Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020
© Perry Toone | Dreamstime.com

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 01.06.2020

  • A-
  • A+

Η διπλή κρίση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, δηλαδή η πανδημία και οι οργισμένες διαδηλώσεις πολιτών σε δεκάδες Πολιτείες  για την κτηνώδη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνιστούν την προεξάρχουσα είδηση της ημέρας, ενώ ένα ακόμη θέμα που ξεχωρίζει στο διεθνή Τύπο είναι οι προσπάθειες της Ευρώπης να επιστρέψει ο τουρισμός.

Η Washington Post γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Οι ΗΠΑ μπροστά σε γκρεμό καθώς οι διαδηλώσεις εντείνονται» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι διαδηλωτές βγήκαν για έκτη ημέρα στους δρόμους δεκάδων πόλεων καθώς η οργή για τον αποτρόπαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ξεχειλίζει σε μια χώρα η οποία ήδη αγωνίζεται να συνέλθει από το πλήγμα της πανδημίας. Όπως ακόμη τονίζει, οι κυβερνήτες σε 26 Πολιτείες ζήτησαν τη συνδρομή της Εθνοφρουράς καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν τηρείται, ενώ μέλη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συγκρούστηκαν με διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι συνολικά έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ισάριθμων 24ωρων όπου συνεχίζονται δυναμικά οι διαδηλώσεις.

Σε έτερο πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα γράφει ότι, η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να πείσει ότι οι διαδηλωτές είναι ριζοσπάστες αριστεροί και μάλιστα είπε ότι θα χαρακτηρίσει τους «αντιφασίστες» ως «τρομοκρατική οργάνωση». Οι New York Times από την  πλευρά τους έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο «Διπλή κρίση και αναδυόμενη οργή συνταράσσουν τις ΗΠΑ», ενώ η ισπανόφωνη αμερικανική εφημερίδα «La Opinion» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Διαδηλώσεις και χάος».      

Στη Γαλλία, η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ευρώπη θέλει να επιταχύνει την επιστροφή των τουριστών» με το σχετικό ρεπορτάζ να αναφέρει ότι ο ανταγωνισμός ωθεί τα κράτη-μέλη της Ένωσης να ξανανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν τα σύνορά τους στους ξένους επισκέπτες με στόχο την τόνωση της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού.

Στο έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο «Από τη Μινεάπολη, οι ταραχές καταλαμβάνουν το σύνολο των ΗΠΑ» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την αποτρόπαια δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, οι βίαιες διαδηλώσεις και οι ταραχές εξαπλώνονται σε 30 Πολιτείες προκαλώντας την ανάπτυξη δυνάμεων της Εθνοφρουράς. Οι υπόλοιπες γαλλικές εφημερίδες αναφέρονται αναλυτικά στο σημερινό άνοιγμα των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων.

Στη Γερμανία, η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει : «Η οργή αυτή μαίνεται στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Πυροδοτήθηκε για πρώτη φορά το 2008 όταν εκατομμύρια Αμερικανοί βυθίστηκαν σε μια οικονομική και δημοσιονομική κρίση, παρότι οι ίδιοι δεν έφεραν καμία ευθύνη και για την οποία δεν λογοδότησε ποτέ κανένας από τους υπεύθυνους τραπεζίτες και πολιτικούς. Πολιτικά εκδηλώθηκε τότε κυρίως υπό τη μορφή του υπερσυντηρητικού κινήματος Tea Party το οποίο αφανίστηκε στο μεταξύ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Όταν το 2016 έθεσε υποψηφιότητα ο Τραμπ, δεν χρειάστηκε καν να ξυπνήσει πρώτα αυτή την οργή, αλλά απλώς να την υποκινήσει. Από την οργή αυτή άντλησε το πολιτικό του κεφάλαιο. Ήταν η κινητήρια δύναμη της νίκης του. Και καθότι θέλει να κερδίσει και πάλι τις εκλογές του Νοεμβρίου, συνεχίζει να πυροδοτεί έκτοτε την οργή αυτή τόσο στους υποστηρικτές όσο και στους αντιπάλους του.  Αυτό είναι ανήθικο και άκρως επικίνδυνο για την Αμερική».

Τέλος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει «Στο πεδίο της επιδημίας ο Τραμπ αντέδρασε με καθυστέρηση για να μην βλάψει την οικονομία. Στη δε Μινεάπολη έριξε λάδι στη φωτιά, απειλώντας με τη χρήση όπλων. Σε μια τέτοια φάση οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από ένα πρόσωπο που θα ηρεμήσει και θα ενώσει τη χώρα. Η κρίση φαίνεται όμως να βγάζει από τον Τραμπ μόνο ό,τι χειρότερο. Κάνει αυτό που μπορεί καλύτερα : να πυροδοτεί την πόλωση και να διχάζει τους ανθρώπους. Στις τελευταίες εκλογές η πολιτική αυτή τον ωφέλησε. Συκοφάντησε τους Μεξικανούς και πυροδότησε την οργή εκείνων που αισθάνονταν παραμελημένοι από την πολιτική ελίτ. Μακάρι να μην κεφαλαιοποιήσει αυτή τη φορά τη στρατηγική αυτή».

ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
Η αδυναμία των βρετανικών υπηρεσιών Υγείας να πραγματοποιήσουν όσα τεστ πρέπει για τον κορονοϊό καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, η ανακοίνωση του κλεισίματος εργοστασίου της Bridgestone στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.9.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
Η ιστορική συμφωνία των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης εξακολουθεί να συνιστά το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό διεθνή Τύπου ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η έκθεση-κόλαφος επιτροπής του Βρετανικού κοινοβουλίου...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 22.07.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
Η νέα βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χόνγκ Κονγκ με εκατοντάδες συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία συνιστούν το κυρίαρχο θέμα του σημερινού διεθνούς Τύπου, ενώ άλλα...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 2.7.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
Η αποκαθήλωση ρατσιστικών αγαλμάτων και μνημείων, η αστυνομική βία στη Γαλλία, η επικείμενη κυκλοφορία του βιβλίου του πρώην συμβούλου Ασφαλείας του Τραμπ Τζον Μπόλτον, το οποίο τον εκθέτει αναφορικά με την...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 18.6.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
Το ατέρμονο δράμα που βιώνει η Υφήλιος λόγω της πανδημίας συνιστά, δυστυχώς, και σήμερα την προεξάρχουσα είδηση του διεθνούς Τύπου, ενώ άλλες παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι οι πιέσεις που ασκούνται στη...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 02.04.2020
ΚΟΣΜΟΣ
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020
Η εφιαλτική εξάπλωση του κορονοϊού που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Συστημάτων Υγείας του πλανήτη συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση του σημερινού διεθνούς Τύπου. Στη Γερμανία αρκετές εφημερίδες...
Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 1.4.2020

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας