Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θεσμικά ρατσιστική» οργάνωση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε 1.000 πρώην και νυν μέλη

Η δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι αξιέπαινη, ωστόσο στα κεντρικά γραφεία το εργασιακό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά κακοποιητικό και εκδικητικό

«Θεσμικά ρατσιστική» οργάνωση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε 1.000 πρώην και νυν μέλη

  • A-
  • A+

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» είναι θεσμικά ρατσιστική, ενισχύει την αποικιοκρατία και την λευκή υπεροχή στο ανθρωπιστικό της έργο, σύμφωνα με εσωτερική δήλωση που υπέγραψαν 1.000 νυν και πρώην μέλη του προσωπικού, μεταδίδει σε σημερινό του ρεπορτάζ ο Guardian.

Η δήλωση - κόλαφος κατηγορεί την οργάνωση ότι δεν αναγνωρίζει την έκταση του ρατσισμού που διαιωνίζεται από τις πολιτικές της, τις πρακτικές πρόσληψης, την κουλτούρα στο χώρο εργασίας και τα προγράμματα «απανθρωποποίησης» που διευθύνει εργατικό δυναμικό μιας «προνομιούχας λευκής μειονότητας».

Απευθυνόμενο σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη και συναδέλφους, η επιστολή ζητά μια ανεξάρτητη έρευνα για τον ρατσισμό εντός της οργάνωσης και για επείγουσα μεταρρύθμιση προκειμένου να εξαλειφθούν τα κατάλοιπα από «δεκαετίες εξουσίας και πατερναλισμού».

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον Javid Abdelmoneim, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης στη Βρετανία, την Agnes Musonda, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου στη Νότια Αφρική και τον Florian Westphal, διευθύνοντα σύμβουλο των ΓΧΣ Γερμανίας.

Ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των ΓΧΣ, χαιρέτισε τη δήλωση ως «καταλύτη» για να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μια σειρά αλλαγών που έχουν ήδη προγραμματιστεί στον οργανισμό.

Η δήλωση έρχεται εξάλλου μετά την έντονη εσωτερική συζήτηση για τον ρατσισμό και το κίνημα Black Lives Matter. Ορισμένοι εργαζόμενοι ήταν οργισμένοι με μια πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΓΧΣ της Ιταλίας, που πρότειναν ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τον όρο «ρατσισμός» και ότι «όλοι, ξεκινώντας από τους ΓΧΣ», θα πρέπει να λένε ότι όλες οι ζωές έχουν σημασία.

Οι ΓΧΣ, ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στον κόσμο, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1999, παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν ανάγκη από φτωχότερες χώρες και ζώνες συγκρούσεων.

Πέρυσι, απασχολούσε 65.000 υπαλλήλους, περίπου το 90% των οποίων προσλήφθηκε τοπικά. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις δραστηριότητές της διευθύνονται από Ευρωπαίους ανώτερους διευθυντές από πέντε επιχειρησιακά κέντρα στη Δυτική Ευρώπη, με μόνο ένα, το οποίο άνοιξε πέρυσι στη Σενεγάλη, να βρίσκεται στον παγκόσμιο νότο.

Η Shaista Aziz, πρώην εργαζόμενη των ΓΧΣ και συνιδρύτρια της ΜΚΟ Safe Space, μιας διατομεακής φεμινιστικής πλατφόρμας τονίζει ότι έχει καθυστερήσει πολύ αυτή η στιγμή του απολογισμού. «Το πραγματικό έργο που πρέπει να γίνει είναι η διάλυση των δομών εξουσίας που προκαλούν κακό και αυτό το έργο πολύ λίγοι άνθρωποι θέλουν πραγματικά να το κάνουν».

Η Πάντμα Πρίγια, πρώην μάνατζερ επικοινωνίας για τους ΓΧΣ στο Δελχί, που έφυγε το 2018, δήλωσε ότι ο ρατσισμός ήταν «πραγματικότητα για ανθρώπους σαν εμένα κάθε μέρα». «Υπήρχε μια συνεχής αίσθηση ότι χρειάζονται το εθνικό προσωπικό για να προχωράνε τα πράγματα, αλλά διαφορετικά «είμαστε καλύτερα από αυτούς». Ήταν κουραστικό», πρόσθεσε. 

Οι προσωπικές μαρτυρίες εκείνων που υπογράφουν τη δήλωση έδειξαν την έκταση του προβλήματος. «Το να προσπαθείς να στηρίξεις ένα μέλος του εθνικού προσωπικού να κάνει αίτηση [για μια δουλειά] ως μέλος του διεθνούς προσωπικού είναι η πιο κουραστική, άδικη και απογοητευτική διαδικασία που έχω περάσει ποτέ», δήλωσε ένας υπάλληλος.

Υπήρχε μια «σχεδόν ασφυκτική» νοοτροπία περί λευκών σωτήρων, είπε άλλος, ενώ άλλοι παραπονέθηκαν για πολιτικές πρόσληψης που «ώθησαν προσωπικό με 10 ή 20 χρόνια εμπειρίας να επιβλέποντα από νέους πτυχιούχους».

Ο κ. Χρήστου δήλωσε: «Το βλέπω ως ευκαιρία που έχει προκύψει μέσα από ένα τραγικό γεγονός που πυροδότησε οργή και συζήτηση στο κίνημά μας».

«Προτεραιότητά μας είναι να μετατοπίσουμε τη λήψη αποφάσεων πιο κοντά στο πού βρίσκονται οι ανάγκες και να εμπλέξουμε τους ασθενείς και την κοινότητα στο σχεδιασμό στρατηγικών παρέμβασης. Να συρρικνωθεί η δύναμη λήψης αποφάσεων της Ευρώπης και να αναδιανεμηθεί στον υπόλοιπο κόσμο», συμπλήρωσε ο κ. Χρήστου.

Πολλά από τα σημεία δράσης που αναφέρονται στη δήλωση, η οποία εστάλη στις 29 Ιουνίου, είχαν συμφωνηθεί σε συνάντηση προσωπικού μία εβδομάδα προτού φύγει η επιστολή, είπε ακόμα.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, ο ίδιος αναγνώρισε ότι μια αναθεώρηση των πολιτικών διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού το 2017 για την αντιμετώπιση της «αθέμιτης και διακριτικής» δομής των αμοιβών δεν πήγε αρκετά σε βάθος. «Τώρα το εξετάζουμε», είπε.

Κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των συντονιστών των διεθνών προγραμμάτων των ΓΧΣ από τον παγκόσμιο νότο αυξήθηκε από 24% σε 46%, είπε.

«Στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις ήταν ακόμα άνθρωποι, δυστυχώς, από τον παγκόσμιο βορρά», είπε. «Αυτό είναι ένα άλλο πράγμα που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρήστου είπε ακόμα ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια αναθεώρηση των αμοιβών του προσωπικού.

Μια προσπάθεια αντιμετώπισης του ρατσισμού εντός της οργάνωσης πριν από τρία χρόνια απέτυχε όταν η διεθνής γενική συνέλευση της αποφάσισε να μην εγκρίνει πρόταση των ΓΧΣ των ΗΠΑ κατά του ρατσισμού, της προκατάληψης και των προνομίων.

Ο Avril Benoît, εκτελεστικός διευθυντής των MSF στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι κατά μεγάλο μέρος η συζήτηση πυροδοτήθηκε εκ νέου τώρα λόγω του περιστατικού με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τη βαρβαρότητα ενός αστυνομικού. «Πολλοί από εμάς που είμαστε λευκοί εκτιμούμε ότι η αστυνομική βία είναι μόνο η κορυφή μιας πυραμίδας καταπίεσης».

«Όταν το συναντάς αυτό για πρώτη φορά, λες: «Δεν είμαι εγώ αυτό, είμαι ανθρωπιστής, είμαστε όλοι τόσο καλοί άνθρωποι». Αλλά αν δεις την εικόνα αυτών που βρίσκονται στα ανώτατα εκτελεστικά επίπεδα, θα βρεις την απάντησή σου. Οι καλοί άνθρωποι που μπορεί να είμαστε και οι πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει δεν είναι αρκετές», συμπληρώνει.

Η Claudia Lodesani, πρόεδρος των ΓΧΣ της Ιταλίας, ζήτησε συγγνώμη για το κακό που προκλήθηκε από τη δήλωση του ιταλικού συμβουλίου κατά της χρήσης του όρου «ρατσισμός» στις 28 Ιουνίου. «Έκτοτε γράψαμε μια νέα επιστολή για να διασαφηνίσουμε την πρόθεσή μας και να ζητήσουμε συγγνώμη για την πληγή που προκαλέσαμε σε συναδέλφους σε ολόκληρο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας ότι υποστηρίζουμε πλήρως το κίνημα Black Lives Matter και ότι, όπως και το σύνολο των ΓΧΣ, καταδικάζουμε τον ρατσισμό και κάθε διάκριση».

Το 2019, οι ΓΧΣ έλαβαν επτά επίσημα παράπονα για φυλετικές διακρίσεις, εκ των οποίων λιγότερα από πέντε επιβεβαιώθηκαν μετά από έρευνα. Η οργάνωση αναγνώρισε ότι οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και ζητήματα συμπεριφοράς, ειδικά από τοπικά προσληφθέν προσωπικό, ασθενείς και φροντιστές τους, δεν είχαν καταγραφεί πλήρως από την οργάνωση.

*Η αρχική ανάρτηση συμπληρώθηκε με το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ του Guardian, μετά από αίτημα του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η οργή δεν υποχωρεί στις ΗΠΑ: Διαδηλώσεις, παρά τις παρακρατικές μεθόδους
Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, παρά τη βίαιη καταστολή με παρακρατικές μεθόδους.
Η οργή δεν υποχωρεί στις ΗΠΑ: Διαδηλώσεις, παρά τις παρακρατικές μεθόδους
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι!
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και χρώματος συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Πόρτλαντ, ενώνοντας τις φωνές τους για 56η συνεχόμενη μέρα ενάντια στην αστυνομική βία.
Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι!
ΕΥΡΩΠΗ
Καταδίκη της Ουγγαρίας για ρατσισμό κατά τρανς πρόσφυγα
Η έλλειψη πρόσβασης διεμφυλικού Ιρανού σε διαδικασία νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου παραβίασε την ιδιωτική του ζωή, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).
Καταδίκη της Ουγγαρίας για ρατσισμό κατά τρανς πρόσφυγα
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ημέρα απεργίας κατά του συστημικού ρατσισμού και των ανισοτήτων στις ΗΠΑ
Μεταξύ των απεργών θα είναι εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων: υπάλληλοι γηροκομείων, επιστάτες, ντελιβεράδες, υπάλληλοι ταχυφαγείων, διανομείς και εργαζόμενοι στα αεροδρόμια.
Ημέρα απεργίας κατά του συστημικού ρατσισμού και των ανισοτήτων στις ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Παρακρατικές μέθοδοι κατά διαδηλωτών στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ
Έρευνα στην υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (Homeland Security) ζητά η εισαγγελία μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνουν κουκουλοφόρους και με στρατιωτική περιβολή να συλλαμβάνουν διαδηλωτές στο Πόρτλαντ.
Παρακρατικές μέθοδοι κατά διαδηλωτών στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία Φλόιντ: Σταμάτα να φωνάζεις, έλεγε ο αστυνομικός που τον έπνιγε
Αποτροπιασμό και οργή προκαλούν τα λόγια του αστυνομικού που κατηγορείται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, λίγο πριν εκείνος ξεψυχήσει.
Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία Φλόιντ: Σταμάτα να φωνάζεις, έλεγε ο αστυνομικός που τον έπνιγε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας