- Περισσότεροι από 120.000 οι νεκροί από την πανδημία με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.
- Έκκληση Κομισιόν για συντονισμό. Ποιες χώρες ετοιμάζονται για χαλάρωση της καραντίνας.
- ΠΟΥ: Τουλάχιστον μετά από έναν χρόνο το εμβόλιο για τον Covid-19.
- Κορυφώνεται η πανδημία στις ΗΠΑ που μετρούν περισσότερα από 23.000 θύματα.
- Φόβοι για 15% περισσότερους νεκρούς απ; ότι στις επίσημες καταγραφές στη Βρετανία.
- Μπροστά στο φάσμα ύφεσης έως και 9% η Γαλλία.
- Οι Βρυξέλλες ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για τα ομόλογα.
- Το ΔΝΤ ενεργοποιεί το Ταμείο Καταστροφών και ετοιμάζεται να δώσει άμεσα βοήθεια σε 25 χώρες.
- 'Εσπασε το φράγμα των 100 νεκρών και η χώρα μας.
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό.
Οι ΗΠΑ ερευνούν τις φήμες περί δημιουργημένου σε εργαστήριο ιού
Τηλεδιάσκεψη της G7 για συντονισμό έναντι της πανδημίας
Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της G7, προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στην πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προεδρεύει της G7 φέτος, αναγκάστηκε να ακυρώσει την ετήσια σύνοδό της, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει τον Ιούνιο στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ. Στην G7 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γερμανία, χώρες που έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία.
«Με τη συνεργασία, η G7 ακολουθεί μια συνολική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης σε πολλαπλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της οικονομίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας, και της επιστήμης και τεχνολογίας», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι.
Οι επτά ηγέτες είχαν συνεδριάσει ξανά με βιντεοδιάσκεψη στις 16 Μαρτίου.
Γκουτέρες: «Επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης»
Η πανδημία της Covid-19 προκαλεί μια «επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα βίντεο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις χωρών ή μέσων ενημέρωσης.
Όπως είπε, ενώ η στιγμή πρέπει να είναι για «επιστήμη και αλληλεγγύη», «επιβλαβείς» αποκαλούμενες ιατρικές συμβουλές και «ψέματα εξαπλώνονται», «θεωρίες συνωμοσίας μολύνουν το διαδίκτυο» και «το μίσος γίνεται ιογενές (viral), στιγματίζοντας και δυσφημίζοντας ανθρώπους, ομάδες».
Κάλεσε τον κόσμο «να ενωθεί ενάντια σε αυτήν την ασθένεια», σημειώνοντας «το εμβόλιο είναι η εμπιστοσύνη» και ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη.
Μάλιστα, χαιρέτισε «τους δημοσιογράφους και εκείνους που επαληθεύουν τα γεγονότα στο βουνό των παραπλανητικών ιστοριών και δημοσιευμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και κάλεσε τις μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «να κάνουν περισσότερα για να εξαλείψουν το μίσος και τους επιβλαβείς ισχυρισμούς για την Covid-19», είπε.
«Μαζί, ας απορρίψουμε τα ψέματα και τις ανοησίες» προκειμένου να «χτίσουμε έναν υγιέστερο, πιο δίκαιο, και ανθεκτικό κόσμο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Εύθραυστες οι τράπεζες στην πανδημία
Η έξαρση του νέου κορονοϊού αποκάλυψε «ρωγμές» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τράπεζες πιθανόν θα υποστούν ζημιές - τόσο από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει όσο και από την μείωση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στην αγορά - που θα δοκιμάσουν τα αποθεματικά τους, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σημάδια περιορισμού της πανδημίας στη Γαλλία
Άλλους 541 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο (στα νοσοκομεία) ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 10.129 και αν προστεθούν σε αυτούς και οι 5.600 θάνατοι στους οίκους ευγηρίας ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τους 15.000. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έφτασαν τα 103.573. Από τους ασθενείς οι 6.730 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής (+275 από χθες). 28.805 είναι αυτοί που νοσηλεύτηκαν, θεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία.
«Η πανδημία είναι ακόμα ενεργή» είπε ο Γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλομόν, αλλά «τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε επιβράδυνση του αριθμούν των εισαγωγών στα νοσοκομεία και μια μικρή μείωση αυτών που χρειάζονται εισαγωγή σε θάλαμο εντατικής θεραπείας. Χάρη στα μέτρα, περιορίσαμε και τη μετάδοση του ιού».
Επίσης μίλησε για τη σοβαρή πιθανότητα άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα να πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και μετά την 11η Μαΐου.
107 νεκροί σε 24 ώρες στην Τουρκία
Ξεπέρασε τους 1.400 ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία καθώς 107 άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη γειτονική μας χώρα έφτασαν τις 65.111 εκ των οποίων 4.062 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας.
Τι δουλειά έχουν τόσοι πολιτικοί στριμωγμένοι σε ένα ασανσέρ;
Η φωτογραφία που τράβηξε ο δημοσιογράφος Bodo Weissenborn κάνει σήμερα το γύρο του διαδικτύου: είναι κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί- μεταξύ άλλων ο υπουργός υγείας Γενς Σπαν, ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο πρωθυπουργός της Έσσης, Βόλκερ Μπουφιέ- συνολικά 10 άτομα που παραβιάζουν σαφέστατα τους κανόνες των αποστάσεων μεταξύ τους και στριμώχνονται σε ασανσέρ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Gießen, βόρεια της Φρανκφούρτης.
Ο υπουργός Υγείας, που δίνει κάθε μέρα συμβουλές στους συμπολίτες του να τηρούν τις αποστάσεις αναγκάστηκε να απαντήσει μέσω Twitter: «Θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει και καλύτερα. Κρατάτε τις αποστάσεις ακόμα κι εάν φοράτε μάσκα. Και την επόμενη φορά πηγαίνετε με τις σκάλες».
Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων, αύξηση των νεκρών
Ο ημερήσιος απολογισμός στη γειτονική μας χώρα έδειξε μικρή μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 (-181) όμως δυστυχώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε και πάλι (+36). Ελαφρά μείωση των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική.
Ιταλία: Ακριβά πλήρωσε τη βόλτα με τη χελώνα της
Μπορεί η βόλτα του σκύλου να επιτρέπεται στην Ιταλία στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων περιορισμού που ισχύουν ακόμα, αλλά και ο νόμος φαίνεται ότι κάνει διακρίσεις, όπως διαπίστωσε μια γυναίκα στη Ρώμη, που πιάστηκε στα πράσα κοντά στο σπίτι της, ενώ είχε βγάλει βόλτα την χελώνα της!
Όπως ανέφερε η αστυνομία, η 60χρονη «δεν μπορούσε να αιτιολογήσει την έξοδο από το σπίτι της» και κατόπιν αυτού κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 400 ευρώ.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπορεί η χελώνα «να ήταν μεγάλη σαν πίτσα», αλλά δεν φορούσε λουρί.
40% μείωση στα ενοίκια των φοιτητών
Με αρκετή καθυστέρηση, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Άρση των μέτρων εξετάζει η Δανία
Σχέδιο για να θέσει σε επαναλειτουργία την κοινωνία συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς ο αριθμός των νοσηλειών, που σχετίζονται με τον κορονοϊό, συνεχίζει να καταγράφει πτώση, προανήγγειλε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησή της.
Μερικές προτάσεις για οικογενειακές πολιτιστικές διεξόδους, που συνιστούμε και σας προτρέπουμε να μην τις χάσετε.
101 οι θάνατοι στην Ελλάδα – 76 διασωληνωμένοι
Σε 2.170 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, έπειτα από τα 25 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε σήμερα (Μ. Τρίτη) ο εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αττική, ενώ 76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο Σωτ. Τσιόδρας ανέφερε πως το τελευταίο 24ωρο δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 101.
Έσπασε το φράγμα των 1.000 νεκρών η Σουηδία
Ο COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.033 ανθρώπων στη Σουηδία από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 11.445, στη σκανδιναβική χώρα των 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία δεν έχει υιοθετήσει αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Χωρίς φρένο η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε 778 νέα θύματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά στο ΗΒ έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία 12.107 άνθρωποι.
Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει, φθάνουν πλέον τους 90.000.
Kατά τη διάρκεια της ημέρας τα στοιχεία μπορεί να μεταβληθούν καθώς χτες ηταν αργία στη Βρετανία και ακόμα δεν έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία προς το Εθνικό σύστημα Υγείας (NHS).
Ένα μήνα ακόμα το lockdown στη Ρουμανία
Η Ρουμανία παρατείνει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για έναν ακόμη μήνα, καθώς η υγειονομική κρίση στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν αναμένεται να κορυφωθεί πριν το πέρας του Ορθόδοξου Πάσχα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πράξεις αλληλεγγύης
H «Αλληλεγγύη για Όλους» και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Αθήνας παρέδωσαν είδη διατροφής στη δομή αλληλεγγύης Ερέτριας.
«Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, τα φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης αυξάνονται δραματικά και η αντιμετώπιση τους κρίνεται απαραίτητη» το μήνυμα της οργάνωσης.
Γαλλικό Πρακτορείο: Ο απολογισμός της πανδημίας της covid-19 σε όλο τον κόσμο
Τα νεότερα στοιχεία του για την εξέλιξη της πανδημίας έδωσε στη δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Συνολικά καταγράφονται 120.013 θάνατοι, εκ των οποίων 81.474 στην Ευρώπη, την ήπειρο που έχει πληγεί περισσότερο.
Περισσότερα από 1.923.390 κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωσθεί επίσημα σε 193 χώρες και περιοχές από την έναρξη της επιδημίας. Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά πάρα ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών διενεργούν τεστ μόνο στα περιστατικά που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Από αυτούς τους ανθρώπους που μολύνθηκαν, τουλάχιστον 411.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν θεραπευθεί.
Η πλέον πληγείσα χώρα είναι οι ΗΠΑ τόσο από πλευράς θανάτων όσο και κρουσμάτων, με 23.649 νεκρούς για 582.594 κρούσματα. Τουλάχιστον 44.308 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Ιταλία με 20.465 θανάτους σε σύνολο 159.516 κρουσμάτων, η Ισπανία με 18.056 θανάτους (172.541 κρούσματα), η Γαλλία με 14.967 θανάτους (136.779 κρούσματα) και η Βρετανία με 11.329 θανάτους (88.621 κρούσματα).
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει καταμετρήσει επισήμως 82.249 κρούσματα (89 νέα από χθες μέχρι σήμερα), εκ των οποίων 3.341 θανάτους, ενώ 77.738 άνθρωποι έχουν θεραπευθεί.
Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδας 81.474 θανάτους σε σύνολο 973.087 κρουσμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς 24.482 θανάτους (608.274 κρούσματα), η Ασία 5.136 θανάτους (144.057 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 5.018 θανάτους (105.246 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 2.991 θανάτους (69.749 κρούσματα), η Αφρική 835 θανάτους (15.376 κρούσματα) και η Ωκεανία 77 θανάτους.
Ο απολογισμός αυτός καταρτίσθηκε με βάση στοιχεία που συνέλεξαν τα κατά τόπους γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Έκκληση Κομισιόν για συντονισμό στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να συντονιστούν τη στιγμή που ξεκινούν να χαλαρώνουν ελαφρώς τα μέτρα απαγόρευσης, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία συνεργασίας θα φέρει νέα έξαρση του κορονοϊού.
Αρκετά κράτη έχουν ανακοινώσει σχέδια ή έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν τους περιορισμούς με την Κομισιόν να εμμένει στο αίτημα για κοινή προσέγγιση επί του θέματος.
Οι Βρυξέλλες, πάντως, δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν μέτρα υγείας στους «27» και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να εκδώσουν ένα ανακοινωθέν, το οποίο αναμένεται εντός της εβδομάδας.
Προάγγελος κρατικοποιήσεων στην Πορτογαλία από τον Αντόνιο Κόστα
Η χώρα ίσως αναγκαστεί να επαναφέρει υπό κρατικό έλεγχο την αεροπορική εταιρεία TAP, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η TAP είχε μερικώς ιδιωτικοποιηθεί το 2015 με το κράτος να κατέχει ακόμη το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να κρατικοποιήσουμε την TAP ή άλλες εταιρείες που είναι κρίσιμες για τη χώρα. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να τις χάσουμε» δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.
Τον περασμένο μήνα η TAP ανακοίνωσε ότι θα απολύσει προσωρινά το 90% των εργαζομένων της εξαιτίας της κρίσης που οδήγησε στην κατάρρευση των υπηρεσιών ταξιδίων.
Εργαζόμενοι δανεικοί και αναλώσιμοι: Ο ΣΕΒ οραματίζεται «τράπεζες ανθρώπινου δυναμικού»
Η τελευταία πρόταση του ΣΕΒ, είναι από αυτά τα κείμενα που όσο και όσες φορές κι αν το διαβάζεις, δεν μπορείς να πιστέψεις αυτά που βλέπουν τα μάτια σου. Δυστυχώς όμως τα μάτια βλέπουν σωστά όχι μόνο τις λέξεις αλλά και όσα βρίσκονται πίσω από τις γραμμές.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.
Πέτσας: Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για το Πάσχα
Ακόμη μία προειδοποίηση έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προς τους πολίτες με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα.
Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε μέσω του Open ότι το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων, για να γιορτάσουμε μαζί».
«Ας γιορτάσουμε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη νίκη κατά του κορονοϊού και ας γιορτάσουμε του χρόνου το Πάσχα, όλοι μαζί, όπως προβλέπει η παράδοση και η θρησκεία μας. Ελέγχονται παλιές και νέες εθνικές οδοί, παράδρομοι, σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, λιμάνια, αεροδρόμια» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησιές θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες. Γι’ αυτό αποδοκιμάζουμε περιστατικά όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σε δύο εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα. Παραβλέπουν τις συστάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τους νόμους που υπαγόρευσαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και το κοινό καλό, οι έκτακτες σημερινές περιστάσεις. Κρατάμε την Πίστη μέσα μας και αποφεύγουμε το συγχρωτισμό».
Μικρή αύξηση νεκρών στην Ισπανία
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 567 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος από τους 517 που είχαν καταγραφεί χθες.
Στο σύνολο οι νεκροί στην Ισπανία είναι 18.056 με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τις 172.541 (3.045 περισσότερα από χθες).
Την ίδια στιγμή στη χώρα από σήμερα ξεκινά μικρή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να τονωθεί η οικονομία.
Ανάμεσα στους τομείς που ανοίγουν ξανά είναι οι κατασκευές, η βαριά βιομηχανία, οι υπηρεσίες καθαρισμού και ασφάλειας, τα διόδια, οι καθαρίστριες και οι επισκευές.
Η βασικές εργοδοτικές οργανώσεις, όμως, διαμαρτύρονται πως δεν υπάρχουν αρκετά προστατευτικά υλικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια.
Αυτό δεν σημαίνει πως η Ισπανία σηκώνει την καραντίνα, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο να συμβεί πριν από τις 26 Απριλίου.
15% περισσότεροι οι θάνατοι στη Βρετανία;
Ο αριθμός των νεκρών στη Βρετανία ενδέχεται να είναι περίπου 15% μεγαλύτερος από τα καθημερινά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που συμπεριλαμβάνουν και άλλους θανάτους.
Η Εθνική Στατιστική Αρχή αναφέρει ότι 6.235 άνθρωποι πέθαναν στην Αγγλία και την Ουαλία έως τις 3 Απριλίου με αναφορές στον COVID-19 στα πιστοποιητικά θανάτου.
«Παρατηρώντας τα στοιχεία για την Αγγλία βλέπουμε ένα ποσοστό 15% υψηλότερο από τους αριθμούς που δίνει το NHS καθώς συμπεριλαμβάνονται και θάνατοι που προήλθαν από ύποπτα κρούσματα» δηλώνει ο στατιστικολόγος Νικ Στράιπ.
Σε αντίθεση με τα καθημερινά στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση και καταγράφουν θανάτους μόνο σε νοσοκομεία, αυτοί οι αριθμοί συμπεριλαμβάνουν θανάτους στην κοινότητα και σε οίκους ευγηρίας.
Εν τω μεταξύ, περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν υποβάλει αίτηση για επιδόματα πρόνοιας από την έναρξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη γραμματέα Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Τερέζ Κόφι η κοινωνική ασφάλεια στη χώρα δουλεύει κανονικά και όλοι οι αιτούντες θα λάβουν τις απαιτούμενες παροχές.
Η Amazon απέλυσε δύο εργαζόμενους επειδή κατήγγειλαν τις εργασιακές συνθήκες
Ο αμερικανικός κολοσσός έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής εδώ και αρκετές ημέρες για τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να δουλεύουν εργαζόμενοί τους εν μέσω πανδημίας.
Τώρα η Amazon, όπως μεταδίδει το Reuters, φαίνεται πως άδραξε την ευκαιρία να… αντεπιτεθεί.
Η εταιρεία απέλυσε δύο εργαζόμενους με την αιτιολογία ότι «παραβίασαν επανειλημμένα τον εσωτερικό κανονισμό».
Οι Έμιλι Κάνινγκχαμ και Μάρεν Κόστα εργάζονταν ως σχεδιαστές στο Σιάτλ, όμως αυτές δεν είναι οι μοναδικές απολύσεις, καθώς η Amazon, πριν από μερικές εβδομάδες, απέλυσε τον Κρίστιαν Σμολς, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
Η Amazon, πάντως, επισημαίνει ότι στηρίζει «το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου να ασκεί κριτική στις συνθήκες εργασίας, αλλά αυτό δεν έρχεται με λευκή επιταγή ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας».
Η πανδημία φέρνει καθυστερήσεις στην εκλογή ηγεσίας του CDU
Πιθανότατα η εκλογή νέου ηγέτη θα μεταφερθεί προς το επόμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβρη.
Η Ανεγκρέτ Καρενμπάουερ ανέφερε σχετικά «έχω την εντύπωση ότι όσο πιο κοντά είμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη να κάνουμε έκτακτο συνέδριο τόσο κοντά στο τακτικό. Ελπίζουμε η κατάσταση να εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το συνέδριο κανονικά τον Δεκέμβριο στη Στουτγκάρδη».
Περιορισμούς κίνησης στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας προτείνει ο Πελετίδης
Έγγραφο προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη απέστειλε ο Κώστας Πελετίδης με το οποίο εισηγείται περιορισμό της κίνησης πολιτών στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος αναφέρει τα εξής:
Στο εναπομείναν ανοικτό τμήμα της παραλιακής ζώνης, μετά το κλείσιμο της περιοχής του έλους της Αγυιάς, αυξήθηκε ο συνωστισμός των πολιτών (όλων των ηλικιών) τις τελευταίες ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού covid-19 και να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, εισηγούμαστε τον περιορισμό κίνησης πολιτών από τη βόρεια πύλη του λιμανιού έως την περιοχή πλαζ στην οδό Κανελλοπούλου. Ο περιορισμός προτείνεται να ισχύει από τις 15:00 μετά το μεσημέρι έως τις 08:00 το πρωί της επομένης τις καθημερινές, καθώς και όλο το 24ωρο για τα Σάββατα και τις Κυριακές.
Εισηγούμαστε τα ανωτέρω μέτρα να ισχύσουν άμεσα και παρακαλούμε όπως διαβιβάσετε την πρόθεση της δημοτικής αρχής στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για σχετική απόφαση.
Υπενθυμίζεται, ότι από τις 4 Απριλίου ισχύει ο περιορισμός της κίνησης των πολιτών στο νότιο πάρκο της Πάτρας και στην περιοχή της πλαζ της Αγυιάς.
Η Γαλλία αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά
Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση γύρω στο 9% το 2020 και δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ, αριθμοί που εάν επαληθευτούν θα αποτελέσουν τις χειρότερες επιδόσεις της χώρας κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
«Κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα περιοριστικών μέτρων... επιδεινώνει τα δημοσιονομικά, είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ζεράλντ Νταρμανίν μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Μακρόν ότι οι περιορισμοί παρατείνονται για περίπου ένα μήνα ακόμα.
Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, όταν ρωτήθηκε για τις εξαγγελίες του προέδρου για παράταση της καραντίνας επισημάνε ότι «Αυτό που ανακοίνωσε ο πρόεδρος δεν ήταν άρση στις 11 Μαΐου, αλλά περιορισμοί μέχρι τις 11 Μαΐου.
Υπάρχουν όροι για να μπορέσουμε να άρουμε τους περιορισμούς. Είναι στόχος, δεν είναι βεβαιότητα», είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για την μετά τις 11 Μαΐου εποχή, σε δυο εβδομάδες.
Από την άλλη πλευρά και ο υπουργός Παιδείας της χώρας, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν όλα τα σχολεία μετά την 11η Μαΐου, αλλά η επιστροφή στις τάξεις θα γίνει «σταδιακά».
«Ο πρώτος μας στόχος είναι κοινωνικός Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να ξεφύγουν λόγω του περιορισμού και υπάρχουν και κακοποιημένα παιδιά στο σπίτι», είπε. «Δεν υπάρχει θέμα, όμως, να έχουμε συνωστισμό στις τάξεις. Πολλά παιδιά συνήθισαν να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Ειδικά τα μεγαλύτερα, στα λύκεια».
Αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί και στη Ρουμανία
Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κορονοϊό δεν μπορούν να χαλαρώσουν πριν από τις 15-20 Μαΐου, ή από τις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου, εξηγώντας ότι η άρση των περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά και προσεκτικά.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για τη χαλάρωση των περιορισμών μετά τις 15-20 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, αλλά η χαλάρωση θα γίνει προοδευτικά, ξεχωριστά για κάθε περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε, δε, ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να τηρήσουν τους περιορισμούς για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί 331 θάνατοι από κορονοϊό. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τις 6.633.
Ρεκόρ τηλεθέασης για τον Μακρόν
36,7 εκατομμύρια Γάλλοι κάθισαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να ακούσουν το διάγγελμα του προέδρου της χώρας, το τέταρτο για τον Εμανουέλ Μακρόν από την έναρξη της κρίσης.
Την ομιλία παρακολούθησαν το 94,4% των τηλεθεατών, «ένα απόλυτο ρεκόρ», σύμφωνα με την εταιρεία Médiamétrie. Ενα εκατομμύριο περισσότεροι είδαν το χθεσινό διάγγελμα από ότι το αντίστοιχο της 16ης Μαρτίου.
Παρατείνεται για άλλες δέκα ημέρες η καραντίνα στη Μεσοποταμία
Έξι χωριά και 5.500 κάτοικοι στην Μεσοποταμία Καστοριάς θα παραμείνουν σε αυστηρή καραντίνα για ακόμη δέκα ημέρες, όπως αποφάσισε η πολιτεία.
Η περιοχή είχε τεθεί για 14 ημέρες σε καραντίνα εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του ιού.
Στη Μεσοποταμία καταγράφονται 16 από τα 81 κρούσματα στην Καστοριά, ενώ ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
170 νέοι θάνατοι, 2.082 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία
Άλλοι 170 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει πλέον τα 2.969, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν ήταν 2.082, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 125.098, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από τέσσερις ημέρες αύξησής τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων θανάτων ήταν αρκετά αυξημένος σε σύγκριση με εκείνον που καταγραφόταν ένα 24ωρο νωρίτερα (126).
Στοίβαζαν πτώματα το ένα πάνω στο άλλο στο Ντιτρόιτ
Τρομακτικές φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό δίκτυο CNN από νοσοκομείο του Ντιτρόιτ. Σε αυτές καταγράφονται σακούλες με πτώματα να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη σε άδεια δωμάτια, αλλά και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο πάρκινγκ του κτιρίου.
Το κανάλι αναφέρει ότι έλαβε τις φωτογραφίες από εργαζόμενο του νοσοκομείο, ενώ άλλοι δύο εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν το γεγονός, αναφέροντας ότι συνέβη στις αρχές Απριλίου κατά τη διάρκεια μίας 12ωρης βάρδιας.
«Το μόνο που ξέρω είναι ότι ξεμείναμε από κρεβάτια για τους ασθενείς, οπότε δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κανένα για τα πτώματα» δήλωσε ο εργαζόμενος στην εντατική του νοσοκομείου.
Ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου σχολιάζοντας το ρεπορτάζ ανέφερε «αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς που πεθαίνουν με τον απαραίτητο σεβασμό και αξιοπρέπεια».
Η Σλοβενία ανοίγει σταδιακά την οικονομία της
Στη σταδιακή επανεκκίνηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας προχωρούν από σήμερα μεγάλες επιχειρήσεις στη Σλοβενία, οι οποίες είχαν αναστείλει την λειτουργία τους εξαιτίας της COVID-19. Στη χώρα, όπου έχουν καταγραφεί 55 θάνατοι από κορονοϊό, παραμένουν σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή στις 13 Μαρτίου.
Την Παρασκευή άρχισε ξανά τις εργασίες του το εργοστάσιο της εταιρείας κατασκευής οικιακών συσκευών Gorenje, το οποίο είχε αναστείλει τη λειτουργία του στις 23 Μαρτίου.
Η Adria Mobil, η οποία έκλεισε στις 18 Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι οι γραμμές συναρμολόγησης θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά στις 14 Απριλίου, με την εταιρεία να εισάγει ευέλικτες ώρες εργασίας για την προστασία των εργαζομένων.
Η Elan, μια άλλη εταιρεία που ανέστειλε την παραγωγή της στα μέσα Μαρτίου, υιοθετεί παρόμοια μέτρα για την αναδιοργάνωση των αλλαγών για να εξασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα θα εργάζονται στον ίδιο χώρο.
Η Revoz, το εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων που ανήκει στη Renault, ανακοίνωσε ότι το ενδεχόμενο επανέναρξης της δραστηριότητάς της στις 20 Απριλίου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η επανάληψη των υπηρεσιών δημοσίων συγκοινωνιών, η προσφορά εξαρτημάτων και οι εξελίξεις στη Γαλλία και την Ισπανία.
Ανοίγουν εκατοντάδες τάφους στην Αργεντινή
Την αύξηση των θανάτων προεξοφλούν οι δημοτικές αρχές της Κόδρομπα στην Αργεντινή, καθώς έδωσαν εντολή να ανοιχτούν περίπου 250 τάφοι τις επόμενες ημέρες.
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν να εξομαλύνουν την καμπύλη εξάπλωσης, στην περιφέρεια της Κόρδομπα η ανησυχία μεγαλώνει.
Νεκροθάφτες στο κοιμητήριο Σαν Βισέντε, σε ένα προάστιο της πόλης, ετοιμάζονται να ανοίξουν τους νέους τάφους τις επόμενες ημέρες. «Από πέντε ως έξι λάκκους την ημέρα, τον συνηθισμένο αριθμό, πλέον ανοίγουν τους διπλάσιους», επιβεβαίωσε ο Δαμιάν Μπίσι, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζομένων και υπαλλήλων του δήμου.
Η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες έλαβε αυστηρά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της πανδημίας, επιβάλλοντας περιορισμούς στις κινήσεις των πολιτών από τα μέσα Μαρτίου, κλείνοντας τα σύνορα και αναστέλλοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Αν και στη χώρα καταγράφονται 95 θάνατοι και πάνω από 2.200 κρούσματα, ο απολογισμός στην Αργεντινή είναι θεαματικά χαμηλότερος από εκείνους στις χώρες που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα, ειδικά στις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.
Στην επαρχία Κόρδομπα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη της χώρας της Λατινικής Αμερικής, έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι και 206 κρούσματα μόλυνσης.
Δεν χαλαρώνουν οι περιοριστικοί όροι στη Βρετανία
Παράταση τριών εβδομάδων αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα.
Η Βρετανία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν υποστεί πολύ βαρύ πλήγμα από την πανδημία και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μεγαλώσει κι άλλο.
Ο Ράαμπ, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναρρώνει ακόμη μετά τη νοσηλεία του εξαιτίας της μόλυνσής του από τον κορονοϊό, τόνισε χθες ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση των μέτρων τα οποία εφαρμόζει προτού να είναι βέβαιη πως αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Συνολικά 11.329 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας νωρίτερα χθες.
Παρατείνονται έως τις 3 Μαΐου τα μέτρα στην Ινδία
339 νεκροί και περισσότερα από 10.000 κρούσματα είναι ο νεότερος απολογισμός της πανδημίας στην Ινδία, κάτι που αναγκάζει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να ανακοινώσει περαιτέρω παράταση της καραντίνας.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας, καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.011 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τις 08:00 (τοπική ώρα).
Η κυβέρνηση του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Μόντι επέβαλε αρχικά περιορισμούς στις κινήσεις των πολιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο πριν από 21 ημέρες.
Σήμερα με την «Εφ.Συν.»
Προετοιμαστείτε για μια μεγάλη κρίση
Προειδοποιήσεις έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους Ρώσους αξιωματούχους για μία εξαιρετική κρίση από τον κορονοϊό.
Η Μόσχα αποφάσισε να αυξήσει τα περιοριστικά μέτρα, καθώς η χώρα κατέγραψε, χθες, την μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.
Οι σημαντικότερες εξελίξεις στον πλανήτη
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στο «μάτι του κυκλώνα» οι ΗΠΑ
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Κατά τα στοιχεία που αναρτά αυτή η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας).
Πάντα κατά τη βάση δεδομένων του Τζονς Χόπκινς, στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Στην Ισπανία καταγράφονται 170.099 κρούσματα και 17.756 θάνατοι, ενώ στην Ιταλία 159.516 κρούσματα και 20.465 θάνατοι. Στις άλλες χώρες όπου τα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100.000 συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία καθώς και η Γερμανία.