Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ έσπευσαν μετά την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο να εκφράσουν την αποστροφή τους τόσο προς τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και προς τα μέλη του Κογκρέσου που υποκίνησαν τον όχλο αρνούμενοι να επικυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου.
Στην προηγούμενη τετραετία, όμως, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες όχι μόνο δεν νοιάστηκαν για τις δημοκρατικές διαδικασίες και κανόνες στις ΗΠΑ, αλλά αντίθετα υπερθεμάτισαν της ανεκδιήγητης διακυβέρνησης Τραμπ, χρηματοδοτώντας με άπλετο χρήμα τους πολιτικούς τους οποίους σήμερα κατηγορούν.
Η γνωστή προοδευτική δεξαμενή σκέψης και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των καταναλωτών Public Citizen αναζήτησε τα ποσά που οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν από το 2016 προς τις επιτροπές πολιτικής δράσης (PAC) – δηλαδή τους οργανισμούς μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται οι εκλογικές καμπάνιες στις ΗΠΑ. Διαπίστωσε ότι οι εταιρείες δώρισαν συνολικά στα 147 μέλη του Κογκρέσου που τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης του αποτελέσματος των εκλογών σε τουλάχιστον μία πολιτεία των ΗΠΑ το εντυπωσιακό ποσό των 170 εκατ. δολαρίων!
Κορυφαίοι χρηματοδότες ήταν πανίσχυροι εμπορικοί σύνδεσμοι και ενώσεις, όπως η Νational Association of Realtors, που εκπροσωπεί τις εταιρείες του τομέα των ακινήτων και συνεισέφερε συνολικά 2,06 εκατ. δολάρια, η American Bankers Association (τράπεζες, 2,04 εκατ. δολάρια) και η National Automobile Dealers Association (έμποροι αυτοκινήτων, 1,87 εκατ. δολάρια).
Στην πρώτη εικοσάδα με τους μεγαλύτερους χορηγούς των πολιτικών που δεν δέχτηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου περιλαμβάνονταν ακόμη κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν όπως η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών του κόσμου ΑΤ&Τ (5η με συνεισφορές 1,6 εκατ. δολ.), η αυτοκρατορία των υπερσυντηρητικών κροίσων των ΗΠΑ Κοχ, η Koch Industries (7η με 1,5 εκατ. δολ.) αλλά και 4 από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής όπλων του πλανήτη, Lockheed Μartin, Raytheon Company/United Technologies, Boeing και Northrop Grumman.
Αρκετές εξ αυτών έσπευσαν λίγο μετά το «ντου» των οπαδών του Τραμπ να ανακοινώσουν ότι θα αλλάξουν τις πολιτικές τους για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Μεταξύ άλλων, οι τραπεζικοί κολοσσοί Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley και JP Morgan ανακοίνωσαν ότι θα παύσουν όλες τις συνεισφορές τους προς τους πολιτικούς, ενώ οι Marriott, ΒlueCross BlueShield και Commerce Bank ότι αναστέλλουν τις χορηγίες τους προς τους 147 πολιτικούς που δεν δέχτηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά της η ένωση των αμερικανικών τραπεζών American Bankers Association διεμήνυσε χωρίς καμιά ντροπή ότι η εισβολή στο Καπιτώλιο «αποτελεί μια μαύρη ημέρα για την αμερικανική δημοκρατία».
Το όψιμο ενδιαφέρον των εταιρειών για τη δημοκρατία φυσικά δεν πείθει. Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν ότι πρόκειται για προσωρινές ενέργειες που έχουν μοναδικό στόχο τη βελτίωση της εικόνας των επιχειρήσεων. Η αναστολή των πολιτικών χορηγιών για μερικούς μήνες και μόλις στην αρχή του επόμενου εκλογικού κύκλου δεν αποτελεί ποινή, υπογραμμίζουν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ποδοπάτησε όλους τους κανόνες που δεσμεύουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ πολύ πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία και συνέχισε να το κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων όμως δεν αντέδρασαν, παρέμειναν σιωπηλοί απολαμβάνοντας τα δώρα του, δηλαδή την κάθετη μείωση της φορολόγησής τους και την ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση στις δραστηριότητές τους.
Ο πάλαι πότε ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν (πρώην διευθύνων σύμβουλος), ήταν αφοπλιστικά ειλικρινής σε πρόσφατες δηλώσεις του προς τους New York Times: «Για τη Wall Street ήταν οι χαμηλότεροι φόροι και οι λιγότεροι κανονισμοί. Ο Τραμπ μάς έδινε αυτό που θέλαμε και εμείς βάζαμε ένα μανταλάκι στη… μύτη μας».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας