Παγκόσμια Ημέρα της Γης σήμερα και η εικόνα σε πολλές μεγαλουπόλεις είναι τελείως διαφορετική απ' ό,τι θα ανέμενε κανείς.
Ένα απροσδόκητο μεγάλο πείραμα αλλάζει τη Γη τελευταία. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη καλούνται να μείνουν μέσα στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο αέρας έχει καθαρίσει εντυπωσιακά, αν και προσωρινά.
Το νέφος σταμάτησε να πνίγει το Νέο Δελχί, μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο και η Ινδία έχει πια θέα σε αξιοθέατα, ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες.
Η μόλυνση από το διοξείδιο του αζώτου στις βορειοανατολικές ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 30%, ενώ στη Ρώμη τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Έτσι, μπορεί κανείς να δει πιο εύκολα τα αστέρια στον ουρανό.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι άνθρωποι πια αναφέρουν πως βλέπουν ζώα και είδη της άγριας ζωής σε μέρη που ποτέ δεν συνήθιζαν.
Τα κογιότ βγήκαν στους δρόμους του Σικάγο και κοντά στη χαρακτηριστική γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο.
Στη Χιλή πούμα εθεάθησαν στους δρόμους του Σαντιάγο, ενώ κατσίκες κυκλοφορούν στο κέντρο πόλεων στην Ουαλία.
Στην Ινδία δε πεινασμένες μαϊμούδες δεν διστάζουν να μπουν σε σπίτια και ανοίγουν ψυγεία σε αναζήτηση τροφής.
Στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, η αστυνομία μοιράστηκε ένα βίντεο με ένα καγκουρό που περνούσε γύρω από ένα άδειο κέντρο της πόλης, ενώ μια αγέλη τσακαλιών κατέλαβε ένα αστικό πάρκο στο Τελ Αβίβ.
«Μας δίνει αυτήν την εξαιρετική εικόνα για το πόσο χάος προκαλούμε εμείς οι άνθρωποι στον όμορφο πλανήτη μας», λέει ο επιστήμονας Stuart Pimm του Πανεπιστημίου Duke. «Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δούμε μαγικά πόσο καλύτερα μπορεί να είναι», τονίζει.
Οι ερευνητές καταγράφουν δραματικές πτώσεις σε παραδοσιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου, η αιθαλομίχλη και μικροσκοπικά σωματίδια. Αυτοί οι τύποι ρύπανσης σκοτώνουν έως και 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Επιπτώσεων Υγείας, Νταν Γκρινμπάουμ.
Ο αέρας από τη Βοστόνη έως την Ουάσιγκτον είναι πιο καθαρός από τότε που ένας δορυφόρος της NASA, άρχισε να μετρά τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, το 2005, παρατηρεί ο Μπάρι Λέφερ της NASA.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα πέντε χρόνια, η ατμοσφαιρική ρύπανση τον Μάρτιο έπεσε κατά 46% στο Παρίσι, κατά 38% στο Σίδνεϊ, κατά 29% στο Λος Άντζελες και κατά 26% στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δείχνουν τα στοιχεία της NASA.
Όπως υπογραμμίζει ο Λέφερ, «παίρνουμε μια ιδέα του τι θα μπορούσε να συμβεί αν στρεφόμασταν σε αυτοκίνητα που δεν ρυπαίνουν».
Η πιο καθαρή ατμόσφαιρα είναι περισσότερο ορατή στην Ινδία και στην Κίνα. Χαρακτηριστικό ότι στις 3 Απριλίου οι κάτοικοι της Jalandhar, μιας πόλης στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, ξύπνησαν με μια θέα που κανείς δεν είχε δει εδώ και δεκαετίες: τις χιονισμένες βουνοκορφές των Ιμαλαΐων, σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων.