Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θανάσιμο αμάρτημα» η απληστία στα εμβόλια
EPA / FABRICE COFFRINI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θανάσιμο αμάρτημα» η απληστία στα εμβόλια

  • A-
  • A+
«Δεν θα είναι κανείς ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς» διαμήνυσε με έμφαση ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τις ισχυρές χώρες που σπεύδουν να «καπαρώσουν» τεράστιες ποσότητες εμβολίων πως δεν θα σωθούν έτσι.

Οι χώρες που συσσωρεύουν αποθέματα υποψήφιων εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού εις βάρος άλλων κρατών ρισκάρουν να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την πανδημία και τις επιπτώσεις της, προειδοποίησε για άλλη μια φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). «Πρέπει να αποτρέψουμε τον εθνικισμό των εμβολίων» επανέλαβε χθες ο διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ο διαμοιρασμός πεπερασμένων προμηθειών είναι στρατηγικά και παγκόσμια προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς» επισήμανε εμφατικά, καθώς Ευρωπαϊκή Ενωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και ΗΠΑ, όπως ανέφερε το Reuters, έχουν ήδη σπεύσει να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να εξασφαλίσουν πρώτες -πάντα με το αζημίωτο- δεκάδες εκατομμύρια δόσεις πειραματικών εμβολίων προς εγχώρια και μόνο χρήση.

Εξ ου και ο Γκεμπρεγεσούς με χθεσινή επιστολή του προς τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ απευθύνει ύστατη έκκληση να δηλώσουν εθελοντικά συμμετοχή στο πρόγραμμα COVAX του οργανισμού, που στοχεύει πρακτικά στη δίκαιη κατανομή -εννιά προς το παρόν- πιθανών εμβολίων μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Ο ΠΟΥ άλλωστε υπογραμμίζει πάγια πως κάθε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο συνιστά «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Η προθεσμία για τον καθορισμό των όρων του -υποχρηματοδοτούμενου συν τοις άλλοις- προγράμματος COVAX λήγει στις 31 Αυγούστου.

Εως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή γύρω στα 92 από τα φτωχότερα κράτη-μέλη του οργανισμού, ενώ 80 από τα πλουσιότερα έχουν μεν εκδηλώσει ενδιαφέρον, δεν έχουν όμως δεσμευτεί οριστικά πως θα λάβουν μέρος - ορισμένα εν αναμονή των τελικών όρων του προγράμματος. Σημειωτέον πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναγγείλει την απόσυρση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ και τη διακοπή χρηματοδότησής του, επικαλούμενος προσχηματικά πως ο οργανισμός είναι «κινεζοκεντρικός».

Αν δεν εμβολιαστούν ταυτόχρονα οι πληθυσμοί υψηλότερου κινδύνου σε κάθε χώρα του κόσμου, θα είναι αδύνατον να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία και να σταθεροποιηθούν τα συστήματα δημόσιας υγείας, προειδοποίησε ακόμη ο Γκεμπρεγεσούς στην προσπάθειά του να πείσει για τα αυτονόητα. Οπως φαίνεται ωστόσο, το κοινό καλό της ανθρωπότητας σκοντάφτει σε τρικλοποδιές - όχι μόνο εξ Αμερικής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτρέψει κράτη της Ε.Ε. να παρακάμψουν την πρωτοβουλία υπό τον ΠΟΥ, επικαλούμενη ανησυχίες για το κόστος και την ταχύτητά της» έγραφε χθες το Reuters, καρφώνοντας ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό θεσμό ότι επιχειρεί να αποθαρρύνει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα COVAX! Καθώς κορυφώνεται δε η διεθνής κούρσα για ανάπτυξη περισσοτέρων των 150 εμβολίων, εκ των οποίων τουλάχιστον 20 βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους και έξι σε τελική φάση κλινικών δοκιμών, ο ΠΟΥ (αποφεύγοντας μόνιμα να κατονομάσει επιμέρους χώρες ή ενώσεις χωρών) υπογράμμισε ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν να κερδίσουν ακόμα και κράτη που κλείνουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες ούτως ώστε να καπαρώσουν μεγάλα αποθέματα για τον πληθυσμό τους.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο από τα υποψήφια εμβόλια θα είναι πετυχημένο» δήλωσε η Μαριάντζελα Σιμάο, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ. «Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα την ίδια ώρα που συνάπτετε διμερείς συμφωνίες, στοιχηματίζετε στην πραγματικότητα πάνω σε έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό υποψήφιων εμβολίων». Σε ό,τι αφορά το αμφιλεγόμενο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, ο ΠΟΥ παραμένει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων που οδήγησαν στην ανάπτυξη και αδειοδότησή του σε χρόνο-εξπρές.

Εμβόλια σε δύο φάσεις

Ο επικεφαλής του οργανισμού περιέγραψε επίσης το σχέδιο παγκόσμιου εμβολιασμού σε δύο στάδια, πάντα υπό την προϋπόθεση πως θα έχει βρεθεί ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Πέραν του ταυτόχρονου και αναλογικού διαμοιρασμού, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο πιο εκτεθειμένο 20% του πληθυσμού κάθε χώρας, το οποίο περιλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής, τους 65χρονους και άνω, καθώς και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Το δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει με βάση το επίπεδο επιδημιολογικής απειλής σε κάθε κράτος.

«Η επιδημία αλλάζει» τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, Τακέσι Κασάι. «Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλά μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε πως είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού» πρόσθεσε, προειδοποιώντας πως «οι 20χρονοι, οι 30χρονοι κι οι 40χρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί κι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς στους πιο ευάλωτους», σημείωσε ανησυχητικά.

Ειδικά οι νέοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να κατηγορούνται επειδή θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο κανονικά τη ζωή τους μεσούσης της πανδημίας, επισήμανε πάντως η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε, επαναλαμβάνοντας πως κανείς δεν είναι άτρωτος. «Βλέπουμε νεαρά άτομα να καταλήγουν στην εντατική. Νεαρά άτομα πεθαίνουν από αυτόν τον ιό» διαμήνυσε και ο νοών νοείτω.

ΕΥΡΩΠΗ
Ας... οπλιστούμε με μάσκες και υπομονή
«Η συστηματική και γενικευμένη χρήση μάσκας μαζί με αυστηρούς ελέγχους στις κοινωνικές συναθροίσεις θα μπορούσαν να σώσουν έως και 281.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου» εκτίμησε ο περιφερειακός διευθυντής του...
Ας... οπλιστούμε με μάσκες και υπομονή
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Από ΠΟΥ πάνε για το εμβόλιο;
Την διανομή του εμβολίου κατά του κορονοϊού υπόσχεται ο Ντόναλτ Τραμπ στους ψηφοφόρους του σε μια προσπάθεια να κερδίσει έδαφος για τις εκλογές.
Από ΠΟΥ πάνε για το εμβόλιο;
ΚΟΣΜΟΣ
«Πάρτε μέτρα, μην περιμένετε “μαγικό όπλο”»
Την καρδιά περιβόλι μάς έκανε πάλι ο ΠΟΥ, προειδοποιώντας χθες πως, παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις για ανάπτυξη εμβολίου ενδέχεται να μη βρεθεί ποτέ «μαγικό όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας.
«Πάρτε μέτρα, μην περιμένετε “μαγικό όπλο”»
ΚΟΣΜΟΣ
Αργεί ακόμα η άσπρη ημέρα...
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς προειδοποίησε ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να επιταχύνεται και οι επιπτώσεις της θα γίνονται αισθητές για δεκαετίες ακόμη.
Αργεί ακόμα η άσπρη ημέρα...
ΚΟΣΜΟΣ
ΠΟΥ: Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτικό έλεγχο της πανδημίας
Μέσα στο 2021 διαβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι θα κατορθώσει ο κόσμος να ελέγξει την πανδημία, πράγμα που αναμένεται να γίνει προοδευτικά. 
ΠΟΥ: Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτικό έλεγχο της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας