Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Έγκλημα πολέμου» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκαλύπτουν βίντεο
Φωτογραφία αρχείου / Ap photo

«Έγκλημα πολέμου» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκαλύπτουν βίντεο

  • A-
  • A+

Φόβοι για εγκλήματα πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου μαίνονται οι μεγάλης κλίμακας συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εδώ και σχεδόν έναν μήνα κατά τον οποίο πόλεις και χωριά βομβαρδίζονται αδιακρίτως με πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται από τις 18 Οκτωβρίου παρά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις 10 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε σε εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων φέρεται να δείχνει τις συλλήψεις δύο Αρμένιων με στρατιωτικές στολές από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν. Ένα δεύτερο βίντεο φέρεται να δείχνει ότι πυροβολήθηκαν με τα χέρια πίσω από τις πλάτες τους.

Αρμενικές αρχές ταυτοποίησαν τους άνδρες ως τους Benik Hakobyan και Yuri Adamyan, ηλικίας 73 και 25 ετών αντίστοιχα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανέφερε ότι έλαβε το βίντεο και θα διερευνήσει όλες τις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Όμως, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε ως πλαστά τα βίντεο, τα οποία διαγράφηκαν λίγο αργότερα, αφού ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακοίνωσε ότι η σχετική έρευνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Τι δείχνουν τα βίντεο

Κατά τη διάρκεια της σύρραξης μαχητές και από τα δύο στρατόπεδα έχουν δημοσιεύσει βίντεο, που δείχνουν αιχμαλώτους πολέμου και σορούς στρατιωτών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το BBC μελέτησε αρκετά από τα βίντεο στα οποία κρατούμενοι πολέμου φέρονται να τραυματίζονται και μόνο δύο επαληθεύτηκαν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για να εξακριβωθούν τα εκάστοτε γεγονότα.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στο Telegram υποτίθεται πως δείχνει έναν κρατούμενο από το Αζερμπαϊτζάν να εκτελείται από Αρμένιους στρατιώτες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για οπτικοακουστικό υλικό από τη Ρωσία, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2013. 

Στο πρώτο, που δημοσιεύτηκε σε ρωσόφωνο κανάλι υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, φαίνονται οι δύο αιχμάλωτοι και ακούγεται κάποιος να μιλά ρωσικά με βαριά προφορά, να διατάζει τους άντρες να περπατήσουν προς τα εμπρός, να παραδώσουν όπλα και να σηκώσουν τα χέρια τους. Επίσης, μιλάει στους άλλους στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντάς τους να μην χτυπήσουν τους αιχμαλώτους.

Ο Adamyan βγάζει το κράνος και το στρατιωτικό μπουφάν του, πριν σηκώσει τα χέρια του. Ο Hakobyan, που φοράει τζάκετ στρατιωτικού τύπου αλλά δεν είναι σαφές εάν είναι στρατιώτης, σπρώχνεται στο έδαφος και φαίνεται να φωνάζει από τον πόνο.

Στο δεύτερο, που κυκλοφόρησε στο Telegram την περασμένη εβδομάδα, ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί κατά των δύο ανδρών, που πέφτουν νεκροί στο έδαφος φορώντας τις σημαίες της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μπορεί το Μπακού να απορρίπτει τη γνησιότητα των βίντεο, αλλά το BCC διαφωνεί, γιατί επιβεβαίωσε πως γυρίστηκαν στη πόλη Hadrut, όπου πραγματοποιούνται ζει σφοδρές μάχες, πως και στα δύο οι όμηροι φορούν τα ίδια ρούχα και πως ακούγεται ο ίδιος να δίνει εντολές ο άντρας, που είναι ομιλητής της γλώσσας του Αζερμπαϊτζάν και έχει τοπική προφορά.

To βρετανικό δίκτυο εκτιμά πως τα βίντεο καταγράφηκαν μεταξύ 9-15 Οκτωβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι το Hadrut καταλήφθηκε στις 9 Οκτωβρίου, αν και αργότερα προέκυψε ότι, ενώ είχε πάρει κάποια στρατηγικά ύψη γύρω από την πόλη, οι μάχες για το έλεγχό της συνεχίστηκαν στις 12 Οκτωβρίου.

Επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του υλικού

Ερευνητές της ιστοσελίδας Bellingcat ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν την ανάλυσή τους για την αυθεντικότητα των βίντεο. Η τοποθεσία λήψης του πρώτου εντοπίζεται σε δρόμο στο βόρειο τμήμα της Hadrut (39 ° 31'25.9 "N 47 ° 01'40.8" E).

Πηγή: BBC

Στην παραπάνω εικόνα, υπάρχουν τέσσερα κτίρια που εμφανίζονται στο βίντεο και μπορούν αντιστοιχούν σε εκείνα που φαίνονται από τη δορυφορική προβολή της περιοχής. Το βίντεο της εκτέλεσης φαίνεται να γυρίστηκε σε πάρκο περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, νότια της πόλης. Οι ερευνητές προσδιόρισαν τον ακριβή τόπο των πυροβολισμών ως το πάρκο στην οδό Mkrtchyan (39 ° 30'53.4 "Β 47 ° 02'01.8" Ε).

Το Bellingcat εντόπισε τις ίδιες τοποθεσίες και στα δύο βίντεο επιβεβαιώνοντας πως τα κράνη και τα τουφέκια που διακρίνονται ταιριάζουν με εκείνα που χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν.

Στην ανάλυση αναφέρεται πως το υλικό φαίνεται να δείχνει ότι αυτοί οι δύο άνδρες ήταν πράγματι Αρμένιοι μαχητές που συνελήφθησαν μεταξύ 9 Οκτωβρίου και 15 Οκτωβρίου από στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν και πιθανότατα εκτελέστηκαν λίγο αργότερα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που έδωσαν συνέντευξη στο BBC λένε επίσης ότι τα βίντεο φαίνονται γνήσια.

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενίας, Arman Tatoyan, χαρακτήρισε επίσημα την εκτέλεση των δύο αιχμαλώτων πολέμου ως αναμφισβήτητο έγκλημα πολέμου από το Αζερμπαϊτζάν, του οποίου μέλη του στρατού « τους ταπεινώνουν και στη συνέχεια τους σκοτώνουν βάναυσα».

O διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Artak Beglaryan, δήλωσε στο BBC ότι οι άνδρες στα βίντεο ήταν δύο ντόπιοι λέγοντας πως ο Hakobyan δεν ήταν στρατιώτης, αλλά πολίτης από το Hadrut και ο Adamyan πιθανώς ήταν στρατιωτικός από ένα γειτονικό χωριό. 

Πηγή: BBC