Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ιός τράβηξε τη βρόμικη κουβέρτα στα γηροκομεία
AP PHOTO / JEAN-FRANCOIS BADIAS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ιός τράβηξε τη βρόμικη κουβέρτα στα γηροκομεία

  • A-
  • A+

Σε ένα από τα σκετς της ιταλικής ταινίας «Τα νέα τέρατα» («Ι nuovi monstri» - 1978), ο Αλμπέρτο Σόρντι οδηγεί τη μάνα του στο γηροκομείο, πιεζόμενος από τη γυναίκα του, η οποία δεν επιθυμεί την παρουσία της συμπαθέστατης κοντούλας γιαγιάς στο σπίτι.

Μην έχοντας προειδοποιήσει τη μάνα του, ενώ έχει κανονίσει τα πάντα για τη μόνιμη διαμονή της στον οίκο ευγηρίας, ο Σόρντι την αφήνει στην πόρτα του γηροκομείου και γεμάτος ενοχές και τύψεις κραυγάζει απευθυνόμενος υποτίθεται στο προσωπικό του οίκου: «Να της φερθείτε σαν να είναι βασίλισσα».

Γιατί θυμήθηκα το σκετς αυτό του Ετορε Σκόλα «μένοντας σπίτι»; Βλέποντας τις απεγνωσμένες προσπάθειες κυβερνήσεων χωρών της Ε.Ε. να κουκουλώσουν το σκάνδαλο που ξέσπασε με τους οίκους ευγηρίας και το γεγονός ότι πιάστηκαν στον ύπνο από τον κορονοϊό.

Στην αρχή της πανδημίας, δεν ήταν εύκολο να υποψιαστεί κανείς ότι σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ισπανία, θα δημιουργηθούν δραματικές καταστάσεις στα γηροκομεία, τόσο εις βάρος των ενοίκων όσο και του προσωπικού, με τις αρμόδιες αρχές να κλείνουν σκόπιμα τα μάτια.

Βέβαια, ο κοινωνικός διχασμός μεταξύ των νέων με χαμηλούς μισθούς που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας και των γερόντων που έχουν εξασφαλισμένες συντάξεις, έστω χαμηλές, έχει καλλιεργηθεί από πριν.

Στη Γαλλία π.χ. ο πρόεδρος Μακρόν το είχε πει καθαρά για να δικαιολογήσει τη «μεταρρύθμιση» στις συντάξεις και τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Λίγο-πολύ στις περίφημες στημένες συναντήσεις του με «εκπροσώπους του λαού» και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είχε διακηρύξει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στα προβλήματα των νέων σε σχέση με αυτά των ηλικιωμένων...

Το ευρωπαϊκό Ναραγιάμα

Η «Μπαλάντα του Ναραγιάμα», που αναφέρεται στην Ιαπωνία του ΧΙΧ αιώνα και στο έθιμο να αναχωρεί υποχρεωτικά όποιος συμπληρώνει τα 70 χρόνια ζωής στο βουνό Ναραγιάμα για να πεθάνει, έπιασε ρίζες και στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Το ευρωπαϊκό Ναραγιάμα είναι τα γηροκομεία, που έχουν αφεθεί στις ορέξεις του ιδιωτικού τομέα για κερδοφόρες business... Και ο κορονοϊός απλώς τράβηξε απότομα τη βρόμικη κουβέρτα.

Στην καλλιέργεια κοινωνικού διχασμού μεταξύ νέων και γερόντων, προσπάθησαν να βάλουν το λιθαράκι τους και διάφοροι «φιλόσοφοι», όπως ο Αντρέ Κομτ-Σπονβίλ και ο Μπερνάρ Ανρί-Λεβί...

Ο πρώτος (68 ετών) ήταν φίλος του Λουί Αλτουσέρ και η άποψή του έχει κάποια βαρύτητα στη Γαλλία. Χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την «εμμονή των κοινωνιών να καταστεί η υγεία ανώτερη αξία εις βάρος της ελευθερίας».

Και στηλίτευσε τις κοινωνίες που προτιμούν να θυσιάσουν το μέλλον των νέων με την ελπίδα να σώσουν τους γέρους...

Ο δεύτερος, που ζητούσε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία «να βομβαρδίσουν οι σύμμαχοι το Βελιγράδι», είναι γραφικός και δεν του δίνει πλέον κανένας σημασία, ούτε και ο Βέλγος κωμικός που του πετάει κάθε φορά μια τάρτα στη μούρη...

Το σκάνδαλο με τα γηροκομεία βγήκε σιγά σιγά στην επιφάνεια χάρη στις ανακοινώσεις των εθνικών υπηρεσιών υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Πώς είναι δυνατόν το Βέλγιο, με πληθυσμό, όπως η Ελλάδα, 11 εκατ. κατοίκων, να ανακοινώνει 8.500 νεκρούς, με αποτέλεσμα να έχει τους περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους στην Ευρώπη, ξεπερνώντας Ιταλία και Ισπανία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο;

Σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα έχει επιλέξει ένα σύστημα καταγραφής που διαφέρει από τη μέθοδο που χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι άλλες χώρες.

Αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότερες χώρες χρεώνουν στον κορονοϊό μόνο τους επιβεβαιωμένους θανάτους σε νοσοκομεία, ενώ το Βέλγιο περιλαμβάνει σε αυτούς και τους θανάτους σε γηροκομεία. Από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο Βέλγιο, το 44% σημειώθηκε σε νοσοκομεία και το 54% έλαβε χώρα σε γηροκομεία...

Με τον θόρυβο που δημιούργησε η βελγική μεθοδολογία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκαν να συμπεριλαμβάνουν στην καταγραφή τους και θανάτους από τον κορονοϊό σε γηροκομεία. Και αποκαλύφθηκε από μαρτυρίες ότι η κατάσταση σε πολλούς οίκους ευγηρίας είναι «άθλια».

Η έλλειψη υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια κ.λπ.) είναι το δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο στις χώρες της Ε.Ε. Στην αρχή της πανδημίας, οι αρμόδιες εθνικές αρχές, για να κρύψουν τη γύμνια τους, βομβάρδισαν τους πολίτες με την άποψη ότι η χρήση μασκών και γαντιών δεν είναι απαραίτητη.

Τραστ και κομπίνες

Λίγες μέρες, όμως, πριν από την επικράτηση της οικονομίας έναντι της υγείας και την έναρξη σταδιακά της άρσης των περιορισμών, οι ίδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι η χρήση μασκών και γαντιών είναι απαραίτητη και συνεπώς υποχρεωτική στις μετακινήσεις. Παράλληλα, υποσχέθηκαν μεγάλο αριθμό παραγγελιών υγειονομικού υλικού...

Πίσω από την όλη ιστορία φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη βρόμα... Κομπίνες εταιρειών, δημιουργία τραστ μεταξύ μεγαλοκαταστημάτων (βροχή οι καταγγελίες για απόκρυψη προϊόντων τα οποία επιπλέον είναι ελαττωματικά και για συμφωνίες καθορισμού τιμών).

Και η Ε.Ε. πού είναι σε όλα αυτά; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απλώς προσπαθεί να συντονίσει τα κράτη-μέλη και κάνει εράνους με σκοπό να μαζέψει λεφτά για το πολυπόθητο εμβόλιο. Ανακοίνωσε δεσμεύσεις από δωρητές (βασιλιάδες, πρίγκιπες, Μαντόνα, Μπιλ Γκέιτς), ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Οι ΗΠΑ του προέδρου Τραμπ σνόμπαραν την εκδήλωση. Να δούμε ποιο θα είναι το πραγματικό ποσό που θα προκύψει από τις δεσμεύσεις.

Γιατί αν επαναληφθεί αυτό που έγινε με την Παναγία των Παρισίων (πολλοί «δωρητές» έμειναν στις δεσμεύσεις-υποσχέσεις για να διαφημιστούν), η υπόθεση θα καταλήξει σε φιάσκο...


 

ΕΥΡΩΠΗ
Αμείλικτα ερωτήματα για Μπόρις Τζόνσον
Το βαρύτατο πλήγμα που υφίσταται το Ηνωμένο Βασίλειο από τον κορονοϊό εγείρει δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση προς τον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα γηροκομεία που εγκαταλείφθηκαν.
Αμείλικτα ερωτήματα για Μπόρις Τζόνσον
ΕΥΡΩΠΗ
Πάνω από 12.000 νεκροί σε γηροκομεία Αγγλίας και Ουαλίας μέσα σε δύο μήνες
Αποκαλυπτικά για το εύρος του πλήγματος της πανδημίας στους οίκους ευγηρίας είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση για την Αγγλία και την Ουαλία, καθώς σε αυτά τα ιδρύματα έχουν...
Πάνω από 12.000 νεκροί σε γηροκομεία Αγγλίας και Ουαλίας μέσα σε δύο μήνες
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγλος... βαριά ασθενής
Το αλαζονικά αισιόδοξο αφήγημα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για «πετυχημένη» αντιμετώπιση της πανδημίας καταρρέει παταγωδώς μέρα-μέρα, κατ’ αρχάς υπό το ασήκωτο βάρος των θανάτων-ρεκόρ.
Αγγλος... βαριά ασθενής
ΕΥΡΩΠΗ
Ο κύκλος των χαμένων πολιτών
Επαληθεύονται δυστυχώς οι κατάμαυρες εκτιμήσεις πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει να συγκαταλέγεται στις πιο φονικά πληγείσες χώρες της Ευρώπης από τον νέο κορονοϊό,
Ο κύκλος των χαμένων πολιτών
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις τώρα... θυμήθηκε την κοινωνία
Επέστρεψε στα καθήκοντά του ο Βρετανός πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος τη συνέχιση των σκληρών περιοριστικών μέτρων που έλαβε με εγκληματική καθυστέρηση όμως μίλησε για «προφανή επιτυχία».
Ο Μπόρις τώρα... θυμήθηκε την κοινωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Νομικές... κοκορομαχίες
Σε κοκορομαχία μεταξύ Βελγίου και Ολλανδίας εξελίσσεται το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil αυγά, το οποίο παίρνει διαστάσεις, δεδομένου ότι έγινε γνωστό πως οι Ολλανδοί γνώριζαν από τον...
Νομικές... κοκορομαχίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας