Το γνωστό αντιευρωπαϊκό «τροπάρι» του έπιασε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, εργαλειοποιώντας το Ισλάμ, καθώς οι ηγέτες των «27» συσπειρώνονταν -λεκτικά τουλάχιστον- γύρω από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον νέο στόχο του επίδοξου «σουλτάνου».
Με το Παρίσι να διαμηνύει ότι θα ζητήσει τη λήψη μέτρων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -που σήμερα συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της πανδημίας, αλλά κατά χθεσινές, γενικόλογες δηλώσεις του Βέλγου προέδρου του, Σαρλ Μισέλ, θα λάβει τελικές αποφάσεις για την Αγκυρα «πριν από το τέλος του έτους»- ο Ερντογάν άρχισε και πάλι να κατηγορεί τη Δύση για «νέες σταυροφορίες».
«Είναι θέμα τιμής για εμάς να ορθώσουμε ανάστημα έναντι των επιθέσεων στον Προφήτη μας», ανέφερε σε χθεσινή ομιλία του στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματός του, το AKP. «Στη Γαλλία και στην Ευρώπη γενικά δεν αξίζει η πολιτική Μακρόν και των ομοίων του», υποστήριξε, «που σπέρνουν τους σπόρους του μίσους».
Ανάλογη ήταν η φρασεολογία κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αγκυρα για το νέο πρωτοσέλιδo σκίτσο-απάντηση στον Ερντογάν του Charlie Hebdo, που δείχνει τον Τούρκο ηγέτη με εσώρουχο, με ένα κουτάκι ποτού στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο σηκώνει το ένδυμα μιας μουσουλμάνας, αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της κι αναφωνώντας «Ω, προφήτη!».
Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν καταδέχθηκε καν να του ρίξει μία ματιά. Παρ’ όλα αυτά, η εισαγγελία της Αγκυρας έσπευσε να ανακοινώσει την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του γαλλικού σατιρικού περιοδικού. Η δε διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας προανήγγειλε και «διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου». Πέραν, δηλαδή, του μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, που ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος.
Προς το παρόν, η έκκλησή του για εμπορικό πόλεμο κατά του Παρισιού δεν δείχνει να πιάνει τόπο. Ούτε στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί ούτως ή άλλως να εξασφαλίσει πια τα προς το ζην. Ούτε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου, όπου το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων περιορίζεται σε εμπορικές αλυσίδες και οι διαδηλώσεις κατά του Μακρόν παραμένουν μεμονωμένες.
Ακόμη και το θεοκρατικό Ιράν -που υπολογίζει στη γαλλική στήριξη για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του- αρκέστηκε να εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια στον Γάλλο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη, ενόσω μερίδα του συντηρητικού εγχώριου Τύπου αξιώνει την απέλαση του Γάλλου πρέσβη. Εξέχουσα η Vatan-e Emrooz, που κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδη καρικατούρα του Μακρόν ως «διάβολο του Παρισιού».
Το συριακό μέτωπο
Με αυτά και με άλλα, ο Ερντογάν άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας επέμβασης κατά των Κούρδων της Συρίας. Και χαρακτήρισε την πρόσφατη ρωσική επίθεση κατά φιλότουρκων εξτρεμιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ένδειξη ότι η διαρκής ειρήνη στη Συρία δεν είναι επιθυμητή. Πρόσθεσε πως κατήγγειλε στον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν -κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους- τη δράση Κούρδων μαχητών στο πλευρό των Αρμενίων στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Και στον απόηχο της πρόσφατης δοκιμής των ρωσικών πυραύλων S-400, ξανάκλεισε το «μάτι» στη Μόσχα, καλώντας τη σε νέα γεωπολιτική συνεργασία, αυτή τη φορά στον νότιο Καύκασο. Στο μεσοδιάστημα, η «κλεψύδρα» για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αδειάζει και μαζί με αυτήν, πιθανόν, και τα περιθώρια ελιγμών του Ερντογάν...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας