• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%
AP Photo/Jeff Chiu, File

25 εκατ. δολ. από Google και Amazon σε sites με συνωμοσίες για τον Covid-19

 • A-
 • A+

Τεχνολογικοί γίγαντες του διαδικτύου, μεταξύ των οποίων η Google και η Amazon, θα μοιράσουν ακούσια φέτος, μέσω των διαφημίσεών τους, περίπου 25 εκατομμύρια δολάρια σε ιστοσελίδες που παραπληροφορούν αναφορικά με την πανδημία, σύμφωνα με το Global Disinformation Index.

Στη σχετική μελέτη αναλύθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο 480 ιστότοποι στα αγγλικά, το περιεχόμενο των οποίων κυριαρχούνταν από παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19 και περιείχε διαφημίσεις . Ορισμένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν έχουν ως εξής:

 • Η Google θα διοχετεύσει περίπου 19,2 εκατομμύρια δολάρια σε ιστότοπους με παραπληροφόρηση, ενώ η Amazon 1,7 εκατομμύρια δολάρια στα διαφημιστικά έσοδα των ιστοσελίδων.
 • Η διαφημιστική εταιρεία Open X αποτελεί την πηγή 2,6 εκατ. δολ. διαφημιστικών εσόδων ιστοτόπων που διαδίδουν ψεύδη για τον νέο κορονοϊό.
 • Διαφημίσεις από οργανισμούς όπως οι Merck, Loreal, Canon και British Medical Association, εμφανίστηκαν σε σελίδες με περιεχόμενο θεωριών συνωμοσίας.
 • Διαφημίσεις για μεγάλες μάρκες χρηματοδοτούν θέματα, που πλασάρουν αποτυχημένες ή επικίνδυνες θεραπείες για τον ιό και υποβαθμίζουν τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων, εξισώνοντας εφαρμογές παρακολούθησης με την κρατική εποπτεία και διακινώντας θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες η ευθύνη για την εξάπλωση του ιού πρέπει να επιρρίπτεται στην κινεζική κυβέρνηση και την παγκόσμια ελίτ.
 • Τα ευρήματα αποκλείουν τη διαφήμιση για παραπληροφόρηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες βίντεο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότεροι.

Έτσι κι αλλιώς το GDI έκανε συντηρητικές εκτιμήσεις και προειδοποίησε ότι οι παραπάνω αριθμοί είναι πιθανότατα «η κορυφή του παγόβουνου» εκτιμώντας παράλληλα πως τα έσοδα από διαφημίσεις ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί, λόγω αφενός της μείωσης της σχετικής δαπάνης εξαιτίας της πανδημίας και αφετέρου της γενικότερης αύξησης της επισκεψιμότητας στον παγκόσμιο ιστό, επειδή περισσότεροι χρήστες αναζητούν σχετικές ειδήσεις στο διαδίκτυο.

Ακόμη, το GDI επισημαίνει πως την ώρα που κάποιες εταιρίες αποσύρουν διαφημίσεις από το Facebook, «δεν πρέπει να παραβλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα των διαφημίσεων που εμφανίζονται σε αμέτρητους ιστότοπους παραπληροφόρησης», και τονίζει την ανάγκη οι διαφημιστές να μην δώσουν εύκολα το πράσινο φως στην Google, την Amazon και άλλες εταιρίες, «σε μία περίοδο κατά την οποία χρειάζεται αυξημένος έλεγχος σχετικά με το πού εμφανίζονται οι διαφημίσεις - και ποιοι χρηματοδοτούνται».

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται την ώρα που έχει φουντώσει η συζήτηση για την αδυναμία του Facebooκ, ενός από τους κυρίαρχους παίκτες στην παγκόσμια διαφημιστική βιομηχανία -ο άλλος είναι η Google-, να μπλοκάρει από τους αλγορίθμους του τις διαφημίσεις που προωθούν τη ρητορική μίσους και τον ρατσισμό.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΣΜΟΣ
Το μποϊκοτάζ από μεγάλες εταιρείες κοστίζει δισ. στο Facebook
Πλήθος μεγάλων επιχειρήσεων μποϊκοτάρουν το Facebook αποσύροντας τις διαφημίσεις τους εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο σε ζητήματα βίας και λεκτικού μίσους.
Το μποϊκοτάζ από μεγάλες εταιρείες κοστίζει δισ. στο Facebook
MEDIA
400 εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook στις ΗΠΑ
Ως μέσο πίεσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να περιορίσει τον λόγο μίσους και ρατσισμού, οι εταιρείες αποσύρουν τις διαφημίσεις τους.
400 εταιρείες μποϊκοτάρουν το Facebook στις ΗΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάγκα και... Facebook πείθεται
Η δημοφιλής πλατφόρμα εξαναγκάστηκε να απαγορεύσει διαφημίσεις που περιγράφουν ομάδες ανθρώπων –με βάση τη φυλή, την εθνικότητα ή την κατάσταση μετανάστευσης– ως απειλή, ενώ θα καταργεί περιεχόμενο, εάν κρίνει...
Ανάγκα και... Facebook πείθεται
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μποϊκοτάζ διαφημίσεων στο Facebook
Το πρακτορείο μεταδίδει πως οι διοργανωτές ρίχνονται στην παγκόσμια μάχη προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην εταιρεία και ότι σε αυτό το πλαίσιο θα καλέσουν μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη να συμμετάσχουν στο...
Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μποϊκοτάζ διαφημίσεων στο Facebook
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
«Διαζύγιο» Viber από το Facebook λόγω της βίαιας ρητορικής
Κάθε επιχειρηματική σχέση με το Facebook διακόπτει η Rakuten Viber δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο κίνημα #StopHateForProfit που καλεί σε μποϊκοτάρισμα του εν λόγω γίγαντα της τεχνολογίας.
«Διαζύγιο» Viber από το Facebook λόγω της βίαιας ρητορικής
ΕΥΡΩΠΗ
Τρομακτικών διαστάσεων η σεξουαλική κακοποίηση στην πορτογαλική Καθολική Εκκλησία
Eκατοντάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Πορτογαλία όπου το φαινόμενο πήρε «ενδημικές διαστάσεις», όπως διαπίστωσε ανεξάρτητη επιτροπή συγκεντρώνοντας τις μαρτυρίες
Τρομακτικών διαστάσεων η σεξουαλική κακοποίηση στην πορτογαλική Καθολική Εκκλησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας