Η σημερινή έναρξη της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ για καθαίρεση, η αποκάλυψη ότι η βασίλισσα της Αγγλίας έλεγξε μέχρι σήμερα μυστικά περισσότερα από 1000 νομοσχέδια που αφορούν και στην περιουσία της και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού οι οποίες προβληματίζουν τους επιστήμονες και την πολιτική εμβολιασμού συνιστούν ορισμένες από τις προεξάρχουσες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Εκκλήσεις στον Τζόνσον να εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους καθώς οι μεταλλάξεις απειλούν το σχέδιο εμβολιασμού» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι επιστήμονες και βουλευτές απηύθυναν νέα έκκληση για τη διενέργεια αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων για την προστασία του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του ιού. Ειδικότερα οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας με τα τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα της υποχρεωτικής καραντίνας στην οποία θα μπαίνουν με την άφιξή τους οι επισκέπτες, αλλά και να έχουν ήδη αρνητικό τεστ που θα έχει γίνει δύο ημέρες πριν την άφιξή τους.
Στο έτερο πρωτοσέλιδο αποκλειστικό θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Περισσότερα από 1000 νομοσχέδια ελέγχθηκαν κρυφά από την βασίλισσα» με το σχετικό ρεπορτάζ να αποκαλύπτει ότι 1062 νόμοι ελέγχθηκαν από την βασίλισσα ή τον πρίγκηπα Κάρολο πριν εγκριθούν από τους βουλευτές σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας. Αυτοί αφορούσαν μια ευρεία σειρά ζητημάτων που άπτονται της Δικαιοσύνης, της κοινωνικής ασφάλειας, των συντάξεων, αλλά και νόμους που επηρεάζουν την περιουσία της βασίλισσας και τελικώς κάθε τι που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσωπικότητά της». Όλα αυτά από το 1952 που κάθισε στον θρόνο μέχρι σήμερα δηλαδή επί 68 χρόνια !
Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει στο πρωτοσέλιδό της : «Covid-19 : Ερωτήματα για τις δυνατότητες αναζωογόνησης» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τα νοσοκομεία παραμένουν αντιμέτωπα με μια βίαιη αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων εξ αιτίας της μη μαζικής προσπάθειας να βελτιωθούν οι υποδομές και να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η La Croix από την πλευρά της έχει τίτλο : «Ένας κατηγορούμενος που πάντα επηρεάζει» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι σήμερα αρχίζει η δίκη Τραμπ με τον πρώην πρόεδρο να κατηγορείται για «πρόκληση σε εξέγερση» σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναφορικά με την αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο. Γράφει ακόμη ότι πρόκειται για τη δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για την καθαίρεση του από την Αμερικανική Προεδρία, μια δίκη που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στις ΗΠΑ .
Στη Γερμανία, ένα από τα βασικά θέματα των γερμανικών εφημερίδων είναι η διαφαινόμενη παράταση του ισχύοντος απαγορευτικού και πέραν της 15ης Φεβρουαρίου, που αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα. Για το θέμα αυτό η Süddeutsche Zeitung γράφει :«Η κυβέρνηση πρέπει να συντάξει επιτέλους ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για τα σχολεία και τις επιχειρήσεις και δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα εύκολων και προσιτών διαγνωστικών τεστ. Εάν οι θετικά διαγνωσθέντες απομονώνονταν με μεγαλύτερη συνέπεια, τότε θα επιτραπούν και πιο εύκολα οι επαφές. Διεύρυνση των τεστ και γρήγορη απομόνωση των θετικών μπορεί να φέρουν και πάλι φως στην άκρη του τούνελ επισημαίνει το δημοσίευμα. Τα δε εμβόλια θα καταστήσουν εφικτό αυτό τον στόχο. Οι εμβολιασμοί όμως πρέπει να γίνουν με ύψιστη ταχύτητα προκειμένου να μην κυριαρχήσουν οι μεταλλάξεις».
Στις ΗΠΑ τέλος οι Financial Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Η ΕΕ έτοιμη να ακολουθήσει το πρωτοπόρο παράδειγμα της Αυστραλίας για να κάνει τις μεγάλες εταιρίας Τεχνολογίας να πληρώνουν για τις ειδήσεις» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι νομοθέτες στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν να επιβάλλουν νέους αυστηρούς κανονισμούς για τους ψηφιακούς γίγαντες προκειμένου να τους υποχρεώσουν να πληρώνουν για τη δημοσίευση ειδήσεων ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστραλίας η οποία έχει ταχθεί στο πλευρό των εκδοτών και κατά της Google και Facebook, τα οποία με τη σειρά τους απειλούν να ανταπαντήσουν με την αποχώρησή τους από την Αυστραλία και μελλοντικά ίσως και από την Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας