, που αποκαλούνται «εθνικά καθορισμένη συνεισφορά» (ΕΚΣ / NDC).

Ωστόσο μόνο 75 χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκαναν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 30% των παγκόσμιων εκπομπών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συνδυασμένη επίδραση αυτών των νέων συνεισφορών μπορεί να συνιστά λιγότερο από το 1% της μείωσης των εκπομπών έως το 2030 συγκριτικά με το 2010, ποσοστό πολύ μακριά από το αναγκαίο 45% για να μείνουμε κάτω από όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου όπως το έχουν υπολογίσει οι ειδικοί για το κλίμα του ΟΗΕ (Giec).

Η υπεύθυνη για το Κλίμα του ΟΗΕ Πατρίτσια Εσπινόζα, σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου: «Είναι απίστευτο να σκεφθεί κανείς ότι ενώ οι χώρες αντιμετωπίζουν μια έκτακτη ανάγκη που μπορεί μακροπρόθεσμα να εξαλείψει την ανθρώπινη ζωή από αυτόν τον πλανήτη, και ότι παρ' όλες μελέτες, όλες τις εκθέσεις και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων όλου του κόσμου, πολλές χώρες εμμένουν στην προσέγγισή τους ως προς την υφιστάμενη κατάσταση».

Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές πρέπει να παρουσιάσουν πολύ πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών για το 2030 στις εθνικές τους συνεισφορές πολύ πριν από τη Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκόβης (COP26) τον Νοέμβριο, επιμένει ο Αντόνιο Γκουτέρες. Η σύνοδος αυτή έχει ήδη αναβληθεί για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας.

Ο ΟΗΕ θα κάνει νέα έκθεση αξιολόγησης των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών (ΕΚΣ) πριν από την προθεσμία αυτή  και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η συνεισφορά της Κίνας και των ΗΠΑ. Το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να πετύχει ουδετερότητα από τον άνθρακα μέχρι το 2060, αλλά δεν κατέθεσε νέα ΕΚΣ. Επίσης, αναμένονται οι δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον, καθώς ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν των ΗΠΑ έθεσε το κλίμα μια από τις προτεραιότητές του και ανακάλεσε την απόφαση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμο, επιστρέφοντας στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου επί του παρόντος, οδηγώντας ήδη σε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες, καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες.

Οι νησιωτικές χώρες, που είναι από τις πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καταγγέλλουν την «τρομακτική έλλειψη βούλησης και πραγματικής δράσης» των μεγάλων ρυπαντών. 

«Φλερτάρουμε επικίνδυνα με το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου στο οποίο ο κόσμος συμφώνησε. Οι μικρές νησιωτικές χώρες μας είναι αυτές που θα πληρώσουν το τίμημα, αν το όριο δεν τηρηθεί», σύμφωνα με την Όντρεϊ Ουέμπσον, πρόεδρο της ομάδας Aosis που τις εκπροσωπεί.

Ορισμένες χώρες προτάσσουν την άνευ προηγουμένου κρίση της Covid-19 για να αναβάλουν τη δέσμευσή τους για το κλίμα, επιχείρημα που ενίοτε μπορεί να είναι κατανοητό, σημειώνει η υπεύθυνη για το Κλίμα του ΟΗΕ Πατρίτσια Εσπινόζα. 

«Ωστόσο η έκτακτη κλιματική ανάγκη δεν σταματά για την πανδημία, και δεν θα εξαφανιστεί γιατί υπάρχει άλλη έκτακτη ανάγκη», σημειώνει και ζητά να αδράξουμε την ευκαιρία της ανάκαμψης για να επιταχυνθεί η οικολογική μετάβαση. 

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στις παλιές συνήθειες», λέει, «και οι μεγάλοι ρυπαντές, κυρίως οι χώρες της G20, της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, πρέπει να δείξουν τον δρόμο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΦΡΙΚΗ
Η Βρετανία επικύρωσε τη Συμφωνία για Κλίμα
Ενώ ο κόσμος αναμένει τη στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ σε σχέση με τη Συμφωνία του Παρισιού, η Βρετανία υπέγραψε το κείμενο, που ο Μπ.Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει «ίσως την τελευταία ευκαιρία για να...
Η Βρετανία επικύρωσε τη Συμφωνία για Κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ
Και τώρα τι θα γίνει με τη Συμφωνία για το Κλίμα;
Η εκλογή ενός Αμερικανού προέδρου που έχει χαρακτηρίσει «απάτη» (hoax) την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε επιστήμονες και περιβαλλοντολόγους για το αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη...
Και τώρα τι θα γίνει με τη Συμφωνία για το Κλίμα;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να...
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
ΚΟΣΜΟΣ
Προσχέδιο με «εκκολαπτόμενους συμβιβασμούς» για το κλίμα
Υποβλήθηκε το σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή στις 195 χώρες που μετέχουν στη σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι, δύο ημέρες πριν από την αυλαία της διάσκεψης. Οσα ζητήματα δεν επιλύθηκαν, απλώς...
Προσχέδιο με «εκκολαπτόμενους συμβιβασμούς» για το κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος... σωτήρων
Στη σκιά, σαφώς, της έντασης που έχει προκληθεί από την τρομοκρατία, την καταστολή και την πολεμική ατμόσφαιρα των τελευταίων εβδομάδων, ξεκίνησε χθες στο Παρίσι η Διάσκεψη για το Κλίμα με τη συμμετοχή 195...
Σύνοδος... σωτήρων
ΚΟΣΜΟΣ
Αποκάλυψη BBC: Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στο «Κρεβάτι του Προκρούστη»
Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις κρατών και οργανισμών για να υποβαθμιστούν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Αποκάλυψη BBC: Οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στο «Κρεβάτι του Προκρούστη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας