Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
© Hanohiki | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020

  • A-
  • A+

Η αποκαθήλωση ρατσιστικών αγαλμάτων και μνημείων, η αστυνομική βία στη Γαλλία, η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίο του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του Τράμπ Τζον Μπόλτον το οποίο τον εκθέτει αναφορικά με την πολιτική του, καθώς και η ανάληψη την 1η Ιουλίου της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γερμανία συνιστούν ορισμένες από τις σημαντικότερες ειδήσεις του σημερινού διεθνούς Τύπου.  

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει στον τίτλο της : «Το (άγαλμα) του Ρόουντς πρέπει να πέσει, λέει η διοίκηση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης» η οποία τάσσεται υπέρ της καμπάνιας αποκαθήλωσης του» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι το κολλέγιο το οποίο διοικεί το διάσημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης του αγάλματος του ιμπεριαλιστή αποικιοκράτη εμπόρου διαμαντιών  Σεσίλ Ρόουντς. Όπως ανακοινώθηκε από το πανεπιστήμιο θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή η οποία θα εξετάσει αναλυτικά τα αιτήματα των φοιτητών, οι οποίοι εδώ και πέντε χρόνια ζητούν την αποκαθήλωσή του.

Ο  Independent  από την πλευρά του έχει πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η εφαρμογή ιχνηλάτησης του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να μην είναι έτοιμη το χειμώνα» με τον υπεύθυνο για τη δημιουργία του, λόρδο Μπέθελ να υποστηρίζει ότι «το σύστημα δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης» και να προσθέτει ότι, ούτε τεχνικά είναι ακόμη έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία. 

Στη Γαλλία η L΄ Humanite έχει τίτλο «Αστυνομική βία. Το αληθινό πρόσωπο του Μακρονισμού» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι, «η βίαιη σύλληψη της νοσοκόμας Φαρίντα στη διάρκεια διαδήλωσης των νοσηλευτών έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων».

Για το ίδιο θέμα η Le Monde έχει τίτλο: «Διαδηλώσεις. Οι νοσηλευτές κουρασμένοι και αποκαρδιωμένοι» και στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές, νοσοκόμες και γιατροί διαδήλωσαν προχθές σε ολόκληρη τη Γαλλία ζητώντας τα όσα τους έχει υποσχεθεί στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ.  

«Η Γερμανία έχει θέσει υψηλούς στόχους για την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ που αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου», γράφει σε άρθρο με τίτλο «Μια Μόρια σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα;» η Die Zeit. Σημειώνει ότι «στις προτεραιότητες του Βερολίνου βρίσκεται η μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, όπως είχε προαναγγείλει τον Ιανουάριο ο χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Τόσο ο υπουργός, όσο και οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, ακόμα και οργανώσεις υπέρ του ασύλου, όπως η γερμανική Pro Asyl, συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα αυτό επείγει. Διαφωνούν ωστόσο στο πως ήδη η Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών έχει εκφράσει αντιρρήσεις στα σχέδια του μεγάλου συνασπισμού, στα οποία συμφώνησαν τον Φεβρουάριο συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες. Βασικό σημείο διαφωνίας της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών είναι η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία πριν από κάθε διαδικασία ασύλου θα πρέπει να γίνεται μια, όπως αποκαλείται, «προεξέταση».

Σε περίπτωση που σε αυτήν διαπιστωθεί εύκολα ότι ο αιτών δεν χρήζει προστασίας, τότε δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στην ΕΕ και θα ακολουθεί η απέλαση ή η επαναπροώθηση. Μόνο πρόσφυγες με πολλές πιθανότητες χορήγησης ασύλου θα διανέμονται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών απορρίπτει την “προεξέταση” σημειώνοντας ότι “«οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα σε μια δίκαιη διαδικασία». Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές και στα σχέδια Ζεεχόφερ για υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής όσο διαρκεί η «προεξέταση».

Στις ΗΠΑ τέλος, οι New York Times έχουν τίτλο «Το βιβλίο του Μπόλτον γράφει ότι τα αδικήματα του Τραμπ ήταν περισσότερα από αυτό της Ουκρανίας» και στο κύριο άρθρο υπογραμμίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έπρεπε να υποβληθεί σε έρευνα, όχι μόνο για την υπόθεση της ανάμιξής του στην Ουκρανία, αλλά και για μία σειρά άλλων αδικημάτων καθώς επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και τις έρευνες για εγκληματικές ενέργειες για ίδιον πολιτικό όφελος.

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
Η αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιήσουν όσα τεστ πρέπει για τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, η ανακοίνωση του κλεισίματος εργοστασίου της Bridgestone στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
Η ιστορική συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να συνιστά το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό διεθνή Τύπου ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η έκθεση-κόλαφος επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
Η νέα βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χόνγκ Κονγκ με εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία συνιστούν το κυρίαρχο θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας